Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Eurózónás inflációs adatok a fókuszban - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 4.   09:08

Nagyot ugrott tegnap a német infláció, ami végül 1,7% lett, bőven felülmúlva az 1,4%-os várakozást és a novemberi 0,7%-os értéket. A hirtelen növekedés mögött számos speciális tétel áll. Ezek közül a legfontosabb az...

Nagyot ugrott tegnap a német infláció, ami végül 1,7% lett, bőven felülmúlva az 1,4%-os várakozást és a novemberi 0,7%-os értéket. A hirtelen növekedés mögött számos speciális tétel áll. Ezek közül a legfontosabb az olajárak emelkedése, de a rendkívül volatilis utazási ajánlatok áraiban is kiemelkedő volt az ugrás, és érezhető emelkedés volt tapasztalható az élelmiszer és energiaárakban is. A kiugró adatot követően a piaci reakció sem maradt el, a 10 éves német kötvényhozamok egyből emelkedésnek indultak arra a jelre, hogy végre Európában is felütheti a fejét az infláció. A német IFO gazdaságkutató vezetője egészen odáig ment, hogy ha az eurózónás infláció is leköveti a német adatot, akkor szerinte az EKB-nak már márciusban be kéne fejeznie az eszközvásárlási programot. Ettől azonban még valószínűleg messze járunk, és az EKB vélhetően nem fog egyetlen kiemelkedő adatra reagálni, ráadásul nemrég jelentették be, hogy 2017 végéig kibővítették az eszközvásárlási programot.


Ma további kismértékű emelkedésre számítunk a magyar piacon.

Piaci áttekintés
- Mégsem épít új gyárat Mexikóban a Ford
- Eurózónás inflációs adatok a fókuszban
- Nagyot esett az olaj ára, emelkedik az arany
- 14 éves mélyponton járt az EURUSD jegyzése
- Már megint aggódnak a kínai tőkekiáramlás miatt
- Gyengék a MOL decemberi marzsai
- Minimális emelkedés elképzelhető ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Megtartották kezdeti pluszaikat a vezető amerikai részvényindexek. Az S&P500 és a Nasdaq egyaránt 0,85%-kal, míg a Dow 0,6%-kal került feljebb az év első kereskedési napján.
- Úgy tűnik elérte a célját Donald Trump, mivel a Ford tegnap úgy döntött, hogy az 1,6 milliárd dollárra tervezett mexikói beruházását eltörli, és inkább michigani gyárában eszközöl 700 millió dolláros elektromos technológiákhoz kapcsolódó fejlesztést. Ezzel 700 új amerikai munkahelyet hoz létre a vállalat, ami minden bizonnyal imponál Trumpnak. A keddi kereskedés során 3,8%-ot emelkedett az árfolyam.
- Éves alapon 27%-kal összesen 22.200 darabra emelkedtek a Tesla eladásai a negyedik negyedévben. Így 2016-ban 76.230 darabot adott el a vállalat, ami összességében elmaradt a kitűzött 80.000-es céltól. Piaczárás utáni kereskedésben 2%-ot esett a Tesla árfolyama a hírre.
- A vártnál jobb lett az ISM feldolgozóipari index decemberben a tengerentúlon, miután az elemzők által várt 53,8 ponttal szemben 54,7 pont lett a mutató értéke. A Markit feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe megegyezett az elemzői konszenzussal és 54,3 pontos értéket vett fel.
Európa
- Kisebb mozgások voltak a főbb európai piacokon a keddi kereskedés folyamán. A DAX 0,12%-ot veszített értékéből, míg az FTSE 100 0,49%-kal, a CAC 40 pedig 0,35%-kal emelkedett.
- A tegnapi pozitív meglepetést okozó német inflációs adatok után a mai napon ez eurózóna egészére vonatkozó előzetes inflációs adatok látnak napvilágot. Az elemzők a fogyasztói árindex 1%-os éves alapú növekedését várják decemberre az előző havi 0,6%-os növekedés után.
Olaj, arany
- A WTI 52,5 dollárra esett ma reggel, miután a tegnapi napon már 55 dollár felett is volt az árfolyam. A jelentős esés mögött részben az a spekuláció áll, hogy az USA termelői jelentősen növelni fogják kínálatukat, miután az OPEC megállapodás következtében emelkedett a kőolaj ára. A tegnapi hírek, miszerint Omán 40 ezer hordóval, míg Kuvait 130 ezer hordóval csökkenti januártól kitermelését, segítették reggel a piacot, majd délután következett be ez a hirtelen áresés. Az USA heti készletadata ma lát napvilágot, a piac 900 ezer hordó készletemelkedésre számít.
- Az arany 1.162 dollárig erősödött. Az arany áremelkedésében jelentős szerepet játszik a portfoliók átalakítása. A befektetők egyébként a kínai újév miatt jelentős fizikai keresletre számítanak. Emellett továbbra is a Fed kamatemelése lesz a figyelem középpontjában, amiből akár három is lehet az idei évben.
Devizák
- Az EURUSD árfolyama 1,034-en is járt, ami 2003 év eleje óta nem látott mélypontot jelent a devizapárban. A leszúrást követően ismét 1,04 környékén kereskednek a devizapárral. Ma és pénteken is jelentős opciós kifutások lesznek 1,04-es lehívási árfolyammal, ami kihathat a mai és pénteki kereskedésre is. 1,04-es jegyzés környékén az árfolyam ideges rángatózásra érdemes készülni.
- Nem sokat mozdult az EURHUF árfolyam, ami ma továbbra is stabilan 309-en áll. A mozgóátlagok 311 környékén egyre jobban torlódnak, így ott egy erős ellenállás kezdett el kialakulni.
Távol-Kelet
- A többnapos szünetről visszatérő Nikkei index valósággal száguldott ma, hiszen 2,5%-ot emelkedett. A Shanghai index 0,6%-ot emelkedett, viszont a Hang Seng index 0,2%-ot csökkent. A többi ázsiai piacon jellemzően pozitív hangulatban zajlott a kereskedés.
- Meg nem nevezett források szerint Kína gőzerővel készül arra, hogy az esetleges jelentősebb tőkekiáramlást megállítsa, melyhez számos tanulmányt és stressz forgatókönyvet is készítettek. Év elején egyébként is jelentős szokott lenni a tőkekiáramlás, de most Trump Kína ellenes megnyilatkozásai tovább ronthatják a helyzetet. A Bloomberg információi szerint egyelőre néhány kínai állami tulajdonú céget ösztönöztek a hatóságok, hogy devizájukat váltsák át jüanra.
- A japán ipari beszerzési menedzser index a végleges decemberi adatok alapján 52,4 pontra emelkedett a korábbi 51,9 pontról.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL decemberben 5,4 dollár/hordó finomítói és 471 euró/tonna petrokémiai marzsot ért el szemben a negyedik negyedév 5,7 dollár/hordó és 614 euró/tonna marzsával. A gyenge december elsősorban az emelkedő olajárnak és a gyenge szezonális keresletnek köszönhető.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben