Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Zwack

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. augusztus 21.   09:34

Volt egy kis lejtmenet a börzéken, amíg mi ünnepeltünk. Ez egyébként beleillik a technikai korrekciós fázisba, amely véget érőben van az USA-ban, de még tart a DAX index esetében. Ennek ellenére ma valamiféle emelkedés jöhet a német index piacán azután, hogy tegnap a doji gyertyát alsó kanóccal sikerült létrehoznia. Az amerikai piacon például az S&P500 egy támasz...

Volt egy kis lejtmenet a börzéken, amíg mi ünnepeltünk. Ez egyébként beleillik a technikai korrekciós fázisba, amely véget érőben van az USA-ban, de még tart a DAX index esetében. Ennek ellenére ma valamiféle emelkedés jöhet a német index piacán azután, hogy tegnap a doji gyertyát alsó kanóccal sikerült létrehoznia. Az amerikai piacon például az S&P500 egy támasz szintre jött le tegnapelőtt, ráadásul a rövid indikátorok alapján is emelkedhetne az árfolyam. Közben a jegybankárok találkozóján, Jackson Hole-ban Bernanke nem, de Janet Yellen részt vesz azt sugallván, hogy a hölgy lesz Bernake utódja. Mindenesetre továbbra is a mennyiségi lazítás kivezetése tartja aggodalomban a piacokat, így a mai Fed ülés jegyzőkönyve is hozhat izgalmat. Mivel mi aludtunk míg a nemzetközi piacok lefelé szánkáztak, ezért ma egy enyhe csökkenést várunk a BUX-ban a 20 napos mozgóátlagról.
Piaci áttekintés
- Elkerülhetetlenné válhat egy újabb görög mentőcsomag
- Szakadó olajár, süllyedő aranyár
- Gyenge volt a forint a hosszú hétvégén
- Többségben az eladók az ázsiai piacon
- A vártnál jobb eredményt közölt az ANY Biztonsági Nyomda
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Zwack
- Távozik az OTP orosz leányvállalatának vezetője
- Kis csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A Nasdaq 0,69%-ot, a S&P 0,36%-ot emelkedett, miközben a Dow 0,05%-ot csökkent.
- A hosszú hétvége során egy jelentősebb amerikai makroadat, a chicagói Fed aktivitási indexe került publikálásra, aminek az értéke -0,15 lett a várt -0,1 helyett.
- 16.00-kor publikálják a júliusi használt lakásértékesítések adatait. A várakozások szerint 5,15 millió tranzakcióra került sor.
- Ma este nyolckor jelenik meg a Fed július végi kétnapos ülésének a jegyzőkönyve.
- Ben Bernanke nem vesz részt a Jackson Hole-ban tartott jegybankárok éves találkozóján, hasonlóra 1988 óta nem volt példa. Helyette Janet Yellen, a Fed jelenlegi alelnöke fogja képviselni a Fed-et. Ennek ellenére a találkozó tartogathat izgalmakat, ugyanis sokak szerint Janet Yellen a legesélyesebb jelölt a jegybank élére.
- 2,88%-ra ugrott a 10 éves amerikai államkötvények hozama a korábbi 2,7% környéki szintről.
Európa
- A DAX 0,8%-ot, a CAC 40 1,35%-ot a FTSE 100 0,2%-ot csökkent a tegnapi kereskedés során.
- Az eddigieknél sokkal határozottabb kijelentést tett a német pénzügyminiszter, aki szerint Görögországnak elkerülhetetlenül szüksége lesz egy harmadik mentőcsomagra is 2014-et követően, azonban az várhatóan kisebb lesz, mint a korábbi csomagok esetében.
- Előrehozott választás jöhet Csehországban, miután az alsóház megszavazta önmaga feloszlatását. A választások időpontját hivatalosan még nem írták ki, de várhatóan október végén fogják tartani.
Olaj, arany
- A WTI közeli lejárati árfolyama 104,6 dollárra csökkent tegnap az elmúlt napok erőteljes emelkedése után. Az egyiptomi események miatt ugyanis 107 dollár felett is volt az árfolyam még hétfőn, de a kedvező líbiai kitermelési és exportadatok miatt zuhanni kezdett a Brenttel együtt az amerikai könnyűolaj is.
- Az arany ára kismértékben korrigált lefelé, ma reggel 1,368 dolláron volt az árfolyam.
Devizák
- A hosszú hétvége ellenére a devizapiac nem állt le és alacsony kividítás mellett egészen 301,37-ig is emelkedett az EUR/HUF árfolyama, ahonnan egy erőteljes csökkenés volt megfigyelhető, így ma reggel ismételten 300 alatt (299,7 környékén) tartozódik a forint, hasonlóan a pénteki záró értékhez.
- Ismét emelkedésnek indult az EUR/USD devizapár és tegnap sikerrel törte át az 1,34-es ellenállást, ami a legutóbbi emelkedő trendet megállította.
Távol-Kelet
- A Hang Seng 0,8%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot esett, miközben a Nikkei értéke nem változott érdemben.
- A Tokyo Electric Power Company (TEPCO) árfolyama több mint 8%-ot esett, miután az általa üzemeltetett fukusimai atomerőműből 300 tonna erősen szennyezett radioaktív víz folyt el.
- A befektetőket már a ma este megjelenő legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyve tartotta izgalomban.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.
Vállalati hírek
- 226 millió forint nettó profitot termelt az ANY Biztonsági Nyomda a II. negyedévben, ami jobb, mint amit az elemzők vártak. Az eredménybővülés elsősorban a növekvő profitabilitásnak és a vártnál kisebb adótehernek köszönhető. Az árbevétel nem változott érdemben, a biztonsági termékek értékesítése 300 millió forinttal csökkent. A költségcsökkentésnek és a magasabb marzsú termékek térnyerésének köszönhetően a bruttó marzs 31%-ra nőtt. Minimális mértékben nőtt az üzemi eredmény és az EBITDA. A pénzügyi eredmény 13 millió forinttal nőtt, míg a tényleges adókulcs 7,6%-ra csökkent. Mindezek eredményeként a nettó profitmarzs két éve nem látott szintre, 5,1%-ra nőtt. A cég készpénzállománya 1,3 milliárd forint (90 forint részvényenként), ami azt sugallja, hogy a társaság könnyedén tartani tudja a 10% körüli osztalékhozamot. Az ANY Biztonsági Nyomda a három mobilszolgáltatóval és az OTP-vel közösen részt vett egy NFC tesztben is. Az új technológia további lökést adhat a magasabb haszonkulcsú kártya gyártás- és megszemélyesítés üzletágnak. Bár már látszik az javulás, de igazi áttörés még nem következett be, így kismértékű, de kedvező árfolyamhatásra számítunk ma.
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel a Zwack. A társaság 775 forint osztalékot fizet részvényenként, a kifizetés szeptember 2-án kezdődik.
- Családi okok miatt távozik posztjáról Illés Zoltán, az OTP oroszországi leányvállalatának vezetője. Utódjául valószínűleg helyi embert neveznek majd ki. Sajtóértesülések szerint a távozás valódi oka a leányvállalat rossz teljesítménye. A gyenge teljesítmény már több negyedéve látszik. A nem teljesítő hitelek aránya jelentősen nőtt, a profit pedig drasztikusan csökkent. A hír egyelőre nem lesz hatással az OTP-re.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben