Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meglepetésszerű megállapodásra száguld az olaj

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. szeptember 29.   09:45

Mégis csak született valamiféle megállapodás tegnap Algírban. Míg a non-OPEC államok semmit sem mondtak, addig az OPEC bejelentette, hogy 750 ezer hordóval 32,5 millió hordóra csökkenti a kitermelést naponta. A részletes termelés visszafogás lebontást a...

Mégis csak született valamiféle megállapodás tegnap Algírban. Míg a non-OPEC államok semmit sem mondtak, addig az OPEC bejelentette, hogy 750 ezer hordóval 32,5 millió hordóra csökkenti a kitermelést naponta. A részletes termelés visszafogás lebontást a novemberi OPEC találkozóig dolgozzák ki. Persze a legtöbb esetben ez sem garancia semmire, de az, hogy Irán és Szaúd-Arábia között csökkent a feszültség és elkezdtek közeledni az álláspontok, örömet hozott az olajpiacra. Egyes piaci megfigyelők szerint annak ellenére, hogy elégtelen a csökkentés, hiszen napi mintegy 1,5 millió hordó túlkínálat van a piacon, ráadásul a kereslet tovább csökkenhet, ez 5-10 dolláros olajár emelkedést hozhat a piacon. Persze ez ellen hat az is, hogy a néhány éve indított olajipari beruházások is mostanában (idei év végén, jövő év elején) fordulnak termőre, ráadásul ezek alapvetően nem OPEC államokban kezdik meg a kitermelést. Szóval sok-sok kétely van az egyezség körül, de hosszú idő után az első elmozdulás az olaj árának stabilizálása felé. Ezért pozitív hír. Így nem meglepő, hogy megvették az olajipari részvényeket az USA-ban, és nagyot ugrottak az amerikai részvényindexek a hírre. Ez pedig a mai jó hangulatot is megalapozza.


A mai napon emelkedésre számítunk mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Piaci áttekintés
- Az OPEC döntése után nagyot fordultak a piacok
- Nagy bírságot fizet a brit nagybank
- Meglepetésszerű megállapodásra száguld az olaj
- Tovább gyengül a forint
- Energetikai cégek húzták Ázsiát
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel kezdték a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, az OPEC döntéséről szóló hírek azonban megfordították az árfolyamokat, és sikerült a börzéknek pluszban zárniuk (Dow Jones 0,61%, S&P500 0,53%, Nasdaq 0,24%).
- A Dow Jones komponensei közül az energiaszektor papírjai teljesítettek a legjobban, az Exxon Mobil 4,4%-ot, a Chevron 3,2%-ot emelkedett.
- Tegnap Janet Yellen a Kongresszus pénzügyi szolgáltatási bizottsága előtt tartotta meg a beszédét. A decemberi szigorítással kapcsolatban azonban nem mondott új információt a jegybankelnök, csak azt erősítette meg, hogy nincs előre meghatározott menetrend a kamatemelésre.
- Ma délután második negyedéves végleges GDP adat és függőben lévő lakásértékesítési adat érkezik.
Európa
- Pozitív hangulat jellemezte tegnap az európai kereskedést. A DAX 0,7%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 0,6%-ot emelkedett.
- Nem volt felhőtlen Mario Draghi tegnapi német parlamenti látogatása. Draghit a laza monetáris politika miatt támadták, míg ő a fiskális élénkítést kérte számon a német döntéshozókon.
- A Royal Bank of Scotland megállapodott az amerikai hatóságokkal. A bank 1,1 milliárd dolláros kártérítést fizet a szabálytalan jelzálog értékesítési gyakorlat miatt. A bank jelezte, hogy a bírságot a már korábban megképzett céltartalékokból képes kifizetni.
- Átalakítják a lengyel kormányt, ami a pénzügyminiszter leváltását is eredményezte. Egyúttal az összes gazdasági terület egy újonnan létrejövő szuperminisztérium alá kerül Mateusz Morawiecki vezetésével. A hír pletykaszinten hétfőn már napvilágot látott.
- Ma délelőtt német munkanélküliségi és inflációs adatok érkeznek.
Olaj, arany
- A pesszimista nyilatkozatokat követően az algériai találkozón mégiscsak megállapodás született a kitermelés csökkentéséről, amire 8 éve nem volt példa. A megállapodás értelmében novembertől a napi kitermelést 32,5-33 millió hordóra csökkentik, ami lényegében az év eleji szinteknek felel meg. A mostani megállapodás ellenére azonban még bőven maradtak kérdőjelek, hiszen a részletek nem ismertek és az egyes országokra vonatkozó kitermelés csökkentést sem határozták még meg, arról majd csak novemberben fognak dönteni. Vagyis egyelőre nagyon törékenynek tűnik a megállapodás. Mindenesetre a piac örült a csaknem 1 millió hordós csökkentésnek, ami elősegíti a túlkínálat csökkentését, így a WTI típusú kőolaj árfolyama 47 dollár fölé emelkedett. A Goldman véleménye szerint a megállapodás akár 10 dolláros olajár emelkedést is okozhat majd, de csak akkor, ha tényleg sikerül országok szintjén is megállapodni a csökkentésről.
- A befektetői félelmek enyhülésével, ami nagyrészt a kitermelés csökkentési megállapodásnak köszönhető, az arany árfolyama 1323 dollárig csökkent.
Devizák
- Nagy kilengés volt tegnap az EUR/USD devizapárban, de alapvetően nem sikerült zárásra elmozdulnia az árfolyamnak. A tegnapi gyertyának egy hosszabb alsó kanóca alakult ki, amelyet fordulós jelként értelmezve az 1,125-ös ellenállást tesztelheti vissza a kurzus. A szint áttörésével pedig a csökkenő trendvonalat is sikerülne leküzdenie a devizapárnak.
- Oldalazással telt a forint napja a 308-as ellenállás alatt. Az egy napig tartó pihenőt követően ma reggel már ismét emelkedik az EUR/HUF devizapár. Jelenleg a 20 és a 30 napos mozgóátlag jelent akadályt 308,5 környékén, felette pedig 310,5-nél található erős ellenállás.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,7%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot, a Hang Seng index pedig 0,1%-ot emelkedett. A reggeli kereskedésben elsősorban az energetikai vállalatok teljesítettek jól.
- A japán kiskereskedelmi forgalom alulmúlta a várakozásokat. Augusztusban év/év alapon 2,1%-kal csökkent, miközben a piac csak 1,7%-os visszaesésre számított. A gyenge adat ismét rávilágított arra, hogy a folyamatos fiskális és monetáris élénkítések ellenére sem sikerül a fogyasztást beindítani Japánban.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben