Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A román kormány kifogást emelt a frankhitek konverziója miatt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. október 25.   09:21

Az MNB nagy valószínűséggel ma sem nyúl az alapkamathoz, hiszen jelenleg a fő monetáris eszköz a három hónapos betét mennyiségi limitálása. Erre pedig már tegnap megadták a számot. A holnapi aukción már nem korlátlanul, hanem csak 150...

Az MNB nagy valószínűséggel ma sem nyúl az alapkamathoz, hiszen jelenleg a fő monetáris eszköz a három hónapos betét mennyiségi limitálása. Erre pedig már tegnap megadták a számot. A holnapi aukción már nem korlátlanul, hanem csak 150 milliárd forint értékben helyezhetnek el a bankok pénzt a jegybanknál. Azaz a mai ülésen a várakozásaink szerint semmi meglepő dolog nem fog történni, és ilyen értelemben nagy valószínűséggel sem a piacokra, sem a forintra nem lesz hatással az ülés végkimenetele.


Mindeközben a részvénypiacokon továbbra is jó a hangulat. Így mind a DAX, mind a BUX index esetében valamiféle emelkedésre számítunk a mai napon.

Piaci áttekintés
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon
- A román kormány kifogást emelt a frankhitek konverziója miatt
- Ismét 50 fölött a WTI, az arany alig változott
- Korrigál a dollár, tovább gyengülhet a forint
- Tovább tart a kínai tőkekiáramlás
- További emelkedésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban indult a kereskedés a tengerentúlon, a Nasdaq vezetésével emelkedtek a főbb indexek (Dow Jones 0,43%, S&P500 0,47%, Nasdaq 1%).
- A T-Mobile US több mint 9%-ot emelkedett a vártnál kedvezőbb harmadik negyedéves gyorsjelentésnek köszönhetően. Az EBITDA 2,6 milliárd dolláros értéke 0,2 milliárd dollárral haladta meg a várakozásokat. Az árbevétel 18%-kal 9,2 milliárd dollárra emelkedett, ez azonban még így is némileg a várakozások alatt van. A 27 centes tisztított részvényenkénti profit 6 centtel múlta felül a várakozásokat. A vállalatnak 969 ezer új előfizetője lett, miközben a piac 892 ezret várt. Idénre 3,7- 3,9 millió új előfizetőt vár a társaság a legfrissebb prognózis szerint, amely némileg magasabb a korábbi várakozásnál. Az EBITDA 10,2-10,4 milliárd dollár környékén lehet idén, szintén felfelé módosítva korábbi előrejelzésüket.
- A chicagói Fed elnök, Charles Evans szerint 2017 végéig három kamatemelés jöhet. Az inflációval kapcsolatban optimista a jegybankár. A St. Louis-i elnök, James Bullard pedig arról beszélt, hogy nagyon valószínű a decemberi kamatemelés.
- A feldolgozóipari beszerzési menedzser index 53,5 pontra emelkedett októberben, meghaladva az előző havi és a várakozásokban szereplő 51,5 pontot.
Európa
- Óvatos optimizmus jellemezte az európai kereskedést. A DAX 0,5%-ot, a CAC40 0,4%-ot emelkedett, miközben a FTSE100 0,5%-ot csökkent.
- A román kormány alkotmányossági kifogást emelt a parlament által megszavazott, a svájci frank hitelek kedvezményes árfolyamon történő átváltásáról szóló törvény ellen. Ezért a jogszabályt még nem lehet kihirdetni és alkalmazni. A tavaly novemberben kinevezett szakértői kormány, mely csak idén decemberig, a választásokig kormányoz elsősorban azt nehezményezte, hogy a törvénytervezetből kikerültek a jogosultak körét szabályozó korlátozások, ugyanis korábban a kormány egyfajta szociális intézkedésként támogatta a javaslatot, azzal a megkötéssel, hogy csak a legrászorultabbakra legyen érvényes.
- A brit jegybank elnökének, Mark Carney-nek ma tartják parlamenti meghallgatását, a Lordok Házának gazdasági bizottsága hallgatja meg.
- Tegnap a német és az eurózónás beszerzési menedzser indexek is felülmúlták a várakozásokat.
- Ma publikálják a német IFO indexet, melytől vegyes elmozdulásra számítanak az elemzők.
Olaj, arany
- A WTI 50,5 dollár volt ma reggel, miután tegnap 50 dollár alatt is volt a kurzus. Az OPEC elnöke Irakba utazik, hogy tárgyaljon az arab országgal az olajtermelés csökkentéséről. Korábban Irak ellenezte termelésének csökkentését arra hivatkozva, hogy az ország hadban áll a dzsihadistákkal. Oroszország is előkészületeket tesz, hogy megállapodjon az OPEC országokkal. A piac az USA nyersolaj készleteire is figyel, a várakozások szerint 1,25 millió hordóval nő a készletek nagysága. Az EIA adat holnap lát napvilágot, míg a magánkézben lévő készletekről szóló API ma hozza nyilvánosságra múlt heti adatait.
- Az arany 1.267 dolláron állt ma reggel. A piac rövidtávon továbbra is az USA makroadataira figyel és arra spekulál, hogy vajon az USA jegybankja miként változtatja az irányadó kamatok szintjét. Érdekes fejlemény, hogy az indiai fizikai kereslet évek óta csökken, egyes becslések szerint az elmúlt 40 év leggyengébb éve az idei. Ennek okai részben a szokások változására, részben a feketegazdaság visszaszorulására vezethetők vissza. Az indiai kormány ráadásul adóztatni is jobban akarja az arany eladásokat, ami újabb csapást jelenthet a fizikai aranykeresletre. India a világ legnagyobb fizikai arany vásárlója.
Devizák
- Tegnap a reggeli órákban hirtelen erősödni kezdett a forint az euróval szemben, de hamar elszállt a hazai fizetőeszköz ereje, és délutánira visszagyengült 308,4-ig. Az EUR/HUF további emelkedése a legvalószínűbb forgatókönyv, a következő ellenállás 310,5-nél található.
- A hetek óta töretlenül erősödő dollár tegnap megpihent és egy enyhe korrekció alakult ki, amely 1,088-ig tartott. Az átmeneti megálló után azonban ismét erősödhet a dollár, a decemberi kamatemelési várakozások tovább lökhetik az árfolyamot, a következő támasz 1,083-nál található.
Távol-Kelet
- Nem volt egyértelmű irány az ázsiai kereskedésben. A Nikkei 0,8%-ot emelkedett, a Hang Seng és a Shanghai index viszont gyakorlatilag stagnált.
- Az egynapos, úgynevezett overnight bankközi kamatok 18 hónapos csúcsra emelkedtek Kínában a jüan gyengülése miatti tőkekiáramlás következményeként.
- Az előzetes adatok alapján 2,7%-kal bővült a korai GDP a harmadik negyedévben, ami ugyan kedvezőbb, mint a 2,6%-os elemzői várakozás, de még így is lassulást jelent az előző negyedév növekedéséhez képest, pedig az építőipar jól teljesített a kedvező hiteleknek köszönhetően.
Határidős piacok
- A főbb határidős indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa. A várakozások szerint marad a 0,9%-os alapkamat.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben