Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A tegnapi zuhanás után ma emelkedhet a Fiat Chrysler - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 13.   09:28

A Fiat Chrysler is beleszaladt az amerikai hatóságok szigorába, akik a Volkswagen botrány után megváltoztatták a mérési metodológiát. A Fiat Chrysler cáfolta az amerikai hatóságok vádjait, amelyre a mai napon erőteljes emelkedéssel készül...

A Fiat Chrysler is beleszaladt az amerikai hatóságok szigorába, akik a Volkswagen botrány után megváltoztatták a mérési metodológiát. A Fiat Chrysler cáfolta az amerikai hatóságok vádjait, amelyre a mai napon erőteljes emelkedéssel készül emelkedni a részvény a tegnapi 15 százalékos zuhanást követően. Különben a részvény abszolút értékben 1,7 eurót zuhant tegnap, miközben a maximális bírság mértéke 3,75 milliárd dollár lehet, de a Volkswagen is kevesebbet fizetett mint a maximum. Így azt lehet mondani, hogy a potenciális veszteség beárazódott, és az árfolyam amúgy is a 20-30 napos mozgóátlagra esett. Azaz jogos lehet innen az emelkedés.


Ma reggel jött a magyar infláció, amely 1,8%-ra ugrott decemberben a novemberi 1,1%-ról. A maginflációban a változás sokkal moderáltabb volt, 1,7% lett a korábbi 1,5%-ról. Ez is mutatja, hogy a legfontosabb hatás az üzemanyagárak emelkedése volt, ami hó per hó alapon 6,8%-kal, míg éves szinten 4,1%-kal emelkedett. Így azt lehet mondani, hogy a mélyben zajló folyamatok továbbra is moderált inflációs nyomást mutatnak.


A mai napon enyhe emelkedést várunk mind a BUX, mind a DAX index esetében.

Piaci áttekintés
- Folytatódik a kiskereskedelmi reform az USA-ban
- Rossz hangulatban telt a nyugat-európai kereskedés
- 53 dolláron stabil az olaj, az arany kissé visszaesett
- Megtört tegnap a dollár gyengülése
- Decemberben visszaesett a kínai export
- Kis emelkedés jöhet ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- 1% körüli mínuszokban is jártak tegnap a vezető amerikai indexek, azonban nap végére nyitóértékeik körül fejezték be a kereskedést. Az S&P500 0,21%-ot, a Dow 0,32%-ot, a Nasdaq pedig 0,29%-ot veszített értékéből.
- 100.000 új munkahely létrehozását tervezi az Amazon az elkövetkező másfél évben a tengerentúlon, miközben sok hagyományos kiskereskedelmi lánc éppen költségei lefaragásán dolgozik. Ezzel a vállalat nagyjából másfélszeresére emeli foglalkoztatottainak számát, felgyorsítva a szektorban végbemenő változásokat az online kereskedelem javára.
- Janet Yellen szerint nincs rövidtávú akadály az amerikai gazdaság előtt, így jelenleg a hosszú távú célokkal (alacsony termelékenység, növekvő egyenlőtlenség) kell foglalkozni. A Fed elnöke nem tartja jó ötletnek a bankok szigorúbb szabályozásának enyhítését.
- A mai napon három amerikai nagybank is közzéteszi gyorsjelentését, valamint kiskereskedelmi adatok is napvilágot látnak piacnyitás előtt.
Európa
- Nem sikerült jól a tegnapi kereskedés a nyugat-európai börzéken, a londoni index még enyhe pluszban tudott zárni, de a német DAX már látványosan esett (FTSE100 0,03%, DAX -1,07%, CAC40 -0,51%).
- A Reuters értesülései szerint eurózónás országok pénzügyminiszterei január 26-án ülhetnek össze, ahol arról egyeztetnek, hogy az olasz Monte de Paschi bank állami megmentése összhangban van-e az EU szabályaival.
Olaj, arany
- A WTI 53 dolláron állt ma reggel. A piacnak támogatást adott az a hír, mely szerint Szaúd-Arábia az OPEC kvótájához képest is kevesebb olajat hoz most a felszínre, ezzel is megtámogatva az árak emelkedését. Ezt a szaúdi olajminiszter is megerősítette. Az ország 10 millió hordó alatt termel naponta, ami magyarázza, hogy miért kellett csökkenteni a szállításokat a legfontosabb ázsiai vásárlók felé is. Érdekes hír még a mai napon, hogy a kínaiak a tavalyi évben rekordmennyiségű olajat vettek, mert az alacsony árakat kihasználva töltötték stratégiai tartalékaikat. A hírek szerint erre idén is sor kerülhet, de év végére elérhetik az 511 millió hordós célt a mostani 400-450 millió hordóról.
- Az arany kismértékben 1.200 dollár alá esett. A piacon egyre jobban terjed a vélemény, hogy mivel a központi bankokat egyre több kritika fogja érni, miszerint a pénzmennyiség felduzzasztásával komoly problémákat okoztak a gazdaságban, ezért az arany visszatérhet a befektetési portfoliókba, mivel csökken a bizalom a központi kormányok iránt. A szigorúbb pénzügyi politikák miatt ugyanakkor az aranyat gyengíthetik, bár ami igazán számít, hogy van-e pozitív reálkamat a gazdaságban.
Devizák
- Trump szerdai beszéde után látványos dollárgyengülés bontakozott ki, tegnap az 1,062-es ellenállást is áttörte az EUR/USD devizapár és napon belül 1,068-ig emelkedett. Itt egy éles fordulatot láthattunk és zárásra visszakorrigált az árfolyam az 1,062-es támasz alá. A reggeli kereskedésben azonban ismét 1,063-ig emelkedett az árfolyam.
- Volatilis napja volt tegnap a forintnak, a kezdeti gyengülést napközben hirtelen erősödés váltotta fel, majd zárásra 307,2-ig korrigált vissza az árfolyam. A támaszt jelentő legutóbbi mélypont 306,6-nál húzódik.
- A török líra eséssel kezdte a tegnapi kereskedést, de már a nap elején éles fordulat bontakozott ki és a 3,92-es csúcsról 3,76-ig rallyzott zárásra az USD/TRY árfolyama. Négy napig tartó intenzív gyengülés tört meg tegnap, de reggel már ismét gyengült némileg a török fizetőeszköz.
Távol-Kelet
- Enyhe emelkedés jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.
- Decemberben a kínai export 6,1%-kal csökkent, miközben a piac csak 4,0%-os csökkenésre számított. Az import 3,1%-os bővülése nagyjából megfelelt a várakozásoknak. Havi szinten rendkívül volatilis az adat, így mind az export, mind pedig az import esetében jelentős eltérés tapasztalható. A globális kereslet továbbra is nyomott az export alakulása alapján.
- A Bloomberg értesülései szerint Kínában megkértek néhány, feltehetőleg állami érdekeltségű kereskedelmi bankot, hogy a jüan árfolyamának stabilizálása érdekében szüneteltessék a határokon átívelő jüan tranzakciókat. Az információt hivatalosan nem erősítették meg.
- A Nintendo bemutatta új generációs játékkonzolját, a Nico Switch-et, melyet március 3-án kezdenek el 300 dollárért értékesíteni. A Switch különlegessége, hogy lényegében egy kijelzővel egybeépített konzol, így bárhol használható, de akár TV-re is kapcsolható. A konzol ára meglepetésnek számít, mert 250 dollár közeli árra számítottak, hogy a termék gyorsan népszerűvé váljon és hirtelen tudjon tömegeket megszólítani. Az árazás miatt a befektetők is aggódnak, ezért a részvények 5% körüli eséssel reagáltak. Az első két hét értékesítési számai minden bizonnyal kritikusak lesznek, a negyedévre 2 millió darabos eladást várnak a céget követő elemzők.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben