Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot zuhant a kínai export

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. október 13.   09:08

Közel a kamatemelés, legalábbis ezt lehet kiolvasni a Fed jegyzőkönyvből. Így talán nem is olyan meglepő a dollár erősödése. Ez pedig nem feltétlenül tesz jót az amerikai vállalatoknak. Ráadásul rosszul indult a gyorsjelentési szezon is. Különben is...

Közel a kamatemelés, legalábbis ezt lehet kiolvasni a Fed jegyzőkönyvből. Így talán nem is olyan meglepő a dollár erősödése. Ez pedig nem feltétlenül tesz jót az amerikai vállalatoknak. Ráadásul rosszul indult a gyorsjelentési szezon is. Különben is nehéz borítékolni az amerikai elnökválasztás eredményét, és az olaszok is szavaznak még december elején. Valahogy a kockázatok most sokkal erősebben kerülnek elő, mint korábban. Kína exportja is nagyot esett, a várt 3,3 százalékkal szemben 10 százalékos volt a zuhanás. Ez, ezek nem segítik a piacokat.


A fentiek fényében nem meglepő, hogy a mai napon csökkenést várunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Piaci áttekintés
- A Fed jegyzőkönyve sem tudta megmozgatni a piacokat
- Negatív hangulatban csökkent Európa
- Megugró kitermelésre esett az olaj
- Tegnap is nagyot gyengült a dollár
- Nagyot zuhant a kínai export
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A kereskedés első fele némi emelkedéssel telt a tengerentúlon, de zárásra elromlott a hangulat, így nulla közelében fejezték be a napot az indexek (Dow Jones 0,09%, S&P500 0,11%, Nasdaq -0,15%).
- A Fed tegnap publikálta a legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét. A jegybankárok szerint egyre indokoltabb a kamatemelés, de a döntéshozók további bizonyítékokra várnak a növekvő inflációt és a tovább javuló munkaerőpiaci adatokat illetően. A CNBC összefoglalójában kiemeli, hogy a kamatemelést támogató döntéshozók fő félelme, hogy ha túl sokáig várnak a kamatemeléssel, akkor a gazdaság recesszióba süllyedhet. A kamatemelést egyelőre nem támogatók szerint a GDP növekedése továbbra is lassú, az infláció sem nő látványosan, ezért kicsi az esélye annak, hogy hirtelen kell majd a kamatot emelni.
- A számlabotrány miatt tegnap lemondott a Wells Fargo vezérigazgatója. Az árfolyam 2%-ot emelkedett.
- A szokásos heti friss munkanélküliségi kérelmek érkeznek ma délután.
Európa
- Enyhe csökkenés jellemezte az európai kereskedést. A FTSE100 0,7%-ot, a DAX 0,5%-ot, a CAC40 pedig 0,4%-ot csökkent.
- A csökkenő olajárak és az Ericsson gyenge gyorsjelentése mellett az erősödő dollár is negatívan érintette az európai tőzsdéket. Az olajárak elsősorban az energetikai vállalatokat, az Ericsson eredménye pedig főleg a technikai szektort húzta lefelé.
- Nem okozott meglepetést a szeptemberi végleges német infláció, ami a várakozásoknak és ez előzetes statisztikának megfelelően 0,7% lett.
Olaj, arany
- 1260 dollárig emelkedett az arany árfolyama, annak ellenére is, hogy növekedtek az amerikai kamatemelési várakozások. Ennek oka, hogy az ETF-ekben tartott arany mennyisége emelkedett.
- Venezuela és Irak is a vártnál többet termelt, amire az olaj árfolyama csökkenéssel reagált. Venezuella kitermelése 245 ezerrel, Irak kitermelése pedig 320 ezerrel haladta meg a várakozást. Ennek hatására 50 dollár alá csökkent a WTI típusú kőolaj árfolyama. Az OPEC által korábban már megszavazott kitermelés befagyasztás technikai megvalósításáról október 28-29 között Bécsben fognak tanácskozni.
Devizák
- A dollár a tegnapi kereskedésben is nagyot erősödött az euróval szemben, így három kereskedési nap alatt nagyot rallyzott a tengerentúli fizetőeszköz. A tegnapi jegyzőkönyv már nem okozott komolyabb mozgást a devizapárban. Az 1,1-es lélektani szinten állt meg tegnap az árfolyam, a következő erősebb támasz az 1,107-es lokális mélypontnál található.
- A hét eddig a forint euróval szembeni gyengüléséről szólt. A devizapár a 302,8-as mélypontról (ahol 2015 májusában járt utoljára) rugaszkodott el a hét elején, tegnap már 306,2-nél is járt az árfolyam, de zárásra visszaesett 305,3-ig. Hajnalban ismét gyengült a forint, a következő ellenállás a 306,5-nél található 20 napos mozgóátlag.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot csökkent, míg a Shanghai index értéke lényegében változatlan maradt.
- A kínai export szeptemberben 10,0%-ot zuhant, miközben az elemzők csak 3,3%os visszaesésre számítottak. Az import 1,9%-kal csökkent, miközben a várakozás mérsékelt növekedés volt. A rendkívül gyenge export gyenge globális keresletre utalt és egyúttal a jüan árfolyamát is nyomás alá helyezi.
- A várakozásoknak megfelelően a koreai jegybank 1,25%-on tartotta az alapkamatot, miközben inflációs előrejelzését csökkentette.
- Egyes elemzői vélemények szerint a következő egy éven belül a kötvényvásárlási program csökkentésére készülhet a japán jegybank, ugyanis egyszerűen elfogyhat a kötvénypiacon az eladói oldal.
- Profitwarningot adott ki a Samsung a Note7 telefonok miatt. A harmadik negyedévre vonatkozó profitvárakozását 33 százalékkal csökkentette a cég. A vállalat 49 ezermilliárd dél-koreai won bevételt várt a szeptember végén zárult negyedévre, most 47 ezermilliárdot jósol, működési eredménye pedig 5,2 ezermilliárd won lehet, míg korábban 7,8 ezermilliárdra számítottak.
- A thai király, IX. Ráma egészsége miatt aggódnak a befektetők. A 7 évtizede hatalmon lévő 88 éves uralkodó egészségügyi állapota ugyanis nagyot romlott az elmúlt napokban. Bár hatalma csak formális, azonban mégis az ő személye teremti meg a politikai stabilitást. Nélküle akár fegyveres konfliktus is kialakulhat a szembenálló pártok között, ahogy azt néhány évvel ezelőtt láthattuk is. A héten ezért jelentősen gyengült a thai baht és meredeken zuhan a thai tőzsde is, mely a májusi szintekig esett vissza.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben