Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Dőlnek a rekordok Amerikában - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. december 9.   09:07

Tegnap Draghi meglepte a piacokat. A piac azt várta, hogy 3-6 hónappal meghosszabbítják az eszközvásárlást, de e helyett decemberig fog mindenképpen tartani. Ugyan az összeget csökkentették 80-ról 60 milliárd euróra, de ez összességében még...

Tegnap Draghi meglepte a piacokat. A piac azt várta, hogy 3-6 hónappal meghosszabbítják az eszközvásárlást, de e helyett decemberig fog mindenképpen tartani. Ugyan az összeget csökkentették 80-ról 60 milliárd euróra, de ez összességében még mindig egy picit nagyobb mértékű lépés, mint amit a piac várt. Ez pláne igaz, ha azt is figyelembe vesszük, hogy a 60 milliárd a minimum, amit meg is emelhetnek, ha szükséges. Ráadásul eltörölték a hozam minimumot (betéti ráta = -0,4 százalék), ameddig lehet venni, s 2-30 távlatából 1-3-re változtatták a lehetséges futamidőt, amin belül vásárolni lehet. A hozam minimum eltörlése pedig azt jelenti, hogy a hozamgörbe meredeksége növekedhet (rövid le, hosszú fel). Továbbá a defláció veszélye Draghi szerint eltűnt és emelkedő inflációt vár stabil 1,6 százalék körüli GDP növekedés mellett.


Ez a meglepő lépés, felülírta a tegnapi forgatókönyvünket a DAX index esetében, amely így még inkább túlvett lett, s a tegnapra várt mozgás áttolódott mára, azzal a különbséggel. Azaz a mai napon csökkenésre számítunk. Ugyanakkor a BUX index esetében inkább stagnálásra számítunk a mai napon. 2016. december 09.

Piaci áttekintés
- Dőlnek a rekordok Amerikában
- Jót tett Draghi bejelentése a nyugat-európai piacoknak
- Emelkedik az olaj ára, az arany kismértékben esik
- Megmozgatta az EKB döntése az EUR/USD devizapárt
- Megugrottak a kínai termelői árak
- Oldalazásra számítunk a mai napon
Nemzetközi hírek
USA
- Újabb történelmi csúcson fejezték be a csütörtöki kereskedést az amerikai részvényindexek. Az S&P500 0,22%-kal, a DOW 0,33%-kal, míg a Nasdaq 0,44%-kal emelkedett a nap végére.
- 1,8%-kal 90,2 billió dollárra nőtt az amerikai háztartások teljes vagyona a harmadik negyedév végére, jelentette be a Washington FED a tegnapi nap folyamán. Emellett az is kiderült, hogy a vállalatok a negyedév végére rekordnak számító 2,1 billió dollárnyi likvid eszközzel rendelkeztek, ami azt mutatja, hogy elegendő forrás áll náluk rendelkezésre új beruházások megkezdéséhez.
- Tegnap bejelentette a Microsoft, hogy véglegesítette a Linkedin 26,2 milliárd dolláros felvásárlása körüli részleteket. Ez lesz a legnagyobb akvizíció lesz a cég történetében.
- A mai napon lát napvilágot a Michigan fogyasztói bizalmi index előzetes értéke december hónapra. Az előző havi igen pozitív 93,8 pontos érték további növekedését várják az elemzők.
Európa
- Az EKB mozgatta tegnap a piacokat. A kamatdöntő ülésen bejelentették, hogy 2017 márciusától az év végéig havi 60 milliárd euró összegben folytatódnak az eszközvásárlások. A technikai paramétereken is változtatott a jegybank, ezentúl az aktuális betéti kamat alatti hozamú kötvényeket is fognak vásárolni, illetve a futamidő alsó korlátját is módosították 2 évről 1 évre. Ezek a hírek segítették a tegnapi emelkedést, a nap nyertese a DAX index (1,75%) volt. A többi nyugat-európai index is jól teljesített: CAC40 0,87%, FTSE100 0,42%).
- Reggel érkeztek az októberi export adatok, a piac 0,9%-os várakozása helyett a bővülés 0,7%-os volt. az import azonban már kedvezőbb képet festett, 1,3%-os növekedést publikáltak, amely 0,2%-kal múlja felül a piaci konszenzust. 2016. december 09.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 51,1 dollárig tudott emelkedni. A piac figyeli az OPEC és Oroszország közti megbeszéléseket. Az oroszok ígéretet tettek arra, hogy 300 ezer hordóval csökkentik napi kitermelésüket, ha az OPEC 32,5 millió hordóra csökkenti napi termelését. A konkrét tárgyalásra a hét végén, december 10-én kerül sor, ahová 14 OPEC-en kívüli termelőt hívtak meg, hogy a tervezett 600 ezer hordós csökkentést elérjék a nem-OPEC országok részéről.
- Az arany 1.169 dollárig süllyedt. A dollár erősödése a tegnapi EKB döntés után jelentősen befolyásolta a hangulatot. Az arany árába egyre több rossz hír van beárazva: a piac egyértelműen várja a FED-től, hogy a jövő héten kamatot emeljen, ami 2017-ben tovább folytatódhat, miután Trump politikája, hogy fiskálisan élénkítse a gazdaságot, ami a kamatok emelkedéséhez és az infláció felpörgéséhez vezethet. Az arany iránti kereslet pozitív reálkamatok mellett csökkenhet, mivel a kötvények kedvezőbb hozamot hoznak ilyen esetben.
Devizák
- Nagyot mozgott tegnap az EUR/USD devizapár. Az EKB ülés után élénkült meg az árfolyam, először felfelé indult a devizapár és egészen 1,087-ig elment a kurzus, majd egy hirtelen fordulatot követően a dollár mutatta meg az erejét. Pár óra leforgása alatt egészen 1,06-ig süllyedt a devizapár, amely indokolt a tegnapi bejelentés után. A tengerentúli fizetőeszköz erősödése rövidtávon folytatódhat 1,052-ig, de a jövő heti Fed ülés még hozhat izgalmakat.
- A forint gyengült a tegnapi kereskedés során az euróval szemben, napközben az árfolyam 315-ig kapaszkodott, de zárásra visszakorrigált a kurzus 314,3-ig. Továbbra is nyitva az út a 316-os ellenállásig.
Távol-Kelet
- Vegyes teljesítménnyel zárták a hetet az ázsiai tőzsdék. A Nikkei 1,2%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng index 0,5%-ot csökkent. A Nikkei a mai emelkedésével már csak 20 pontra van attól, hogy visszatérjen az év eleji szintre.
- Novemberben váratlanul megugrottak a termelői árak Kínában. A várt 2,3% helyett 3,3%-os volt az áremelkedés. A termelői árak emelkedése globálisan is növelheti az inflációs várakozásokat, melyek az elmúlt néhány hétben már emelkedésnek indultak, de még így is meglehetősen alacsonyak. 2011 óta először fordult elő, hogy a termelői árak emelkedése meghaladta az inflációt.
- A novemberi kínai infláció nem okozott komolyabb meglepetést, a várt 2,2% helyett 2,3%-ra emelkedett az infláció értéke a múlt havi 2,1%-ról. Elsősorban az élelmiszerárak emelkedése volt jelentős.
Határidős piacok
- Vegyes értékeket mutatnak ma a határidős piacok. 2016. december 09.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben