Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A Yahoo lehet Trump megválasztásának nyertese

ÖTLETGYÁR MINI
ÖTLETGYÁR MINI2016. november 23.   16:18

A Yahoo nagyot nyerhet Trump megválasztásával és az általa meghirdetett adócsökkentési tervekkel, ezért szerintem lassan érdemes lesz beszállni, bár technikailag még várni kell a vételi jelzésre.

Adózási történet:

A Yahoo értékének legnagyobb részét az Alibabában és a Yahoo Japan-ben meglévő részesedés adja. Ezek értékesítése után eddig 35%-os adókulccsal kellett volna adóznia a társaságnak, ezért aztán nem is nagyon erőltették ezek értékesítését.

Trump megválasztása után viszont 15%-os, vagy akár 10%-os adókulccsal is adózhatna a Yahoo. Vagyis minimum 20%-os, jobb esetben pedig akár 25%-os adómegtakarítás is keletkezhet. Így pedig már valószínűleg értékesíti ezeket a részesedéseket a Yahoo, ami pozitív a részvényesek számára is. Az mondjuk eléggé kérdéses, hogy ezt követően a Yahoo osztalékként kifizeti-e ezt az összeget vagy megpróbálja befektetni. A részvényesek számára értelemszerűen az első variáció lenne a kedvezőbb.

Az, hogy 15% vagy 10% adókulccsal adózik a Yahoo az attól függ, hogy milyen gyorsan sikerül értékesíteni az eszközöket. Trump ígérete szerint a vállalati adókulcs 15%-ra fog csökkenni, de egy átmeneti időszakban a külföldről hazavitt befektetések után 10%-os adókulccsal is teljesíthetik majd adófizetési kötelezettségüket majd a vállalatok.

Mivel a Yahoo Alibabában és Yahoo Japan-ben meglévő részesedésének együttes összege 41,9 milliárd dollár, így 10%-os adókulcsnál, 10,5 milliárd dollár, míg 15%-os adókulccsal kalkulálva 8,4 milliárd dolláros adómegtakarítás keletkezhet a 35%-os adókulcshoz képest. Így a pozitív fair érték hatás 8,8-11 dollár között lehet részvényenként.

Összehasonlításképpen a Yahoo jelenlegi piaci kapitalizációja mindössze 39 milliárd euró. Vagyis ha 10%-os adókulcsot tételezünk fel, akkor a Yahoo internetes üzletágát és a benne lévő nettó 4 milliárd dollárt szinte semmire sem értékelik. Így részvényenként egy 8 dolláros felértékelődési potenciál szerintünk benne lehet a részvényekben.

Meghiúsulhat a Verizon tranzakció:

A Yahoo már megegyezett a Verizonnal, a Yahoo internetes üzletágának értékesítéséről, amikor kiderült, hogy hackerek 500 millió Yahoo felhasználó adatait ellopták.  Így kérdéses, hogy az eredetileg 4,83 milliárd dolláros ügylet milyen feltételekkel fog megvalósulni.

A Verizon állítólag egyből közölte, hogy 1 milliárd dollárral alacsonyabb vételárat hajlandó csak fizetni, de az adatszivárgás akár az ügylet meghiúsulásához is vezethet.

Technikai kép:
- egy csökkenő trendcsatorna felső élét közelítette meg a Yahoo árfolyama, melyet egyelőre nem sikerült áttörnie
- 40,9 dollárnál húzódik egy támaszszint, bár ez az elmúlt hetekben nem igazán működött
- 39 dollár alatt mi stoppolnánk
- kiszállási pont: 45 dollár alatt picivel

Összefoglaló:

A potenciális adómegtakarítási lehetőség sokkal nagyobb, mint a feltört fiókok miatti esetleges vételárcsökkenés. Az adócsökkentés pozitív hatását a részvényárfolyam egyelőre még nem árazta be.

Technikailag a csökkenő trendcsatornából való kitörést követően lépnénk pozícióba.

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés
AGRÁR SAROK

Megállt a globális élelmiszerár-csökkenés

Csekély változásokkal ugyan, de két év után kifulladni látszik a globális élelmiszerár-emelkedések csökkenő üteme. Áprilisban immár második...

2024. május 6.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben