Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Érdemes figyelni a Magyar Telekomot a következő napokban - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. január 3.   09:30

Noha az ünnepek körüli kereskedésben csupán az átlagos részvénypiaci forgalom felével zajlik a kereskedés a magyar részvénypiacon, a Magyar Telekom részvényei iránt mégis relatíve nagy volt a kereslet tegnap a többi blue...

Noha az ünnepek körüli kereskedésben csupán az átlagos részvénypiaci forgalom felével zajlik a kereskedés a magyar részvénypiacon, a Magyar Telekom részvényei iránt mégis relatíve nagy volt a kereslet tegnap a többi blue chiphez képest. Ez annak volt köszönhető, hogy az utóbbi idők talán leginkább figyelt technikai szintjéhez, 498 forinthoz érkezett az árfolyam, itt látható ugyanis egy 2012. május eleje óta betöltetlen 35 forintos rés, ekkor ugyanis osztalékot fizetett a papír. Tegnap 502 forinton zárt az árfolyam, amivel áttörte az utat ebbe a zónába, azonban az alacsonyabb részvénypiaci forgalom miatt még óvatosan kell kezelni ezt a tényt. Amennyiben a következő napokban kitart ez a szint és továbbra is lesz forgalom a papírban, nem lehet komolyabb akadály egy további 6-7%-os emelkedés előtt.


Kis emelkedésre számítunk a mai kereskedésben a Budapesti Értéktőzsdén.

Piaci áttekintés
- Kevesebb iPhone-t gyárthat az Apple
- A kedvező ipari adatok adták meg a lendületet az új évnek Európában
- 54 dollár felett a WTI, emelkedik az arany ára is
- Újra 1,05 alatt az EURUSD devizapár
- Felgyorsulhat a tőkekiáramlás Kínából
- Minimális emelkedés elképzelhető ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Hosszabb pihenő után ma ismét kinyitnak a tengerentúli részvénypiacok. A tegnapi ünnepnap miatt makroadatokból is hiány volt az USA-ban, azonban a mai napon már az ISM feldolgozóipari index és a feldolgozóipari beszerzési menedzser index miatt izgulhatnak a befektetők.
- 10%-kal csökkentheti iPhone termelését az Apple 2017 első negyedévében a japán Nikkei c. lap szerint. Az újság elemzői becslések és a beszállítói megrendelések számának tanulmányozása alapján jutottak erre a következtetésre. Ez nem az első eset lenne, hogy a vállalat visszavágja termelését, ugyanis tavaly az iPhone 6S és az iPhone 6S Plus termékekkel ez már megtörtént.
- Hét hónap után távozik posztjáról a Twitter kínai tevékenységekért felelős igazgatója. Kathy Chen az ázsiai átszervezéseket követően hagyta el a céget, miután a kínai ügyfelekért az ázsiai-csendes- óceáni térség vette át a felelősséget.
Európa
- Emelkedéssel kezdték az új évet a vezető európai részvényindexek, különösen a DAX volt jó erőben a hétfői kereskedés során. A német részvényindex 1,02%-ot emelkedett, a francia CAC 40 0,41%-kal került feljebb, míg a brit piac zárva tartott a tegnapi nap folyamán.
- Az európai piacok jó teljesítménye mögött a vártnál kedvezőbb feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek húzódhattak meg, hiszen a pozitív német meglepetés mellett, többek között az olasz adat is a vártnál kedvezőbb lett.
- Emellett egy technikai oka is lehetett az emelkedésnek. Az elmúlt hetek rallyja után a piaci szereplők többsége egy korrekcióra várhat, ahol kedvezőbb beszállási ár mellett tudja bővíteni európai részvénykitettségét. Látván, hogy a piac nem akar korrigálni és az új évben is felfele indul, ezek a szereplők mégis a gyors beszállás mellett dönthetnek a jelenlegi szinteken, nehogy tovább szaladjon előlük az árfolyam. Ugyanakkor továbbra is bőven átlag alatti forgalom jellemzi a kereskedést.
- A mai napon több makroadat is érkezik az öreg kontinensről. Németországban munkanélküliségi, illetve inflációs adatok látnak napvilágot, míg a briteknél a decemberi feldolgozóipari beszerzési menedzser indexet publikálják.
Olaj, arany
- A WTI 54,02 dollár volt ma reggel, miután a hírek szerint egyes OPEC tagállamok már megkezdték termelésük visszafogását a november végi OPEC megállapodásnak megfelelően. Kuvait a hírek szerint napi 130 ezer hordó termeléscsökkentésről döntött a mostani napi 2,75 millió hordós szintről. Eközben az amerikai fúróberendezések száma kilencedik hete emelkedik, ami így az elmúlt év legmagasabb szintjére nőtt. A piac a következő hetekben is elsősorban az OPEC és az USA termelőinek reakcióit vizsgálja.
- Az arany 1.153 dollárra erősödött. Az arany árára a leginkább ható tényező a dollár erősödése lehet, igaz, hogy a kínai újévnek is pozitív hatása van sok elemző szerint, mert ez addicionális aranykeresletet eredményezhet. Az arany ETF-ekből továbbra is áramlik kifelé a tőke, ami viszont nyomást gyakorolhat a nemesfém árára.
Devizák
- Az EURUSD devizapár tegnap reggel érintette az 1,05-ös ellenállást, ahonnan ismét dollár erősödés vette kezdetét. Ma reggel viszont ismét némileg gyengül a dollár és mintha a 20 napos mozgóátlag 1,0497-es értékének visszatesztelésével próbálkozna a devizapár.
- Érdemi elmozdulás nem volt tapasztalható tegnap az EURHUF jegyzésekben. A forint árfolyama 309 környékén billegett. A forint árfolyamának szempontjából érdemes lesz a mai 3 hónapos DKJ aukción kialakult hozamot figyelni, melyen már csak 30 milliárd forintnyi rövid lejáratú állampapírt fognak kibocsátani.
Távol-Kelet
- Emelkedéssel indították az évet az ázsiai részvényindexek. A tegnapi zárva tartást követően a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index pedig 0,9%-ot emelkedett. Japánban ma bankszünnap volt, így a tőzsde is zárva tartott.
- Új szabályokat vezettek be a jüan átváltására vonatkozóan. Az fejenkénti éves 50 ezer dolláros átváltási keretén nem változtattak, azonban több új adminisztratív intézkedést vezettek be. Például több információt kell szolgáltatni a pénz eredetéről és a deviza/valuta felhasználási céljáról. Az új szabályokat hivatalosan nem a tőkekiáramlás megakadályozása miatt hozták, hanem a pénzmosás megelőzése érdekében. Év elején, az újra megnyíló éves devizaátváltási limitek miatt félő, hogy a tőkekiáramlás felgyorsul Kínából a gyengülő jüan miatt.
- A japán Nikkei című lap értesülései szerint a BoJ a januári ülésén meghosszabbíthatja azt a programját, mely a banki hitelezést támogatta. A várakozások szerint a futamidőt 1 évvel fogják meghosszabbítani.
- A kínai Caixin termelői beszerzési menedzser index értéke a várt stagnálás helyett 50,9 pontról 51,9 pontra emelkedett decemberben.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- 478.725 darab Richter törzsrészvény zárolását a letéti idő lejártával megszüntették, így a részvények értékesíthetők. A részvényeket még 2014 decemberében juttatta a cég a dolgozóknak a bónusz program keretében.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben