Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcsokon az amerikai indexek - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. november 22.   09:06

Ilyen a múlt évezredben, 1999-ben volt utoljára. Nevezetesen, négy amerikai index egyszerre van csúcson. A Dow Jones, az S&P500, a Nasdaq és Russel2000. Az is nagy öröm, hogy a Trump győzelem ellenére a technológiai szektor is tud menni, sőt, az nem csak hogy csúcson van, de az enyhén emelkedő trendvonalat is sikerült áttörnie. Ez például az S&P500-nak egyelőre még...

Ilyen a múlt évezredben, 1999-ben volt utoljára. Nevezetesen, négy amerikai index egyszerre van csúcson. A Dow Jones, az S&P500, a Nasdaq és Russel2000. Az is nagy öröm, hogy a Trump győzelem ellenére a technológiai szektor is tud menni, sőt, az nem csak hogy csúcson van, de az enyhén emelkedő trendvonalat is sikerült áttörnie. Ez például az S&P500-nak egyelőre még nem sikeredett. Egy szó mint száz, úgy tűnik, hogy a tőzsdék jó állapotban vannak. Ha a hatalmas, mintegy 2 éves bázisokból sikerülne kitörni, akkor komoly emelkedés jöhetne. Ez például az S&P500 esetében, a 20 százalékot is elérhetné, azaz érdemes árgus szemekkel figyelni az elkövetkező napok piaci eseményeit. Itthon az MNB kamatdöntő ülést tart a mai napon. Nagy valószínűséggel nem nyúl majd az alapkamathoz. Ugyanakkor csak 450 Mrd forintnyi bankbetét mehet be az lap instrumentumban, ami mintegy 200 Mrd forintos kiszorító hatásnak felel meg. Ennek pedig forint gyengítő hatással kellene rendelkeznie. Összességében a mai napon mind a DAX és a BUX indexben is emelkedést várunk.
Piaci áttekintés
- Új csúcsokon az amerikai indexek
- Enyhén erősödtek a nyugat-európai börzék
- Nagy olaj rally van a piacon az OPEC döntést megelőzően, az arany is kismértékben emelkedett
- Nem mozgott tegnap a forint
- Nyersanyagpiaci rally húzta Ázsiát
- A mai nap emelkedésre számítunk
Nemzetközi hírek
USA
- Új történelmi csúcsokat döntöttek a tegnapi kereskedés folyamán az amerikai indexek. A DOW már több mint egy hete új csúcsra tört, azonban az S&P500-nak és a Nasdaq-nak ez csak a tegnapi nap folyamán sikerült. A vezető indexek mellett a kis piaci kapitalizációjú cégeket tömörítő Russel 2000 index is új csúcsra ment. Legutóbb 1999-ben volt arra példa, hogy mind a négy említett index egy napon döntse meg korábbi csúcsát. A DOW 0,47%-ot, az S&P500 0,75%-ot, a Nasdaq pedig 0,89%- ot emelkedett a tegnapi nap folyamán. A csúcsdöntésben nagy szerepet játszottak az energiaszektor részvényei, amelyek az olajár-emelkedés hatására nagyot emelkedtek tegnap.
- A mai napon piaczárás után teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését a HP Inc. Az elemzők 0,363 dolláros EPS-t várnak, 11,9 milliárd dolláros árbevétel mellett, ami az árbevétel soron megegyezne az előző negyedéves értékkel.
- Donald Trump egy videofelvétel keretében bejelentette, hogy miután elfoglalja helyét a Fehér Házban január 20.-án első intézkedése az lesz, hogy felbontja a 2015-ben elfogadott csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezményt (TPP). Ezen felül olyan környezetvédelmi intézkedések eltörlését is sürgeti, amelyek korlátozzák az USA-t a fosszilis energiatermelésben. Miután az újonnan megválasztott elnök nemrég pozitívan értékelte a korábban sokat bírált Obamacare egyes részeit, most úgy fest, hogy teljesen mégsem beszélt kampánya során a levegőbe és készen áll nagyobb változtatások meghozására.
Európa
- Mérsékelt emelkedéssel zártak tegnap a vezető nyugat-európai börzék (FTSE100 0,03%, DAX 0,19%, CAC40 0,56%).
- AZ Európai Unió még ezen a héten új szabályokkal fog előrukkolni a nagy bankok extra tőkekövetelményét illetően. A javaslatot a kormányoknak és az Európai Parlamentnek is el kell fogadnia az életbe lépés előtt, ez a folyamat egy évig vagy még tovább is eltarthat.
Olaj, arany
- A WTI 48,6 dollárig emelkedett ma reggel miután tegnap ismét olyan hírek láttak napvilágot, amelyek megerősítik, hogy az OPEC tagállamok közel állnak a megállapodáshoz a november 30-I találkozón. Bécsben ugyanis előzetes találkozó volt, Mohamed Oun, líbiai delegált szerint nagyon konstruktív volt a találkozó. A piaci hangulat látványosan változik, a kereskedők jó része már hisz abban, hogy sikeres megállapodás lesz a hónap végén. Az OPEC döntés eltűntetheti a piacról a 0,5-1 millió hordó napi többletkínálatot, ami az áremelkedés fő akadálya.
- Az arany 1.216 dollárig emelkedett unciánként, ami már a második napi emelkedést jelenti, miután a dollár erősödése megállt a piacon. Az arany Trump győzelme óta jelentősen esett, most volt az első olyan két nap, ami erősödést hozott. A piac teljesen biztos az év végi kamatemelésben, sőt már arra spekulál, hogy jövőre ismét emelés lehet a kamatokban. Japán felemelte a szökőár jelzését, miután a sziget partjainál 7,4-es erejű földrengés volt. A jelentős természeti katasztrófák is növelhetik az arany iránti keresletet, bár egyelőre nem látszik jelentős hatása ennek az eseménynek.
Devizák
- A pénteki forinterősödést követően tegnap nem történt semmi izgalmas az EUR/HUF devizapárban, 309 körül mozgott a forint. Esetleg az MNB délutáni kamatdöntő ülése pezsdítheti fel a devizapárt, bár nem várható változás az irányadó rátában.
- Tíz kereskedési napon keresztül tartó dollárerősödést tegnap korrekció szakította meg, az 1,057-es mélypontról 1,0627-ig kapaszkodott vissza az árfolyam, de napközben ennél feljebb is járt az EUR/USD devizapár. A hajnali kereskedésben azonban ismét az erősödés irányába fordult a tengerentúli fizetőeszköz, a következő kiemelt támaszt az 1,052-es mélypont jelenti.
Távol-Kelet
- Az emelkedő nyersanyagáraknak köszönhetően komolyabb emelkedést produkáltak ma az ázsiai tőzsdék. A Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index 0,7%-ot, a Nikkei pedig 0,3%-ot emelkedett. A Nikkei esetében ezzel tovább folytatódott az immáron 9 napja tartó emelkedő sorozat.
- A nyersanyagok közül az olaj és a réz is jelentős emelkedést hozott, a réz árfolyama 2015 júliusa óta nem látott csúcson zárt.
- Az USDJPY árfolyam 111 környékén stagnált, így ezúttal jen gyengülés nem támogatta a japán részvénypiacot.
- Japánban cunami riadót rendeltek el, miután Japán északi részének közelében 7,4-es erősségű földrengést mértek. És jelentős kockázatot látnak az utórengések kialakulására is.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Gazdasági hírek
- Az MNB mai kamatdöntő ülésén várhatóan nem változtat az alapkamat jelenlegi 0,9%-os értékén.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben