Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma iktatják be Donald Trump-ot - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 20.   09:21

Újra nagyot gyengült a dollár azután, hogy Janet Yellen, Fed elnök arról beszélt tegnap éjjel, hogy a bérek moderáltan emelkednek, miközben az ipari kapacitás kihasználtságban is van még tér az emelkedésre, s így abszolút nincsenek...

Újra nagyot gyengült a dollár azután, hogy Janet Yellen, Fed elnök arról beszélt tegnap éjjel, hogy a bérek moderáltan emelkednek, miközben az ipari kapacitás kihasználtságban is van még tér az emelkedésre, s így abszolút nincsenek elkésve a kamatemelésekkel. Pedig előtte, kora délután még az EKB küldte mélybe az eurót azzal, hogy továbbra is lazító tónusban beszéltek az eurózóna kamat kilátásairól, illetve kiálltak a kötvényvásárlási program mellett. Ez az egész úgy hangzik, mintha egy jó kis devizaháború lenne kialakulóban. Persze félreértés ne essék, eddig is az volt, de most már egyre inkább nyíltsisakossá kezd válni ez a konfrontáció, ahogy a kereskedelmi megállapodások és a politika terén is. Apropó! Magyar idő szerint délután fél négykor kezdődik ma az új amerikai elnök beiktatási ceremóniája, és sokan azt gondolják, hogy eddig tartott a részvénypiaci száguldás (igaz a Dow Jones index már cirka egy hete esik). Mindenesetre a Trump adminisztráció felől olyan hírek érkeznek, hogy akár 4-5 bejelentés is lehet a beiktatás kapcsán, amelyek nem feltétlenül lesznek olyan nagy jelentőségűek, inkább „technikai” jellegűek. Mindenesetre érdemes lesz figyelni. Különben a beiktatás mindent visz, azaz pl. makrogazdasági adatot nem tesznek ma közzé.


A BUX és a DAX indexben is zajlik a korrekció, de a viselkedés egyelőre jó. Ugyanakkor a mai napon oldalazásra, kis csökkenésre számítunk.

Piaci áttekintés
- Nem lett túl fényes az IBM és az American Express gyorsjelentése
- Az EKB ülésre koncentráltak tegnap a befektetők
- Nem változott a WTI ára, ismét 1.200 dollár felett az arany
- Folytatódik a forint gyengülése
- Nem okozott meglepetést a kínai GDP
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Lecsorgás jellemezte tegnap a kereskedést a tengerentúlon. Az S&P500 0,36%-ot, a Dow 0,37%-ot, a Nasdaq pedig 0,28%-ot veszített értékéből.
- Tegnap tette közzé az IBM negyedik negyedéves gyorsjelentését. Immáron 19. negyedéve csökken a vállalat árbevétele, ami ezúttal 21,8 milliárd dollár lett, míg a tisztított EPS 5,01 dollár. Mindkét szám közel azonos az elemzői konszenzussal. A felhő alapú szolgáltatásokba és a mesterséges intelligenciába való befektetések még nem hozták meg egyelőre az áttörést, így az üzemi marzsok tovább zsugorodtak a negyedévben. A hírre a vállalat részvényei 2,3%-ot estek a piaczárás utáni kereskedésben.
- Nem sikerült túlszárnyalnia a várakozásokat az American Express-nek a negyedik negyedévben. A vállalat 0,91 dolláros tisztított EPS-t jelentett, szemben a 0,99 dolláros elemzői konszenzussal. Az árbevétel kereken 8 milliárd dollár lett, ami nagyon közel áll a 7,95 milliárd dolláros várakozásokhoz, azonban 4,4%-kal alacsonyabb, mint az előző évben. Az előző év azonos időszakához képest 8,2%- ot csökkent a vállalat profitja, ami főként a vártnál magasabb költségeknek és a rossz hitelekre való tartalékolás növekedésének volt köszönhető. A vállalat részvényei 1,5%-ot estek a piaczárás utáni kereskedésben.
- Yellen tegnap megerősítette, hogy a gazdaság jelenlegi állapota indokolttá teszi, hogy a Fed fokozatosan csökkentse a laza monetáris kondíciókat. Szerinte a jegybank nincs elkésve a kamatemelésekkel, ugyanis a bérek csak szerényebb ütemben növekedtek az elmúlt időben, valamint az ipar is jócskán a lehetséges kapacitások alatt működik.
Európa
- Hullámvasútra kerültek tegnap a vezető nyugat-európai börzék és mérsékelt mínuszban zárták a kereskedést (FTSE100 -0,54%, DAX -0,02%, CAC40 -0,25%).
- Az Európai Központi Bank tegnap tartotta kamatdöntő ülését, ahol a várakozásoknak megfelelően nem változtattak az irányadó kamatokon. Az alapkamat 0%-on, a hitelkamat 0,25%-on, a betéti kamat pedig -0,4%-on maradt. Az eszközvásárlási programhoz sem nyúltak, vagyis márciusig havi 80 milliárd eurós, ezt követően pedig decemberig havi 60 milliárd eurós lesz a keretösszeg. Az EKB hangsúlyozta, hogy szükség esetén (ha az inflációs folyamatok indokolják) a program határidejét kiterjeszthetik. Tavaly decemberben döntött arról az EKB, hogy eltörlik a vásárolható állampapírok hozamszintjének alsó korlátját. Tegnap pedig kiderült, hogy ez az intézkedés csak az állampapírokra vonatkozik.
Olaj, arany
- A WTI 51,5 dollár volt ma reggel. Az USA cushingi nyersolaj készletei 1,27 millió hordóval estek az EIA információ szerint, viszont a teljes USA készlet 2,35 millió hordóval nőtt szemben a piaci 1 millió hordós csökkenéssel. A piac továbbra is az OPEC lépéseire figyel. Az IEA (Nemzetközi Energiaügynökség) szerint az USA termelőinek aktivitása lesz az egyik legfontosabb tényező az OPEC termelésvágása mellett. Úgy tűnik, hogy sokkal nagyobb aktivitás és termelésnövekedés lehet, mint amire a piac korábban számított.
- Az arany 1.206 dollárig emelkedett. A sokévi statisztikák szerint az új elnök beiktatásának évében az arany átlagosan 15%-kal emelkedik. Az új elnök politikája, ha valóban megvalósul, jelentősen lelassítja a világgazdaság növekedését, ami segítheti az arany megítélését. Az aranyra emellett a Fed politikája hathat erőteljesen, Janet Yellen legutóbbi beszéde inkább a további kamatemelések irányába hat.
Devizák
- Az EUR/USD devizapárban nem nyert megerősítést a fordulat. Bár a nap első felében 1,059-ig szúrt le az árfolyam, de az esti órákra visszagyengült a dollár 1,066-ig. A reggeli kereskedésben is gyengült tovább a tengerentúli fizetőeszköz, ellenállást az 1,071-es lokális csúcs jelent.
- A forint gyengült a tegnapi kereskedésben az euróval szemben, sikerült a 20 napos mozgóátlagot is áttörnie a devizapárnak, ezzel rövidtávon megerősítést nyert a fordulat és a csökkenő trendcsatornából is kitört az árfolyam.
Távol-Kelet
- Vegyes képet festenek az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 0,3%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index 0,4%-ot csökkent.
- A negyedik negyedében a kínai GDP 6,8%-kal növekedett, ami lényegében megfelel a 6,7%-os elemzői várakozásnak. 2016-ban a kínai GDP 6,7%-kal növekedett, ami ugyan 1990 óta a legalacsonyabb érték, de egyrészt megfelel a piaci várakozásoknak, másrészt pedig tökéletesen a hivatalos 6,5-7% közötti növekedési cél közepére esik. A növekedés fő mozgatórugója az egyre szélesebb középosztály növekvő fogyasztása volt.
- A kínai ipari termelés decemberben 6,0%-kla növekedett, ami szintén megfelelt a piaci várakozásnak. A decemberi kiskereskedelmi forgalom viszont pozitív meglepetést okozott, mivel 10,9%-kal bővült az előző év azonos hónapjához képest, szemben a 10,7%-os piaci várakozással.
- A január 27-én kezdődő kínai újévet megelőzően a kínai jegybank 5 kereskedelmi bank számára csökkentette a kötelező tartalékrátát, hogy ezzel is többletlikviditást nyújtson a piacoknak. Az egyhetes nemzeti ünnep alatt jellemzően megnő a lakosság készpénzigénye, melynek kiszolgálása érdekében a kínai jegybank többletlikviditást szokott nyújtani a piacnak, így a mostani intézkedés nem váratlan, bár korábban inkább repo ügyletek körében biztosítottak likviditást. Az ünnepek elmúltával a tartalékráta visszaáll a normál szintre.
- Néhány elemzői vélemény szerint a japán jegybank már olyan mértékben tart ETF-eket a portfoliójában, hogy az már csak mérsékelten növelhető tovább. Ezzel összefüggésben 2017-ben elkezdhetik az ETF vásárlási program csökkentését.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A DAX és a Dow a negatív, az S&P és a Nasdaq a pozitív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- A Gazdasági Versenyhivatal 600 millió forintra bírságolta a Magyar Telekomot. A társaság bíróságon fogja megtámadni a határozatot, mivel álláspontjuk szerint a Magyarország legnagyobb 4G hálózatáról szóló reklám állítása nemcsak valós, hanem ellenőrizhető és tárgyilagos is volt. A bírság hatása minimális, részvényenként kevesebb mint 1 forint, így a hír semleges.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben