Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az AT&T felvásárolja a Time Warnert

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. október 24.   09:13

Bár átmenetileg tovább növekedett Clinton előnye, ma reggel újra 47,7 és 41,9 az arány, ha ma lennének a választások. Vagyis az előny stabil, de a meccs továbbra sem tekinthető lejátszottnak. A japán export továbbra is, immár 12 hónapja...

Bár átmenetileg tovább növekedett Clinton előnye, ma reggel újra 47,7 és 41,9 az arány, ha ma lennének a választások. Vagyis az előny stabil, de a meccs továbbra sem tekinthető lejátszottnak.


A japán export továbbra is, immár 12 hónapja csökken. Igaz a ma hajnalban közzétett szeptemberi adat a vártnál (10,8 százalék) kisebb csökkenést mutatott (6,9 százalék), de az erős jen továbbra sem segít. Máskülönben a vártnál kisebb adat hatására sem látunk komolyabb mozgást a jen árfolyamban.


Itthon továbbra is zajlik az idei második részvénykibocsátás. Ez rövidebb ideig tart, mint az ALTEO, így már csak csütörtökig lehet jegyezni a Duna House részvényekből. Azaz érdemes igyekezni, hogy aki jegyezni akar, ne maradjon le az (intézményi árhoz képest) akár tíz százalék kedvezménnyel jegyezhető részvényekről.


A mai napon további emelkedést várunk mind a BUX, mind a DAX indexben. Az előbbi esetében a történelmi maximum, 30.132 pont lehet az emelkedés határa az elkövetkező napokban-hetekben, míg az utóbbi esetében kitörést várunk az elmúlt hetek-hónapok oldalazásából, s ennek során a 11.500 pont környéke lehet a cél.

Piaci áttekintés
- Az AT&T felvásárolja a Time Warnert
- Carney miatt izgulhatnak a piacok
- Nyomás alatt az olaj, emelkedett az arany
- Pénteken is nagyot erősödött a dollár
- Vártnál kevésbé zsugorodott a japán export
- További emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A gyenge nyitás után emelkedéssel telt a pénteki kereskedés a tengerentúlon, de csak a Nasdaq index tudott pluszba kapaszkodni. Makrogazdasági adat nem érkezett, egyedi sztorik alakították a hangulatot (Dow Jones -0,09%, S&P500 -0,01%, Nasdaq 0,3%).
- A Mc’Donalds a várakozásoknál kedvezőbb negyedéves számokkal rukkolt elő. A harmadik negyedévben 6,42 milliárd dolláros árbevételt ért el, a várakozás 6,29 milliárd dollár volt. Az egy részvényre jutó profit 1,5 dollár volt részvényenként, miközben a piac 1,48 dollárra számított. Globálisan 1,5%-os bővülést várt a piac, miközben a társaság 3,5%-os növekedésről számolt be. Az USA-ban 1,3%-ot növekedett a társaság 1,2% helyett. Az idei évre erőteljesebb költségcsökkenést várnak, mint júliusban. A papírok 3%-ot tudtak pénteken emelkedni.
- Vegyesre sikerült a General Electric harmadik negyedéve. A tisztított részvényenkénti profit 32 cent volt, 1 centtel felülmúlva a várakozásokat. Az árbevétel nem lett túl acélos, a 29,27 milliárd dollár, 0,5 milliárd dollárral múlja alul a piaci konszenzust. Az idei évre vonatkozó profitvárakozást némileg csökkentette a GE, részvényenként 1,48-1,52 dollárra, a piac várakozása 1,49 dollár. Az árbevétel 0- 2%-kal bővülhet idén, míg korábban 2-4%-ot vártak. A részvény 0,3%-ot esett pénteken.
- A Time Warner 8%-ot emelkedett pénteken egy felvásárlási pletykának köszönhetően, és két nap alatt már közel 15%-ot emelkedett a kurzus. A Bloomberg arról írt, hogy az AT&T felvásárlási tárgyalásokat folytat a Time Warnerrel. Hétvégén a felek megerősítették a hírt, az AT&T 85 milliárd dollárt fizet a társaságért, amely részvényenként 107,5 dollárt jelent, ami 20%-os prémium a pénteki záróárhoz képest. A részvényesek a vételár felét készpénzben, a másik felét pedig AT&T részvényekben kapják.
Európa
- Bizonytalan oldalazás jellemezte az európai tőzsdéket. A DAX 0,1%-ot emelkedett, a FTSE100 és a CAC40 pedig 0,1%-ot csökkent.
- Az európai kereskedést ma leginkább a reggeli beszerzési menedzser index adatok befolyásolhatják. A várakozások szerint Németországban és az eurózóna egészében is mérsékelten emelkedhetett az index értéke.
- Holnap lesz a BoE kormányzójának parlamenti meghallgatása, ami elsősorban Carney személyes tervei miatt fontos, hiszen már jelezte, hogy idén év végéig kívánja eldönteni, hogy meddig marad a brit jegybank élén. Ez pedig főleg a font árfolyamára lehet hatással, mivel a Brexit miatt jelenleg egyedül a BoE kormányzóját tekintik a piacok biztos pontnak.
- A brit bankszövetség vezetőjének fenyegetése alapján heteken belül elkezdődhet a londoni bankok elvándorlása, a Brexit miatti üzleti bizonytalanság miatt. A valóság azonban valószínűleg inkább az, hogy mindössze néhány területet helyeznének át a bankok Anglián kívülre.
Olaj, arany
- A WTI 50,6 dollár volt ma reggel, bár a kereskedés elején 50 dollár közelébe gyengült az árfolyam. A piacot az iraki álláspont küldte lejjebb, mely szerint az arab állam vonakodik részt venni az OPEC termelésbefagyasztási döntésében. Jabbar Al-Luaibi iraki olajminiszter véleménye szerint az országnak szüksége van a többlet bevételekre, amíg hadban áll az iszlamista terroristákkal. Az OPEC 4,2 millió hordóban akarja maximalizálni az iraki kitermelést, ami az ország politikusai szerint túl alacsony.
- Az arany 1.266 dollárig emelkedett. A piac továbbra is az amerikai kamatlábak emelkedésével és a dollár erősödésével foglalkozik. A november 1-2–án esedékes Fed üléstől nem vár változást a piac, mivel ez még az USA elnökválasztása előtt van. A decemberi ülés azonban kamatemelést hozhat, aminek a piac 68%-os esélyt ad jelenleg. Az igazi kérdés azonban az, hogy hány kamatemelés követheti ezt a döntést. A héten több adat lát napvilágot az USA gazdaságáról, például az új házépítések száma. Ez további alapot adhat a spekulációra. A dollár héthavi csúcson van, ami negatívan hat az aranyra, mivel nem dollárban számolva egyre drágább a nemesfém.
Devizák
- A dollár csütörtökön akkora lendületet kapott, hogy pénteken is töretlenül erősödött az euróval szemben. A nap végéig komoly vételi erő volt a dollár a piacán, és az árfolyam 1,087-ig süllyedt. Október elején még 1,12-nél járt az árfolyam, és egyelőre töretlenül süllyedt az EURUSD. A következő erősebb támasz az 1,082-es mélypont.
- A pénteki kereskedés lendületes forintgyengüléssel kezdődött, majd nap végén 308-7-ről hirtelen 307,5-ig erősödött vissza a forint. A reggeli kereskedés azonban ismét forintgyengüléssel indult, az EURHUF tovább roboghat a 310,5-ös ellenállás irányába.
Távol-Kelet
- Óvatos optimizmussal indult a hét Ázsiában. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 1,2%-ot emelkedett.
- A vártnál kisebbet esett a japán export szeptemberben. Míg a piac 10,8%-os visszaesést valószínűsített, a valóságban csak 6,9%-os visszaesést láthattunk. 12 hónapja folyamatos a japán export csökkenése. Az import 16,3%-os visszaesése nagyjából megfelelt a várakozásoknak, de ez is mérsékelten jobban alakult, mint a várakozás.
- A japán Nikkei beszerzési menedzser index az előzetes októberi adatok alapján 51,7 pontra emelkedett a korábbi 50,4 pontról.
- A japán jegybank arra figyelmeztetett, hogy félő, hogy a kereskedelmi bankok a profitabilitásuk megőrzése érdekében kockázatvállalóbbá válnak.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben