Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Tesla új fejlesztése a Ferrari és a Porsche szintjére repíti a céget

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. augusztus 24.   09:10

Tegnap jó nagy pozitív meglepetést hozott az évesített új lakásértékesítések száma. Miközben csökkenést várt a piac, 654 ezerre emelkedett a szám a korábbi 592 ezerről (amit különben a...

Tegnap jó nagy pozitív meglepetést hozott az évesített új lakásértékesítések száma. Miközben csökkenést várt a piac, 654 ezerre emelkedett a szám a korábbi 592 ezerről (amit különben a revízióban csökkentettek 582 ezerre, sic). Ez már olyan érték, amilyet utoljára 2007 év végén láthattunk. Sőt! Az elmúlt 40 év átlagos értéke 650 ezer, azaz újra az átlag fölött vagyunk. A csúcs 2005 közepén volt, amikor ez a szám majdnem elérte az 1,4 millió darabot. Ugyanakkor az elmúlt 40 évben négyszer tartózkodott az értékesítés a 650 ezres érték fölött, legutóbb 1993 és 2007 között. Vagyis van még tere az emelkedésnek, sőt még inkább az elején vagyunk az amerikai lakáspiaci fellendülésnek, legalábbis, ami az újlakás értékesítések számát illeti. Az új lakások építése pedig szintén gazdaságélénkítő tényező.


Tegnap a DAX index szép fordulót hajtott végre a 20 napos mozgóátlagról. A rövidtávú indikátorok alapján tovább emelkedhet a mai napon is.


Az OTP célárfolyamát egy nagy nemzetközi ház jelentősen, 6.600 forintról 8.000-re emelte ma reggel. Ez segítheti az OTP árfolyam emelkedését, de a BUX index esetében oldalazást, kis emelkedést várunk a mai napon.

Piaci áttekintés
- A Tesla új fejlesztése a Ferrari és a Porsche szintjére repíti a céget
- Újra tárgyalóasztalhoz ül Oroszország az ukrajnai helyzet miatt
- 47,4 dollár a WTI, nem változott az arany ára
- Tovább erősödik a dollár
- Óvatosságra int a Pimco a kínai ingatlanpiac miatt
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A történelmi csúcs közelében oldalaztak tegnap a tengerentúli börzék, végül enyhe pluszban zárták a napot (Dow Jones 0,1%, S&P500 0,2%, Nasdaq 0,3%).
- Újlakás értékesítési adatoknak örülhettek tegnap a befektetők, júliusban havi alapon 12,4%-kal bővültek az értékesítések a várt -2%-kal szemben. Évesítve 654 ezerre ugrottak az értékesítések, ami 8 éves csúcsnak felel meg.
- Ma délután függőben lévő lakásértékesítési adatok érkeznek.
- Elon Musk új fejlesztéseket jelentett be, aminek köszönhetően a Tesla a harmadik leggyorsabb autót gyártja a világon. Az új 100 kWh-os akkumulátorral felszerelt Model S P100D 2,5 másodperc alatt gyorsul 0-ról 100-ra, amire csak a LaFerrari és a Porsche 918 Spyder képes. Az autó ára 134.500 dollár, míg a SUV változat Model X 100D 135.500 dollár lesz. A cég ugyanakkor a szokásos kapacitások csupán 10%-át fordítja ezekre az autókra, amit a jövőben természetesen növelhet.
- 20%-oa pluszba lendültek a BestBuy részvényei, miután a társaság közölte második negyedéves eredményét. Az online értékesítések éves alapú 24%-os növekedésének volt köszönhető a felülteljesítés. A megugró látogatottság mellett a megrendelések összege is nőtt. A bevétel egyébként a várt 8,4 milliárd dollár helyett 8,53 milliárd, míg az EPS 43 cent helyett 57 cent lett.
Európa
- Az európai indexek közül a FTSE 100 index 0,6%-ot, a CAC 40 index 0,7%-ot, a DAX index pedig 0,9%-ot emelkedett.
- Oroszország, Németország és Franciaország vezetői a G20 csoport szeptember 4-5-i csúcstalálkozóján külön-külön is össze fognak ülni, hogy megvitassák az ukrajnai helyzetet. A cél európai részről a tűzszüneti megállapodás betartása.
- Joe Biden amerikai alelnök megnyugtatta a lett, a litván és az észt elnököt is, hogy Donald Trump kijelentése, mely szerint Washington felhagy a NATO valamennyi tagjának automatikus védelmével komolytalan. Az előbbi országok attól félnek, hogy ha ez bekövetkezik, akkor Oroszország az ukrajnai helyzethez hasonló ürüggyel megpróbálna konfrontálódni.
- Törökország 25 bázisponttal 8,5%-ra csökkentette irányadó rátáját. Az egyhetes repo kamat ugyanakkor 7,5%-on maradt.
Olaj, arany
- A WTI 47,4 dolláron állt ma reggel, ami némi süllyedés jelent a tegnapi záróárhoz képest. A csökkenés főleg az API jelentésének tudható be, mely szerint Cushingban 417 ezer hordóval nőttek az USA nyersolaj készletei. A fontosabb EIA adat ma lát napvilágot, amire a piac 850 ezer hordó készletcsökkenésre számít. A hírek szerint Irán is hajlandó lenne megállapodni a termelésbefagyasztásról, miközben Szaúd-Arábia júliusban rekordmennyiségű olajat, napi 10,67 millió hordót termelt, ami jó alapot jelent a befagyasztásra.
- Az arany 1.336 dolláron stagnált. Janet Yellen Jackson Hole-ban tartandó beszéde van a figyelem középpontjában, erre pénteken amerikai piaczárás után kerül sor. Az aranyra rövid távon még a dollár ereje hat: a zöldhasú egyelőre stagnál a főbb devizákkal szemben. Az arany idén 26%-kal emelkedett, a további emelkedés elsősorban a dollár kamatemelés függvénye.
Devizák
- Kamatdöntő ülést tartott tegnap a jegybank, és a várakozásoknak megfelelően 0,9%-on tartotta az irányadó rátát. A döntést követően volt némi forinterősödés, az EUR/HUF árfolyama 309,5-ig esett. A reggeli kereskedésben azonban gyorsan elolvadt a tegnapi mozgás, és visszagyengült 310,2-ig a hazai fizetőeszköz.
- A dollár a nap elején 1,135-ig emelkedett az euróval szemben, ahol gyorsan irányt váltott, és zárásra 1,13-ig esett. A reggeli kereskedésben tovább erősödött a dollár 1,129-ig. Egyelőre úgy tűnik, hogy 1,123-ig is lejöhet az árfolyam.
Távol-Kelet
- Vegyes teljesítmény Ázsiában. A Nikkei 0,5%-ot, a Shanghai index 0,1%-ot emelkedett, míg a Hang Seng 0,8%-ot csökkent.
- A kínai jegybank 6 hónapot követően ismét 14 napos repo keretében nyújtott többletlikviditást a pénzügyi szektor számára.
- A Pimco óvatos lett a kínai ingatlanfejlesztők kötvényeivel szemben az ingatlanpiacon tapasztalható lehűlés jelei miatt. Ezért portfoliójukban csökkentették a szektorral szembeni kockázati kitettséget.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacon negatív hangulat uralkodott ma reggel.
Gazdasági hírek
- A vártnak megfelelően 0,9%-on hagyta az alapkamatot az MNB monetáris tanácsa tegnap.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben