Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jackson Hole-ban megerősítették a kamatemelési várakozásokat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. augusztus 29.   10:09

Jackson Hole-ban megerősítették a kamatemelési várakozásokat. Így a kamatemelési várakozások tovább növekedtek. Erre különben Fisher is ráerősített a beszédében. Míg a beszédek előtt a piac 57 százalékot adott a decemberi kamatemelésnek, addig mostanra a piac által árazott valószínűség 65 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a korábbi időpontokra továbbra is 50 százalék...

Jackson Hole-ban megerősítették a kamatemelési várakozásokat. Így a kamatemelési várakozások tovább növekedtek. Erre különben Fisher is ráerősített a beszédében. Míg a beszédek előtt a piac 57 százalékot adott a decemberi kamatemelésnek, addig mostanra a piac által árazott valószínűség 65 százalékra emelkedett. Ugyanakkor a korábbi időpontokra továbbra is 50 százalék alatt marad a kamatemelés valószínűsége. Mindenesetre a hírek hatására, nagyot erősödött a dollár. Az erősödő dollár párosodott a gyengülő jennel, amely pozitívan hatott a japán részvénypiacra. A jen gyengülése annak is köszönhető, hogy a japán jegybank további gyengítést lengetett be a szeptember végi ülésre. Ugyanakkor a nemzetközi piacokon, a fentebbi specifikumon túl, inkább a gyengélkedés jeleit mutatták. Összességében a mai napon BUX oldalazást mutathat némi gyengüléssel, míg a DAX inkább gyengülhet. Ne feledkezzünk el arról, hogy ma Londonban bankszünnap van, így napközben elanyátlanodott tőzsdéket láthatunk majd alacsony forgalommal, amelyen az amerikai ébredés hozhat valamiféle változást.
Piaci áttekintés
- A Fed elnök beszéde mozgatta a piacokat
- Zátonyra futottak a szabadkereskedelmi egyeztetések
- 47 dollár alá esett az olaj, gyengült az arany is Janet Yellen beszéde után
- Yellen beszéde után nagyot erősödött a dollár
- Gyengülő jen segítette a japán tőzsdét
Nemzetközi hírek
USA
- A pozitív nyitást követően mélyrepülésbe kezdtek a tengerentúli börzék, bár a kereskedés végéhez közeledve ismét javult a hangulat, de csak a Nasdaq index tudott enyhe pluszban zárni (Dow Jones
- 0,29%, S&P500 -0,16%, Nasdaq 0,13%).
- Janet Yellen pénteken szólalt fel a jegybankárok éves konferenciáján (Jackson Hole). A beszédében kijelentette, hogy az elmúlt hónapok alapján indokolttá vált egy újabb kamatemelés, de a döntés a jövőbeli adatoktól függ.
- Stanley Fisher, a Fed alelnöke a CNBC-nek adott interjút Jackson Hole-ban. Szerinte van esélye a szeptemberi kamatemelésnek, de a pénteki munkaerő-piaci adatok is befolyásolhatják még a döntéshozókat. Az elmúlt hónapok adatait kedvezően ítélte meg az alelnök. Janet Yellen beszéde alapján két kamatemelésnek is van tere idén Fisher értelmezése szerint. Véleménye szerint a gazdaság közel van a teljes foglalkoztatottság állapotához, és az inflációs folyamatok is kedvezően alakulnak.
Európa
- Jellemzően emelkedéssel zártak pénteken az európai tőzsdeindexek. A Dax 0,55%-ot, a CAC40 0,8%-ot, a FTSE100 0,3%-ot emelkedett.
- Angliában ma bankszünnap van, így Londonban nem lesz kereskedés, sőt ez rányomhatja a bélyegét az európai forgalomra is.
- A német gazdasági miniszter szerint összeomlottak az egyeztetések az EU és az USA közötti szabadkereskedelmi partnerségről. Az egyeztetések már 3 éve zajlanak a felek között és a várakozások szerint a megállapodás 0,5 százalékkal, 120 milliárd euróval növelhette volna az EU GDP-jét.
- A német kancellárhelyettes szerint a Brexit instabilitást hozott és jelentős problémákat okozhat, ha félrekezelik a kialakult helyzetet.
Olaj, arany
- A WTI 47 dollár alatt volt ma reggel. A piac egyre kevésbé bízik abban, hogy sikerül az OPEC és nem-OPEC tagoknak a termelés befagyasztásról dönteni. Az OPEC országok idén áprilisban próbáltak tető alá hozni egy megállapodást, de ez nem sikerült. A mostani tárgyalások előtt informálisan sikerült megállapodásokat kötni a hírek szerint, de ettől még koránt sem biztos, hogy sikerül egy végleges megállapodást elérni. Irán és Szaúd-Arábia ellentéte továbbra is meghatározó lehet.
- Az arany 1.317 dollárig süllyedt Janet Yellen jackson hole-i beszéde után. A beszéd szokásos frázisokon túl inkább a kamatemelés lehetőségére utalt. Stanley Fischer FED kormányzó még inkább szigorú politikát hirdetett és véleménye szerint akár szeptemberben és decemberben is lehet kamatemelés. Az aranypiac ennek megfelelően inkább negatívan reagált a hírekre.
Devizák
- A dollár a pénteki kereskedés első felében nyugodt volt, de Janet Yellen beszédére megélénkült a kereskedés. Először gyengülni kezdett a tengerentúli fizetőeszköz és 1,134-ig emelkedett az EUR/USD, ahol megfordult a kurzus és komolyabb rally bontakozott ki a dollárban. Zárásra 1,118-ig esett az EUR/USD devizapár. A következő támasz az 1,115-nél található 30 napos mozgóátlagnál húzódik.
- Jól teljesített a forint a múlt héten a forint az euróval szemben. Közel féléves csúcsra ugrott a hazai fizetőeszköz, miután 309 körül zárta a pénteki kereskedést. Rövidtávon van még tere némi forinterősödésnek, de hamarosan megérkezhet a fordulós jelzés.
Távol-Kelet
- Enyhe csökkenés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. A Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index pedig 0,2%-ot csökkent. Viszont a Nikkel 2,4%-ot emelkedett.
- A japán részvénypiacot elsősorban a gyengülő jen húzta felfelé, az USDJPY árfolyam 100-ról 102,4- re emelkedett Yellen és Kuroda nyilatkozatait követően. Yellen egyértelműen kiállt a kamatemelés mellett, amire a dollár erősödött a főbb devizákkal szemben, ráadásul a BoJ elnöke Kuroda arról beszélt, hogy készek a további monetáris lazításra, akár kamatvágással akár az eszközvásárlási program kibővítésével, ez pedig további lendületet adott a jen gyengülésének.
- Az elemzői várakozások szerint a japán jegybank a szeptember 20-21-i kamatdöntő ülésen a kötvényvásárlási program kibővítéséről dönthet és várhatóan kiszélesíti az elfogadható eszközök körét is.
- A hongkongi tőzsdét elsősorban az ingatlanfejlesztők gyenge teljesítménye húzta le, összhangban a erősödő amerikai kamatemelési várakozásokkal.
Határidős piacok
- A tengerentúli határidős piacok eséssel kezdték a hetet.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben