Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Eltűnhet a világ egyik leghatékonyabb megtakarítási formája

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2016. április 29.   17:21

Hiába nem lesz kamatmeghatározó az EKB május 4-ei ülése, mégis fontos döntésre készül az európai jegybank, megszűntethetik az 500 eurós bankjegyet, mely döntés elvileg akár az EURUSD kurzusára is hatással lehet.

Az 500 eurós bankjegyek rendkívül érdekes szereplői a mai pénzügyi rendszernek, hiszen bár a forgalomban lévő összes eurós bankjegy értékének 27,8%-át testesítik meg, egy átlag európai uniós polgár mégsem találkozott még soha vele. Sőt gondban is lenne, ha mégis a keze közé kerülne egy, hiszen a boltok többségében nem is lehet vele fizetni. Többnyire a 100 eurós a legnagyobb, hétköznapi forgalomban is részt vevő bankjegy és a 200 euróst sem szívesen fogadják el. Különösen látványos a különbség a 200 és az 500 eurós bankjegy között, hiszen míg az 500 eurós a teljes érték 27,8%-át teszi ki, addig a 200 eurós csak 3,9%-át testesíti meg, vagyis valamiért aránytalanul szeretik ezt az óriási, több mint 150 ezer forintos címletet.


Mire használható az 500 eurós?

Tranzakciók lebonyolítására szinte használhatatlan, de kiválóan alkalmas pénztartásra. A világ egyik „legsűrűbb” pénzpiaci eszközének tekinthetjük. A Capital Economics számításai szerint 1 köbméterben több mint 400 millió dollárnyi értéket lehet benne tartani. Ennél már csak az arany, illetve az 1000 svájci frankos címlet célravezetőbb, összehasonlításképpen az euró több mint négyszer jobb, mint a dollár, ahogy az a következő grafikonon látható is.

Ez a kiemelkedő funkciója pedig kutatások szerint nem meglepő módon a pénzmosás és egyéb illegális cselekmények preferált eszközévé tették. Egyes statisztikák szerint az 500 eurós bankjegyek 90%-át ilyen célokra használják. Vagyis akár az alvilág pénzének is nevezhetjük. Éppen ezért került a támadások célkeresztjébe és követeli több pénzügyminiszter is feltehetően sikerrel a megszüntetését. Bár rendkívül jól hangzik, hogy az EKB is fellép a bűncselekmények finanszírozása ellen, de azért komoly hatásra nem érdemes számítani. Legfeljebb kicsit nagyobb páncélszekrényekre lesz szükség.

Lehet hatása az EUR/USD árfolyamára?

Elméletileg igen, mert csökkenthetné az euró iránti pénzkeresletet. A valóságban azonban az, hogy ennek rendkívül kicsi az esélye és marginális hatásról beszélünk. Hiszen a már forgalomban lévő bankjegyek továbbra is érvényesek maradnak, mindössze nem kerülnek újak kibocsátásra. Másrészt a globális pénzkeresletet elsősorban nem az illegális pénzek támasztják, hanem sokkal inkább a tranzakciós célú, illetve a spekulatív jellegű pénzkereslet. Hiszen a hatalmas devizapiacon a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) statisztikája alapján a világ leglikvidebb devizapárjának számító EURUSD devizapárban napi szinten 1100 milliárd euró fordul meg.

Nagy András
Budapest, 2016.04.29.

 

 

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben