Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szárnyalt a font - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 18.   09:26

Annak ellenére, hogy Theresa May „hard brexitet” ígért, a font szárnyalásba kezdett, ami annak tudható be, hogy parlamenti jóváhagyáshoz kötötte az EU-val kötendő végleges szerződést. Ugyanakkor azt látjuk, hogy számos akadály van a font...

Annak ellenére, hogy Theresa May „hard brexitet” ígért, a font szárnyalásba kezdett, ami annak tudható be, hogy parlamenti jóváhagyáshoz kötötte az EU-val kötendő végleges szerződést. Ugyanakkor azt látjuk, hogy számos akadály van a font árfolyam előtt. Nevezetesen, akár az euróval, akár a forinttal szemben tekintünk rá, a 20, 30 és a 200 napos mozgóátlagok jelentenek ellenállási szinteket. Ugyanakkor inkább az utóbbinál látunk tényleges technikai szintet. Összességében a forint ellenében lépnénk a font piacára, ugyanis úgy tűnik, hogy a forint gyengülhet az elkövetkező hetekben az euróval szemben is.


Továbbra is jó eredményeket hoznak az amerikai bankok. Ennek fényében érdekes lesz a mai napon a Goldman és a Citigroup eredménye is, amelyek kora délután látnak napvilágot. Miközben jó eredményeket láthatunk, a piac továbbra is korrekciós módban van. Ez igaz a DAX indexre is annak ellenére is, hogy a mai napon emelkedést várunk, miközben Budapesten csökkenhet az index, azok után, hogy eladási jelzés alakult ki rajta.

Piaci áttekintés
- A General Motors is beállt a sorba
- Theresa May beszéde mozgatja a piacokat
- Enyhén emelkedik a WTI, nem változott az arany ára
- Szárnyalt a font, gyengült a dollár
- A kínai elnök is részt vett a davosi konferencián
- Eshet ma a BUX index
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel fejezték be a vezető amerikai indexek a tegnapi kereskedést. Az S&P500 és a Dow 0,3%-ot, míg a Nasdaq 0,63%-ot veszített értékéből.
- A múltkori kritikák után a General Motors is igyekszik imponálni Trumpnak. Tegnap jelentette be a vállalat, hogy 1 milliárd dollárt fektet be az USA-ban, amivel több ezer szellemi foglalkozású munkahelyet hoz létre a következő években. Noha a gesztus látszólag nagyvonalú, a beruházásra már évek óta készül a vállalat.
- A Fed szavazó tagja, Lael Brainard szerint a vártnál gyorsabb ütemben emelhet kamatot a Fed, amennyiben az amerikai fiskális stimulus inflációs nyomáshoz vezet anélkül, hogy a termelékenységet is növelné.
- Folytatódnak a banki gyorsjelentések, a mai napon a Citigroup és a Goldman Sachs teszik közzé negyedéves számait.
Európa
- Gyengén teljesítettek tegnap a vezető nyugat-európai indexek, a legnagyobbat a FTSE100 esett (FTSE100 -1,46%, DAX -0,13%, CAC40 -0,46%).
- Theresa May tegnapi beszédében azt mondta, hogy Nagy-Britannia teljesen kilép az Európai Unióból, de a lehető legnagyobb mértékű hozzáférést szeretnének az unió belső piacaihoz. A beszéd legfontosabb részletei már reggel nyilvánosságra kerültek, ennek ellenére a piacokra hatással volt a beszéd, például a DAX index nagyot fordult a napon belüli mélypontról.
- Az Egyesült Királyságban a vártnál nagyobb lett az infláció decemberben. Havi alapon 0,5%-os volt az áremelkedés üteme a várt 0,3% helyett, tavalyi évhez viszonyítva pedig 1,6%-os emelkedést publikáltak, ami 0,2%-kal verte meg a konszenzust.
- Németországból ma reggel érkeztek a decemberi inflációs számok. A vártnak megfelelően 1,7% lett az éves alapú, 0,7% pedig a havi alapú áremelkedési ütem.
- A tegnapi német ZEW gazdasági hangulat index némileg jobb lett a várakozásoknál. 65 pontot vártak januárra az elemzők, ezzel szemben 77,3 pontot publikáltak. A jövőbeni várakozásokat mutató alindex 16,6 pontra emelkedett az előző havi 13,8 pontról, de még így is 2 ponttal marad el a piaci konszenzustól.
- Az eurózónából ma érkeznek a decemberi végleges inflációs számok.
Olaj, arany
- A WTI 52,7 dollár volt ma reggel. A piac továbbra is az OPEC döntéseit figyeli, illetve arra koncentrál, hogy mekkora mértékben esik az USA nyersolaj készlete. A csütörtöki EIA adattal a piac 1 millió hordó csökkenést vár, a készletek jelenleg 483,1 millió hordón állnak, ami három évtizedes csúcs. A hírek szerint Szaúd-Arábia a kvótához képest is nagyobb mértékben vágja a kihozatalt, és több vele közeli szövetséges szunnita többségű állam is hasonlóan tesz. Kínából is csökkenő kitermelésről adtak számot: az IEA adatai szerint tavaly napi 345 ezer hordóval esett a kitermelés, az idén legalább napi 250 ezer hordó várható.
- Az arany 1.210 dolláron állt ma reggel. A biztonságos eszközökbe menekülés gyengülésével az arany iránt az elmúlt napokban tapasztaltunk erős kereslet eltűnőben van. A tegnapi Theresa May beszéd sem hozott áttörő újdonságot a Brexittel kapcsolatban, míg Trump beiktatásáig várhatóan nem lesz piacmozgató hír. A részvények erősödésével a piac megnyugodni látszik. A jövőben az USA kamatok alakulása és a világpolitika lesz a meghatározó az arany kereskedésében.
Devizák
- Az angol fontnak 2008 óta nem volt akkora egynapi erősödése a dollárral szemben, mint a tegnapi kereskedésben. Az angol fizetőeszköz 3%-ot erősödött, ami nagyrészt Theresa May kormányfő beszédének köszönhető. Estére már az 1,24-es ellenállást ostromolta a GBP/USD devizapár.
- A tegnapi kereskedésben felgyorsult a dollár mélyrepülése az euróval szemben. Az EUR/USD devizapár egy kereskedési nap leforgása alatt 1,059-ről egészen 1,071-ig emelkedett, bár a reggeli kereskedésben már némi korrekció látható. Donald Trump még a múlt héten adott interjút a Wall Street Journalnak, ahol túl erősnek nevezte a dollárt. Az elmúlt évtizedekben nem volt jellemző, hogy az elnökök a dollár árfolyamát kommentálják.
- Némileg gyengült tegnap a forint az euróval szemben, bár napon belül 308-at is megközelítette az árfolyam, de zárásra visszakorrigált 307,1-ig. A reggeli kereskedésben újra forintgyengülés látható.
Távol-Kelet
- Optimista hangulat jellemezte az ázsiai kereskedést. A Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng index pedig 1,2%-ot emelkedett.
- Hszi Csin-ping kínai elnök is részt vesz a davosi konferencián. Ilyen magas rangú kínai vezető még soha nem vett részt ezen a találkozón. Az elnök tegnapi beszédében a szabad kereskedelem fontosságát hangsúlyozta és többször is kritikával illette Trump protekcionista elképzeléseit.
- Decemberben a vizsgált 70 kínai városból mindössze 46-ban nőttek az előző hónaphoz képest az új ingatlanok árai, míg decemberben még 55 városban volt tapasztalható áremelkedés. A jelenlegi érték 12 hónapos mélypontot jelent.
- A tegnapi erőteljes jen erősödést ma mérsékelt csökkenés követte. Az USDJPY árfolyam 113,3-on állt a reggeli órákban.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben