Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Mario Draghi ma bejelentheti az eszközvásárlási program meghosszabbítását - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. december 8.   09:52

Nagyot mentek tegnap a piacok. Lehet annak örülni, hogy az olasz választások legkorábban jövő tavasz végén lehetnek, ha egyáltalán előre hozzák őket. Továbbra is hisznek a piacok a megélénkülő inflációban. Ma mindezek ellenére azt várják...

Nagyot mentek tegnap a piacok. Lehet annak örülni, hogy az olasz választások legkorábban jövő tavasz végén lehetnek, ha egyáltalán előre hozzák őket. Továbbra is hisznek a piacok a megélénkülő inflációban. Ma mindezek ellenére azt várják Európában, hogy az EKB bejelenti kötvényvásárlási programjának 3-6 hónapos meghosszabbítását. Így továbbra is kitart a jó hangulat a reggeli órákban, de azt ne feledjük, hogy azért nem két nap alatt kellene a DAX-nak leküzdenie a kitörési és a célszint közötti 700 pontos távolságot. Egy kicsit túlvetté vált a rövidtávú indikátorok alapján, azaz jöhet egy kis korrekció, amelynek során akkor sem kell meglepődnünk, ha az index visszacsusszan a 10.800-10.870 közötti sávba.


A CECE indexben a Richter „free-float” faktora csökken, amelynek köszönhetően kismértékű eladói nyomás jelentkezhet a részvényen, de ez valószínűleg nem lesz számottevő, és inkább csak a jövő pénteki záró szakaszban történő átsúlyozásnál jelentkezhet.


A mai napon a kezdeti enyhe emelkedés összességében átválthat korrekciós mozgásba, azaz kis emelkedés vagy stagnálás is bekövetkezhet zárásra mind a BUX, mind a DAX index esetében.

Piaci áttekintés
- Nagyot rallyztak az amerikai indexek
- Ma tartja kamatdöntő ülését az EKB
- 50 dollár alá esett a WTI, erősödött az arany a gyenge dollárra
- Ismét a 30 napos mozgóátlag állította meg a dollár gyengülését
- A gyenge japán GDP adat ellenére is száguld a Nikkei
- Bolgár bankot venne az OTP
- Csökken a Richter súlya a CECE indexben
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Nagyot emelkedtek a tegnapi kereskedés során a vezető amerikai részvényindexek. Mind az S&P500, mind a Dow új történelmi csúcson zárta a kereskedést, előbbi 1,32%-ot, utóbbi 1,55%-ot emelkedett. Ezúttal a Nasdaq sem volt lemaradó és 1,14%-os emelkedéssel zárta a kereskedést, hajszálnyira történelmi csúcsától.
- Trumpnak köszönhetően a biotechnológiai és gyógyszercégek nem tudták kivenni a részüket a tegnapi nagy emelkedésből. Miután a Time magazin Trumpot választotta meg az év emberének, beszédében azt mondta, nem tetszik neki, ami történt a gyógyszerárakkal és le fogja szorítani őket. Az S&P500 biotechnológiai cégeket tömörítő indexe 4,12%-ot, míg a gyógyszercégeket tömörítő indexe 1,89%-ot esett a tegnapi kereskedés során.
- Az amerikai Szenátus trösztellenes bizottsága meghallgatta Randall Stephensont és Jeff Bewkes-et az AT&T és a Time Warner vezérigazgatóit. Trump nyíltan ellenzi azt, hogy az amerikai telekommunikációs óriás AT&T felvásárolja a médiatartalmakat gyártó Time Warnert, ugyanis szerinte túl nagy befolyást tudna gyakorolni az AT&T a piacra. A bizottság tagjai nem voltak elfogultak, kizárólag az esetleges versenyt korlátozó tényezőkre koncentráltak a meghallgatás során.
- Ma piacnyitás előtt publikálják a frissen munkanélküli segélyért folyamodók számát az USA-ban. Az előző heti kisebb negatív meglepetést okozó 268 ezres adat után 257 ezres értéket várnak az elemzők.
Európa
- Nagyot emelkedtek tegnap a nyugat-európai börzék. A rallyt a DAX index vezette, a közel 2%-os emelkedés arra is elég volt, hogy egy éves csúcsra kapaszkodjon az index. A FTSE 100 0,8%-ot, a CAC40 pedig 1,4%-ot emelkedett. A legjobban teljesítő tőzsde a görög volt, közel 2%-ot rallyzot az árfolyam. Szektorszinten pedig a bankok állhattak fel a dobogó legfelső fokára.
- Délután az Európai Központi Bankra fognak koncentrálni a befektetők. A mai kamatdöntő ülésen akár az eszközvásárlási program hat hónappal történő meghosszabbítását is bejelentheti a jegybank, így 2017 harmadik negyedévének végéig tolnák ki a jelenleg havi 80 milliárd eurós programot.
- Tegnap elfogadta az olasz parlament felsőháza a jövő évi költségvetést, így Matteo Renzi hivatalosan is benyújtotta lemondását. Az államfő arra kérte Renzit, hogy maradjon ügyvezető miniszterelnök, amíg nem rendeződik a helyzet. Segio Mattarella államfő kizártnak tarja, hogy a jövő év elején választást tartsanak.
Olaj, arany
- A WTI 49,8 dollárig süllyedt, miután a piacon erősödik a félelem, hogy az OPEC csak napi 600-700 ezer hordóval vágja a kibocsátását, míg Kína kereslete 2017-ben jelentősen leeshet. A piaci elemzések szerint jövőre csak 4-5%-kal nőhet a kínai kereslet az idei 14%-kal szemben. Ennek az oka, hogy idén a kínaiak a stratégiai tartalékaikat is töltötték, ami jelentős többletkeresletet okozott a piacon. Kína a becslések szerint 2016 év elején még 234 millió hordó stratégiai készlettel rendelkezett, ami az idei év végére 400 millió hordóra nőtt. A célkitűzés 511 millió hordó.
- Az arany 1.175 dollárig emelkedett elsősorban amiatt, hogy a dollár 7-hetes mélypontra esett. A gyengébb dollár erősíti az aranyat, mivel a dolláron kívüli devizákban olcsóbb lesz a nemesfém. A befektetők várják az EKB döntését is az eszközvásárlási programról. A hírek szerint a központi bank kibővíti havi 80 milliárd eurós eszközvásárlási programját.
Devizák
- A Magyar Nemzeti Bank tegnap publikálta a legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét, amelyben piacmozgató információkat nem lehetett olvasni. Az EUR/HUF árfolyama továbbra is a 312,5-314,5 forint közötti sávban araszol, innen a forint további gyengülése a valószínűbb irány. Ellenállás 316-nál található.
- Az EKB ma tartja kamatdöntő ülését, az esemény előtt már nem várható nagyobb elmozdulás az EUR/USD devizapárban. Tegnap enyhén gyengült a dollár, de a ma reggeli kereskedésben az 1,078- nál található 30 napos mozgóátlag megállította az árfolyamot, ahonnan le is pattant a devizapár.
Távol-Kelet
- Pozitív hangulatban zajlott a kereskedés az ázsiai piacokon. A Nikkei 1,5%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,1%-ot emelkedett. Az ausztrál ASX tőzsdeindex a nyersanyagárak emelkedéséből profitált. Kínában az acélárak jegyzése például 7%-kal emelkedett.
- Váratlanul lefelé korrigálták a harmadik negyedéves GDP adatot Japánban. A korábbi 2,2%-ról 1,3%- ra vágták vissza az évesített növekedést, miközben az elemzők 2,3%-os évesített növekedésben bíztak. Az eltérés két fő oka, hogy lefelé módosították a készletekre és az üzleti beruházásokra vonatkozó adatot is. A becslési pontatlanságban az is szerepet játszott, hogy a GDP adatot új mérési módszerrel számítják, ami miatt visszamenőlegesen is újrabecsülték a GDP adatokat.
- Szárnyalt a kínai import novemberben. Dollár alapon számítva a várt 1,9%-os év/év alapú csökkenés helyett 6,7%-os növekedés volt látható. Az export stagnált, 0,1%-os növekedést mutatott, szemben a várt 5,0%-os visszaeséssel. A kedvező külkereskedelmi adat növekvő belső és globális keresletet jelez elő.
- Kínában novemberen éves összehasonlításban 19,8%-kal nőtt az értékesített autók száma.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodik ma reggel.
Vállalati hírek

- A Reuters értesülései szerint az OTP és a K&H belga anyabankja is ajánlatott tett a National Bank of Greece bolgár leánybankjára, a United Bulgarian Bankra (UBB). Az UBB Bulgária 4. legnagyobb, míg az az OTP leány DSK a 2. legnagyobb bankja. Az UBB egyébként elég jó helyzetben lévő bank: 6% körüli ROE eredménnyel és 18,9%-os CET1 tőkemegfeleléssel. Az UBB könyv szerinti értéke 1,32 milliárd bolgár leva (676 millió euró), eszközállománya 7,1 milliárd leva (3,7 milliárd euró). Pozitív, hogy Bulgáriában kedvező a környezet a bankoknak, és a DSK is rekord profitokat ér el, illetve, hogy a tulajdonos NBG eladási kényszerben van. Ez már egy OTP szinten is értelmezhető méretű tranzakció lenne, és magyarázza, hogy a bankcsoport megtartotta az eurós alárendelt kötvényeket. Emellett valószínűleg horvát és román bankot is nézeget az OTP. A tranzakció pozitív lenne az OTP-re nézve, és jól illeszkedik a csoport stratégiájába is.
- Tegnap piaczárást követően publikálták a CECE index negyedéves felülvizsgálatának előzetes, indikatív eredményét. Az egyetlen lényeges változás, hogy a Richter közkézhányadát váratlanul 0,7-ről 0,6-ra csökkentették, emiatt csökken a Richter súlya. A felülvizsgálat végleges eredményét december 14-én piaczárás után publikálják, az index átsúlyozására december 16-án kerül sor.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben