Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az FBI lezárta a Clinton elleni vizsgálatot - Európai nyitás

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. november 7.   09:17

Örömhírt hallhattunk a hétvégén, többet is. Egyrészt lezárták a Clinton elleni vizsgálatot, s úgy találta az FBI, hogy nem kell eljárást indítania, hiszen a levelezés nem tartalmazott nemzetbiztonságot érintő információt....

Örömhírt hallhattunk a hétvégén, többet is. Egyrészt lezárták a Clinton elleni vizsgálatot, s úgy találta az FBI, hogy nem kell eljárást indítania, hiszen a levelezés nem tartalmazott nemzetbiztonságot érintő információt. Így várhatóan pozitív elmozdulás lesz a jelöltek megítélésében, ami jelenleg elég szoros állást mutat. Clinton 46,4, míg Trump 45 százalékon áll. Ugyanakkor az elektori rendszer miatt ez 67 százalékos valószínűséget ad arra, hogy Clinton nyer a holnapi választásokon. Az FBI bejelentése után ez a valószínűség növekedhet tovább, s ez a hír hozott örömöt a piacokra.


Itthon pedig a Moody’s tett boldoggá bennünket azzal, hogy utolsó nagy hitelminősítőként szintén a befektetői kategóriába emelt bennünket. Ugyanakkor ennek már sokkal kisebb a jelentősége, mint a korábbi felminősítéseknek volt. Így komolyabb piaci reakció sem várható a hírre, pláne annak fényében, hogy már az elmúlt napokban mozgott a várható hírre a piac.


A MOL ma tartja befektetői napját. A reggel kiküldött prezentáció alapján úgy tűnik, hogy komolyabb eltérés nincs a stratégiában a modellünkhöz képest. Az elkövetkező években a kiskereskedelemre helyeződik a hangsúly, miközben az eredményekben nem lesz komolyabb változás a jelenlegihez képest.


A frissen kibocsátott ALTEO részvényekkel a mai naptól lehet kereskedni a BÉT-en, s ráadásul a részvények már nem a T, hanem a standard kategóriában forognak.


A mai napon összességében mind a BUX, mind a DAX index esetében emelkedésre számítunk.

Piaci áttekintés
- Az FBI lezárta a Clinton elleni nyomozását
- Adták a török eszközöket
- Emelkedik az olaj ára, az arany visszaesett
- Nagyot erősödött a forint a Moody’s döntése előtt
- Új pénzügyminisztert neveztek ki Kínában
- Javított Magyarország besorolásán a Moody’s
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Pénteken is eséssel zártak az amerikai piacok, sorozatban ez már a kilencedik csökkenő nap volt. Hasonlóra 1980 óta nem volt példa. A Dow 0,24%-ot, az S&P 0,17%-ot, a Nasdaq 0,24%-ot csökkent.
- Az FBI igazgatója tegnap bejelentette, hogy lezárták a Hillary Clinton levelezésével kapcsolatos vizsgálatokat és a levelezésben ezúttal sem találtak nemzetbiztonsági szempontból titkos információkat. A bejelentés közvetlenül az elnökválasztás finisében kedvező hír Clinton számára, hiszen ez a vizsgálat volt az egyik fő oka annak, hogy a kampány legvégén Trump gyakorlatilag teljesen felzárkózott Clintonra. Az FBI bejelentésére a részvénypiacoknak még nem volt ideje reagálni, de a proxyként használható mexikói peso közel 2,5%-ot erősödött a dollárral szemben, ami azt jelzi, hogy a piaci vélemények szerint valószínűbbé vált Clinton győzelme.
- Az FBI és a titkosszolgálat terrortámadás veszélyére figyelmeztetett. A nyomozóhatóságok szerint a keddi amerikai elnökválasztást megelőzően New York államban, Virginiában és Texasban is elképzelhető terrortámadás.
- Pénteken érkeztek a legfrissebb munkaerőpiaci adatok. Októberben 161 ezerrel bővült a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, az adat azonban enyhe csalódást okozott, mert elmaradt a 173 ezres várakozástól. A szeptemberi adatot 156 ezerről 191 ezerre módosították. A munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 4,9%-ra csökkent a korábbi 5%-ról, miközben az aktivitási mutató 62,9%-ról 62,8%-ra mérséklődött. Az alulfoglalkoztatottsági ráta pedig 9,7%-ról 9,5%-ra esett. Az átlagos órabérek 2,8%-os bővülést mutatnak éves alapon, ami 0,2 százalékponttal magasabb a konszenzusnál. A kedvező munkaerőpiaci adatok a decemberi kamatemelés irányába mutatnak.
Európa
- Az európai piacok is gyengén teljesítettek pénteken. A FTSE100 1,4%-ot, a DAX 0,7%-ot, a CAC40 pedig 0,8%-ot csökkent.
- A reggel nyolckor megjelent szeptemberi német ipari rendelésállomány csalódást okozott a befektetőknek, mivel év/év alapon csak 2,6% volt a növekedés, szemben a 3,5%-os várakozással.
- Pénteken Törökországban komolyabb eladói nyomás bontakozott ki, miután a harmadik legnagyobb török, egyébként kurd-barát párt, a HDP 9 parlamenti képviselőjét letartoztatta a török rendőrség.
Olaj, arany
- A WTI 44,7 dollárig tudott visszaerősödni a pénteki nagy zuhanást követően. A piac továbbra is szkeptikus, hogy az OPEC meg tud-e egyezni november végéig. A piacon a nettó rövid pozíciók száma jelentősen megnőtt, míg a spekulánsok sietve zárták a vételi pozíciókat is. Az OPEC tagok közül Nigéria és Líbia is növelte termelését októberben. A teljes OPEC termelés 34 millió hordó fölé nőtt, miközben 11,2 millió hordóval Oroszország is a csúcson termel. Fontos hír lehet, hogy a nagy olajtároló központ, Cushing mellett erős földrengés volt, bár a hírek szerint nem sérültek meg az olajtározók.
- Az arany 1.288 dollárig süllyedt, miután az FBI szerint Hillary Clinton levelezése nem tartalmazott nemzetbiztonságilag kétes információkat, és lezárták a nyomozást. Ez a holnapi elnökválasztás előtt segítheti Clinton pozícióját Donald Trump republikánus elnökjelölttel szemben. A piac a magasabb kamatok miatt is aggódik, bár rövidtávon mindenképpen az USA elnökválasztás lesz a legizgalmasabb fejlemény.
Devizák
- Az EURHUF árfolyam egészen 305,9-ig esett pénteken, bár a nemzetközi hangulat nem volt éppenséggel túlságosan pozitív. A forint erősödésében a Moody’s döntésével kapcsolatos spekulációk állhattak. A pozitív döntés ellenére, vagyis, hogy Magyarországot stabil kilátások megfogalmazása mellett Baa3 kategóriába minősítették fel és egyben befektetésre ajánlott kategóriába került, a reggeli órákban még nem volt további forinterősödés érezhető.
- Reggelre nagyot erősödött a dollár az euróval szemben. A Clintonnal kapcsolatos FBI vizsgálat lezárásának bejelentését követően az EURUSD devizapár jegyzése 1,106-ra csökkent a pénteki 1,114-es értékről. A devizapár jelenleg pontosan a 30 napos mozgóátlagon támaszkodik.
Távol-Kelet
- Optimistán indították a hetet az ázsiai piacok. A Nikkei 1,6%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett. Az ázsiai piacok jó kedve elsősorban az amerikai választásokkal kapcsolatos hírekre vezethető vissza.
- Kínában új pénzügyminisztert neveztek ki, miután elődjét nyugdíjazták. A pénzügyminiszter személyének cseréjétől jelentős változás nem várható, de valószínűleg megpróbálja a folyamatban lévő reformokat egy kicsit felpörgetni és a 2017-es költségvetés esetleg még támogatóbb jellegű lehet majd.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben