Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sajtótájékoztatót tart ma Varga Mihály - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 6.   09:13

A harmadik negyedévi 74,3 százalék után szinten maradhatott a magyar államadóság a negyedik negyedévben, a GDP arányában. Legalábbis az Erste becslése szerint. Mindenesetre erről többet tudhatunk meg a mai sajtótájékoztatón, amelyet Varga Mihály...

A harmadik negyedévi 74,3 százalék után szinten maradhatott a magyar államadóság a negyedik negyedévben, a GDP arányában. Legalábbis az Erste becslése szerint. Mindenesetre erről többet tudhatunk meg a mai sajtótájékoztatón, amelyet Varga Mihály gazdasági miniszter tart 10 óra 30 perckor. Különben a 74,3 százalékos becslés cirka 0,4 százalékpontos csökkenést jelent tavalyhoz képest, amely továbbra is csökkenő pályát mutat, s ez örömmel töltheti el mind az uniós, mind a magyar vezetők szívét.


Ma az amerikai munkaerőpiaci adatokra figyelhetünk, amely a várakozások szerint 4,7 százalékra emelkedhetett decemberben a novemberi 4,6 százalék után. Ez az adat pedig inkább a kicsit lazább monetáris pályát sugallná, amely kihatással lehet a dollár árfolyamára.


Összességében a mai napon is oldalazásra számítunk a BUX indexben, akárcsak a DAX index esetében.

Piaci áttekintés
- Munkaerőpiaci adatok jönnek ma az USA-ból
- Az oldalazás után enyhe emelkedéssel zártak a nyugat-európai börzék
- Kismértékben emelkedik a WTI, stabil az arany
- Ismét erősödik a dollár
- Átmeneti volt a jüan erősödése
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Kisebb elmozdulást tapasztalhattunk tegnap az amerikai piacokon. Az S&P500 0,08%-ot, a Dow 0,21%-ot csökkent, míg a Nasdaq 0,2%-ot emelkedett.
- Obama elnöksége alatt ma publikálják utoljára a hagyományos, havonta megjelenő pénteki 14:30-as munkaerőpiaci adatokat a tengerentúlon. Az elemzők december hónapra azt várják, hogy a nem- mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 175 ezerrel fog növekedni és a munkanélküliségi ráta 0,1%- kal 4,7%-ra emelkedik az előző hónap után. A pozitív várakozásokat kicsit beárnyékolja, hogy a tegnapi ADP munkaerőpiaci adat negatív meglepetést okozott.
- John Williams, a San Francisco-i Fed elnöke szerint három kamatemelés nagyon is elképzelhető az USA-ban az idei évben. Véleménye szerint az amerikai Kongresszusnak akár hónapokig is eltarthat, mire az új javaslatokat ténylegesen törvénybe ültetik, így hosszabb időbe telhet, mire a tervezett fiskális élénkítés tényleges hatásai mérhetővé válnak.
- A vártnál jobb lett tegnap az ISM szolgáltatóipari indexe, miután a várt 56,8 ponttal szemben 57,2 pont lett az index értéke. A Markit előzetes szolgáltatóipari beszerzési menedzser indexe is jobb lett a vártnál, ami 53,9 pont lett az 53,4-es konszenzussal szemben.
Európa
- Oldalaztak a tegnapi kereskedésben a vezető nyugat-európai tőzsdeindexek és enyhe pluszban zárták a napot (FTSE100 0,08%, DAX 0,01%, CAC40 0,03%).
- A német kiskereskedelmi forgalom előző évhez viszonyított számai kellemes meglepetést okoztak. A várt 1,2% helyett 3,2%-os bővülést publikáltak, havi alapon azonban a 0,9%-os visszaesés helyett -1,8% lett a tényadat.
- Délelőtt az eurózónára vonatkozó kiskereskedelmi forgalmi adat érkezik.
Olaj, arany
- A WTI 54 dollár közelébe emelkedett, miután tegnap 1,7 millió hordóval csökkentek az USA nyersolaj készletei a múlt héten. Omán, Kuvait és Irak elkezdte csökkenteni olajtermelését, miközben az OPEC megállapodás alól mentesült Líbia egyre nagyobb mértékben növeli azt. A piac szerint 55 dollár erős támaszt jelent az olajnál, amit nehéz lesz áttörni. A következő hetekben sorra kerülnek majd elő az adatok, amelyek bizonyíthatják, hogy az OPEC tagállamok betartják-e a termeléscsökkentési megállapodást vagy sem.
- Az arany 1.175 dollárig emelkedett, ami elsősorban a megugró fizikai keresletnek köszönhető. A befektetők a mai nem-mezőgazdasági munkahelyek számát figyelik elsősorban. Az arany az idei év első három napján emelkedni tudott, ami egy kedvező hír az egész évre. Az ETF-ekben tárolt arany mennyisége is emelkedni tudott, ami hosszú idő után az első alkalom.
Devizák
- A Fed jegyzőkönyv hatása érződött az elmúlt két kereskedési napon az EUR/USD mozgásában. Az intenzív dollárgyengülés 1,061-nél ért véget, ahol megérkezett a fordulat és a hajnali kereskedésben a tengerentúli fizetőeszköz már visszaerősödött 1,058-ig. Délután a szokásos havi munkaerőpiaci adat okozhat nagyobb elmozdulást a devizapárban.
- Az euróval szembeni szerdai forinterősödést a tegnapi kereskedésben stagnálást követte a 307,5-ös támasz felett. Egy fontos szintnél jár a devizapár, amelynek törésével a 304,8-as mélypontot célozhatná meg az árfolyam.
Távol-Kelet
- Enyhe csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat. A Shanghai 0,2%-ot, a Nikkei 0,3%-ot csökkent, miközben a Hang Seng index 0,2%-ot emelkedett.
- Trump szavaira nagyot esett a Toyota árfolyama, a leendő amerikai elnök ugyanis adóemelést helyezett kilátásba, ha a gyártó az USA helyett Mexikóban építi meg új gyárát.
- Az elmúlt két napban a rendkívül magas bankközi kamatok miatt 2,5%-ot erősödött a jüan a dollárral szemben. A magas kamatokkal próbálják megállítani a jüan év eleji kiáramlását. Mára viszont már megállt a jüan csökkenése. A Goldman elemzése szerint a jelenlegi helyzetet érdemes a jüan gyengülésére spekuláló pozíciók felvételére kihasználni.
Határidős piacok
- Az amerikai és az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben