Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Kőolajpiac: fundamentális változás nincs, spekuláció van

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2016. április 11.   13:16

Ha az idei év olajpiaci változásait nézzük, drasztikus fundamentális változásról nem tudunk beszélni.

A globális piac továbbra is 1,5-1,7 millió hordó/nap körüli túlkínálattal szembesül, ami várhatóan 2017. közepére tűnik el. A kereslet-kínálat is többé-kevésbé annak megfelelően változott, amire a piac 2015 év végén várt. Talán az okozott kisebb meglepetést, hogy Irán kisebb mértékben volt képes felfuttatni termelését, mindössze 100 ezer hordó/nappal márciusig.  Ezzel szemben viszont más OPEC tagok kismértékben a korábbi konszenzushoz képest többet termelnek, például Irak vagy Szaúdi Arábia. A keresleti oldalról kisebb meglepetést mutatott az USA benzinkeresletének további emelkedése, viszont a fejlődő piacok gyengesége ezt ellensúlyozza. Összességében azonban ott vagyunk fundamentálisan, mint amire számítani lehetett 2015. végén. Ezzel szemben a WTI a január elejei 37 dollárról 26 dollárra esett februárra, majd később március közepén 42 dollárra nőtt a kurzus, ami aztán 36 dollárra esett vissza április elején. Jelentős változékonyság mellett drasztikus árváltozásokat láttunk.

A magyarázat sokkal inkább a várakozások és a nettó vételi és eladási pozíciók változásában érthető tetten. Februárban rekordszámú nettó rövid pozíció volt a WTI-ban, ami rekordsebességgel tűnt el március közepére. A spekulánsok hangulatváltozásához hozzájárult a négy termelő, Szaúd-Arábia, Oroszország, Venezuela és Katar döntése a termelés januári szinten való befagyasztásáról. Ez persze nem jelentett termeléscsökkentés, lényegében változatlanul hagyta az év elejei kitermelési számokat.  Viszont eddig biztosnak tekinthető áresés hirtelen kockázatossá vált. Ez elég volt a közel 60%-os kőolaj ralli beindításához, a shortok zárásához, illetve nettó vételi pozícióba lendüléshez.

Ha az idei évet nézzük, várhatóan nem lesz trendszerű változás az olaj árában. 30 és 45 dollár közötti árváltozást becsülök, amit a spekuláció határoz meg. Persze vannak előre nem látható események – egyes termelők, például Venezuela vagy Nigéria bedőlése. De egyelőre fundamentálisan nincs igazából ok a trendszerű változásra. Ennek leginkább a magyar autósok örülhetnek, meg persze azok, akik el tudják találni a sáv alját és tetejét megfelelő irányú határidős pozíciókkal.

A kép forrása: Reuters

Az Erste-n keresztül a kőolaj ármozgását WTI long és short certifikáttal, illetve ETF-eken keresztül lehet megjátszani.

Pletser Tamás
Budapest, 2016. április 11.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben