Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Nem kell tartani a holland választásoktól

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2017. március 7.   14:23

Jövő héten, március 15-én tartják a holland választásokat és ezzel kezdetét veszi az európai választási időszak. Sokáig az eurószkeptikus Party for Freedom (PVV) tűnt a holland választások esélyesének, mégsem alakult ki olyan pánikhangulat, mint Franciaországban Le Pen miatt. A széttöredezett holland parlamenti pártok miatt ugyanis még győzelmük esetén is koalícióra kényszerülnének, melyhez akár 3-4 párt együttműködésére is szükség lenne, vagyis a nagyon eltérő, szélsőséges nézőpontokat nehéz lenne érvényre juttatni.

Sokszínű holland politika

A holland parlamentben 150 képviselő foglal helyet, így a kormányzáshoz 76 parlamenti helyre van szükség az egyszerű többség értelmében. Mivel a holland parlamenti küszöb rendkívül alacsony, mindössze 1%, így számos kispárt is képes bejutni a parlamentbe, ami tovább növeli a parlamenti helyek töredezettségét.

Az idei választásokon a kutatások szerint 11-14 párt is bejuthat a törvényhozásba. A legtöbb szavazatot a jelenleg is kormányzó VVD (People's Party for Freedom and Democracy) és a korábban már említett PVV szerezheti meg, de a 76 parlamenti helyhez mindegyiküknek nagykoalícióra lenne szükségük.

A pártok többsége elfogadható koalíciós partnernek tartja a PVV-t (jelenleg is tagja a kormánykoalíciónak), azonban elutasítják, hogy a párt adja a miniszterelnököt.

Az előző választásokhoz képest a Zöld Baloldal (GL) és az 50Plus nevű, nyugdíjas pártként definiálható tömörülés érte el a legnagyobb növekedést.

A lenti táblázatot egy gyertyadiagramhoz hasonlóan kell értelmezni. Az első lila oszlop esetében például a grafikon azt mutatja, hogy 23-27 között lehet a megszerzett parlamenti helyek száma, 25-ös várható értékkel.

forrás: http://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/english.html

Az indikátor az EenVandaag/Intomart Gfk, Ipsos, I&O research, Kantar Public, LISS Panel és a Peil közvélemény kutató cégek felmérésének eredményei alapján készült.

Már a múlté a PVV előnye

Míg korábban úgy tűnt, hogy a PVV akár 30-35 parlamenti helyet is megszerezhet, ami még mindig messze lett volna a kormányzáshoz szükséges 76-tól, mostanra elfogyott az előnye és már csak a második legnépszerűbb pártnak mérik a VVD mögött.

A lenti grafikon a várhatóan megszerzett parlamenti helyek számát mutatja 95%-os szignifikancia szinten, vagyis 95%-os pontossággal a halványabb színű sávon belül alakulhat a választás eredménye az aktuális közvélemény kutatási eredmények alapján.

forrás: http://peilingwijzer.tomlouwerse.nl/p/english.html

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben