Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A gyenge Alcoa jelentés után nagyot estek a piacok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. október 12.   09:04

Romániában is devizahiteles csomag készül, azonban úgy tűnik az OTP-nek nincs oka aggódni, hiszen az ügyfelek részére már korábban meghirdette az önkéntes konverziót, melyben folyósításkori EURCHF árfolyam mellett alakíthatták át...

Romániában is devizahiteles csomag készül, azonban úgy tűnik az OTP-nek nincs oka aggódni, hiszen az ügyfelek részére már korábban meghirdette az önkéntes konverziót, melyben folyósításkori EURCHF árfolyam mellett alakíthatták át a hiteleket. Vagyis az OTP elébe ment a törvényi kötelezettségnek. A második negyedéves számok alapján az ügyfelek 71%-a már élt is a lehetőséggel, amire az OTP a szükséges céltartalékot már meg is képezte. Ergo jelentős extra költség ebből már nem keletkezhet, ráadásul még a román kormány el sem döntötte, hogy az ügyfelek mely csoportjára fog vonatkozni a kedvezményes konverzió.


Nem vett jó rajtot az amerikai gyorsjelentési szezon. Az Alcoa eredménye 2 centtel elmaradt a várakozástól, ráadásul a jövőbeli kilátási sem túl rózsásak. Az Alcoa esett is közel 12%-ot a gyenge eredményre. A negatív hangulat azonban nem állt meg ennél az egy részvénynél, hanem tovább terjedt az egész amerikai részvénypiacra.


Ma a pesszimista hangulatban negatív árfolyam reakcióra számítunk a hazai tőzsdén.

Piaci áttekintés
- A gyenge Alcoa jelentés után nagyot estek a piacok
- Hatalmasat ugrott a német ZEW index
- Vegyes hírek ellenére 50 dollár fölött az olaj
- Nagyot erősödött tegnap a dollár
- Száguld a kínai autópiac
- Eshet ma a BUX index
Nemzetközi hírek
USA
- Nagyot estek tegnap a vezető tengerentúli indexek, az Alcoa csalódást keltő számai után zárásig eladói nyomás alatt voltak a piacok (Dow Jones -1,09%, S&P500 -1,24%, Nasdaq -1,54%).
- Az Alcoa gyenge számokat publikált tegnap piacnyitás előtt, a nap végére már 11,5%-os veszteségben volt az árfolyam. A tisztított részvényenkénti profit 32 cent volt a harmadik negyedévben, 2 centtel elmaradva a várakozásoktól. Az árbevétel terén 5,21 milliárd dollárt ért el a társaság (ez 6,5%-os visszaesés tavalyhoz képest), míg a piaci konszenzus 5,33 milliárd dollár volt. A bevételcsökkenés egyrészt a reorganizációnak köszönhető (például gyárbezárások voltak), másrészt az alumínium árának csökkenése sem kedvezett a társaságnak. Ráadásul az Arconic szegmensre vonatkozó 2016-os árbevétel várakozásokat is csökkentette a társaság. A cég szerint a globális alumínium deficit 615 ezer tonna lehet az 5%-os keresleti és a 2,5%-os kínálati oldali növekedés mellett. A legutóbbi félévben még 775 ezer tonnát várt a menedzsment. Ebben a formában ez volt a társaság utolsó gyorsjelentése, mert novembertől kétfelé szedik a céget. Az alumíniummal kapcsolatos tevékenységek az Alcoánál maradnak, míg a gyorsabban növekvő részek, mint a repülőgép- és autóipari részlegek az Arconic nevű társasághoz kerülnek.
- A minneapolisi Fed elnök Neel Kashkari szerint a legnagyobb bankok még mindig túl nagyok ahhoz, hogy probléma esetén hagyják őket csődbe menni.
- Ma este a Fed publikálja legutóbbi kamatdöntő ülésének jegyzőkönyvét.
Európa
- Nap végére elromlott a hangulat az európai tőzsdéken. Egészen az amerikai piacok nyitásáig mérsékelt emelkedés jellemezte az európai piacokat, azonban zárásra elromlott a hangulat. A DAX 0,45-ot, a CAC40 0,6%-ot a FTSE MIB 0,95%-ot csökkent.
- Váratlanul erős lett a német ZEW index. A piac által várt mérsékelt emelkedéssel szemben jelentős javulás volt tapasztalható, ami azért meglepő, mert a felmérés időszaka, pont a Deutsche Bank körüli pánik időpontjára esett. A jelenlegi helyzetet jellemző index értéke 55,1 pontról 59,5 pontra emelkedett, miközben a piac csak 55,5 pontra számított. A jövőbeli komponens értéke pedig 0,5 pontról 6,2 pontra emelkedett. A megkérdezettek a legfőbb gazdasági partnerek, Franciaország és Olaszország kilátásait is kedvezőbben ítélték meg. Nagy-Britanniával kapcsolatban továbbra is pesszimisták, de már kevésbé mint közvetlenül a Brexitet követően.
- A The Times kiszivárgott kormányzati tanulmányokra hivatkozva azt írta, hogy a GDP akár 9,5%-kal is csökkenhet a Brexit miatt, ami 66 milliárd font csökkenést eredményezhet. Ez az egyik legpesszimistább előrejelzés a Brexit hatásaival kapcsolatban.
Olaj, arany
- Az orosz olajtermelés befagyasztásáról vegyes hírek jelentek tegnap meg. Először még a Rosneft vezetője nyilatkozott arról, hogy ők nem tervezik a termelés befagyasztását, amivel ellentmondásba került Putyinnal. Nap végére tisztázódtak az álláspontok, és a két legnagyobb olajtermelő vállalat, köztük a Rosneft vezetője is már arról beszélt, hogy természetesen teljesítik a termelés befagyasztását ha erről születik döntés. A szaúdi olajminiszter is arról nyilatkozott, hogy ígéretet kapott az oroszoktól a termelés befagyasztásáról. A WTI típusú kőolaj árfolyama egy komolyabb kilengést követően ismét 51 dollár közelében tartózkodik.
- Az arany árfolyamában ismét nem volt jelentős mozgás, változatlanul 1250 dollár közelében tartózkodik a nemesfém árfolyama.
Devizák
- A dollár ereje már napok óta törtetlen az euróval szemben, tegnap ráadásul fontos támaszok is elestek. A szűkülő alakzatból történő kitörés megerősítést nyert, és elesett az 1,112-es szint, majd napon belül elérte az 1,107-es támaszt is, amelyet sikerrel leküzdött az árfolyam. A reggeli kereskedésben további dollárerősödés látható, a következő támasz 1,095-nél található.
- Az EUR/HUF tovább emelkedett a tegnapi kereskedésben, a napi csúcs 305,6 forint volt, de zárásra visszaesett a 305-ös szint alá az árfolyam. Az ellenállás áttörésével folytatódhat a korrekció, a következő erős szint 307,5-nél található.
Távol-Kelet
- Ázsiára is átragadt a negatív hangulat. A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 1,0%-ot a Shanghai index 0,3%-ot csökkent.
- Szeptemberben 2,27 millió gépkocsit értékesítettek Kínában. Ez 26,1%-os bővülésnek felel meg a tavalyi év azonos hónapjához képest, ami lényegesen gyorsabb, mint akár az európai, akár az amerikai piacok bővülési üteme.
- Augusztusban a várt 7,9%-kal szemben 11,6%-kal bővültek a gépipari megrendelések Japánban.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is pluszban volt ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben