Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A hétvégén a nem-OPEC termelők megegyeztek a termeléscsökkentésről - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. december 12.   09:15

Hatalmasat száguldott az olaj arra a hírre, hogy a szaúdiak nagyobbat vágnának a kitermelésen, mint amennyit korábban beígértek. Ugyanakkor a nem-OPEC államok is megállapodtak a kitermelés csökkentésében. Erre a kőolaj árfolyama nagyot ugrott. Az amerikai...

Hatalmasat száguldott az olaj arra a hírre, hogy a szaúdiak nagyobbat vágnának a kitermelésen, mint amennyit korábban beígértek. Ugyanakkor a nem-OPEC államok is megállapodtak a kitermelés csökkentésében. Erre a kőolaj árfolyama nagyot ugrott. Az amerikai könnyűolaj réssel ugrotta át az ellenállás vonalat (nyakvonal szerűség). Ebből az következik, hogy most 60 dollárig mehet a fekete arany árfolyama, de akár a 70 dolláros szintet is megnézheti a nem túl távoli jövőben. Ugyanakkor ez az erős technikai formáció már úgy következett be, hogy igazándiból jelentős új hír nem volt, hanem a várakozásoknak megfelelő történések miatt. (A szaúdi nagyobb visszavágást inkább PR fogásnak tekintjük.) A szép technikai kép és az, hogy ez egy amúgy lanyhább keresleti diószakban következik be, mindenképpen figyelemre méltó, s jól mutatja, hogy az irány továbbra is fölfelé. Ez különben valószínűleg a kereslet élénkülésének is köszönhető, ami viszont az olajvállalatok számára jó. Vagyis érdemes flörtölni a MOL részvényeivel is.


A terrortámadások ellenére sem várunk jelentős mozgást a piacokon a mai napon. A DAX és a BUX index esetében is oldalazásra számítunk. Az előbbi egy rövidtávú korrekciót hajt végre péntek óta.

Piaci áttekintés
- Tovább meneteltek az amerikai piacok
- Nagyot emelkedtek múlt héten a nyugat-európai piacok
- Kilőtt az olaj ára, süllyed az arany
- Pénteken is intenzíven erősödött a dollár
- Kínában szigorítják a tőkeáttételt
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Nagy emelkedésen vannak túl a tengerentúli részvényindexek, miután az előző héten mindegyik napot emelkedéssel zárták. Az S&P500 0,59%-ot, a Dow 0,72%-ot, míg a Nasdaq 0,5%-ot emelkedett pénteken.
- A részvénypiaccal együtt a fogyasztói bizalom is szárnyalt az USA-ban. A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes értéke 98 pont lett, ami jócskán meghaladta a 94,5-ös elemzői konszenzust és a 93,8-as előző havi értéket.
- A pénteki nap folyamán a Coca-Cola bejelentette, hogy eddigi vezérigazgatója Muhtar Kent távozik posztjáról, és a jövő évtől James Quincey veszi át a helyét. Warren Buffett, akinek vállalata, a Berkshire Hathaway a Coca-Cola legnagyobb tulajdonosa, pozitívan nyilatkozott a döntéssel kapcsolatban. A cég részvényei 2,5%-ot emelkedtek a pénteki kereskedés során.
- 80 repülőgép értékesítéséről kötött megállapodást a Boeing Iránnal. Az üzlet sikeres lebonyolítását egy, az amerikai Szenátus előtt heverő határozat még megakadályozhatja, ami a repülőgépek finanszírozását érinti. A gépek listaárát tekintve Irán 16,6 milliárd dollárt fizethet a vállalatnak, ami a Boeing 2015-ös árbevételének közel 20%-át adja. A megegyezés értelmében a gépeket a vállalat az elkövetkező 10 év során szállítaná le.
- A héten a Fed kamatdöntés áll a befektetők figyelmének középpontjában, ahol a kamatemelés gyakorlatilag már borítékolható. Ennek ellenére az ülésnek könnyen lehet piacmozgató hatása, ugyanis fontos információk hangozhatnak el a jövőbeni kamatemelési pályával kapcsolatban.
Európa
- Jól teljesítettek múlt héten a nyugat-európai börzék, ez alól a pénteki kereskedés sem volt kivétel. A DAX index az elmúlt 5 kereskedési napon több mint 6,5%-ot tudott emelkedni. Pénteken enyhébb pozitív elmozdulásokat láthattunk (FTSE100 0,33%, DAX 0,22%, CAC40 0,6%).
- Sergio Mattarella olasz államfő a jelenlegi külügyminisztert, Paolo Gentilonit hívatta magához a hétvégén, így ő kapott miniszterelnöki és kormányalakítási felkérést. Hamarosan megalakulhat az új olasz kormány, az viszont még kérdéses, hogy az új vezetés mandátuma meddig fog szólni.
- Nagyot esett pénteken az olasz bankszektor, miután Reuters forrásai szerint az EKB visszautasította a Monte dei Paschi 5 milliárd euró tőkeemeléssel kapcsolatos hosszabbítási kérelmét. Az olasz pénzintézet az év végi határidőt január 20-ig szerette volna kitolni.
Olaj, arany
- A WTI 54 dollár felett ma reggel, miután a hétvégén a nem-OPEC termelők megegyeztek, hogy 558 ezer hordóval csökkentik termelésüket. Többek között Oroszország 300 ezer hordóval, Mexikó 100 ezer hordóval, Azerbajdzsán 35 ezer hordóval csökkenti napi kihozatalát. Emellett Szaúd-Arábia is kifejtette, hogy hajlandó a beígért napi 468 ezer hordó termelésnél nagyobb mértékben vágni, ami további lökést adott az olajpiacnak.
- Az arany 1.157 dollárig süllyedt, miután a héten várható, hogy a Fed emeli a kamatait. A piac 100%-ig biztos ebben a kimenetben. Az emelkedő kőolajár is negatívan hatott az arany megítélésre, mivel erősítette a dollárt, ami nem kedvez arany megítélésének. Az ETF-ekben tárolt arany mennyisége már 21 napja csökken, ami mutatja, hogy mennyire borús a hangulat a befektetők körében.
Devizák
- A múlt hét csütörtöki EKB ülést követően nagyot erősödött a dollár az euróval szemben. Bár az első pillanatban még dollárgyengülést láthattunk, az EUR/USD árfolyamának sikerült felszúrnia 1,087-ig, ahonnan gyors fordulat következett. A ma hajnali órákban az 1,052-es támaszt is megközelítette az árfolyam, ahonnan egy korrekció vette kezdetét, és egyelőre 1,056-ig sikerült visszakapaszkodnia a devizapárnak.
- A múlt héten folytatódott a forint gyengülése az euró ellenében. A 312,5-nél található támaszról rugaszkodott el az árfolyam, és már a múlt héten a 315-ös szintet tesztelte az EUR/HUF devizapár. Ennek áttörésével a 315,8-as ellenállásig gyengülhet tovább a forint.
Távol-Kelet
- Esés jellemezte a mai ázsiai kereskedést. A Shanghai index 2,3%-ot, a Hang Seng pedig 0,9%-ot csökkent. Egyedüli kivételt a japán Nikkei jelentett, ami 0,8%-ot emelkedett.
- Októberben a japán gépipari megrendelések 4,1%-kal növekedtek hó/hó alapon, de a tavalyi évnél még így is lényegesen gyengébb lett az adat, hiszen év/év alapon 5,6%-os csökkenés következett be.
- A kínai tőzsde szigorítja a kötvények letétként való beszámításának lehetőségét. A szigorúbb szabályozás pedig csökkenti a piacok tőkeáttételét, ami eladásokat indukálhat a kötvény- és részvénypiacon is.
- Trump megválasztásával garantálható volt az USA és Kína közti feszült viszony, ami most el is kezdett testet ölteni, miután Trump telefonon beszélt a tajvani elnökkel. Tajvan függetlenségét Kína nem ismeri el az „Egy Kína” politika jegyében, így a Tajvannal folyatatott politikai kapcsolatok igen kényes megítélés alá esnek. Trump valószínűleg ezen keresztül próbál nyomást gyakorolni a kínai kormányra, hogy kedvezőbb kereskedelmi megállapodásokat tudjon kiharcolni, melyre nyilatkozatában többször is utal.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow a pozitív, míg az S&P, a Nasdaq és a DAX a negatív tartományban voltak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben