Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Visszaesett az olaj és az arany ára is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. augusztus 22.   09:16

Kivárás és bizonytalanság, amit láthatunk. Folyamatos találgatás az amerikai kamatemeléssel kapcsolatban, és aggodalom a gazdasági növekedés miatt. Ez jellemzi a gondolatainkat, miközben a piacok lokális, vagy az igazi csúcsok környékén...

Kivárás és bizonytalanság, amit láthatunk. Folyamatos találgatás az amerikai kamatemeléssel kapcsolatban, és aggodalom a gazdasági növekedés miatt. Ez jellemzi a gondolatainkat, miközben a piacok lokális, vagy az igazi csúcsok környékén tartózkodnak. Ne feledjük, a BUX index is kevesebb, mint 10 százalékra van a cirka 10 évvel ezelőtt elért csúcsától, miközben a korábban lemaradó piacok is elkezdtek felzárkózni. (pl. Brazília)


 


Továbbra is inkább oldalazás jellemzi a börzéket. Az USA részvénypiacai gyakorlatilag több mint egy hónapja egy relatív szűk sávban mozgnak a csúcsok közelében. A DAX index közel áll ahhoz, hogy találkozzon a 20 napos mozgóátlaggal. A mai napon sincsen kirobbanó formában, miközben a mozgóátlag ma is közelebb kerül a kritikusnak mondható 10.480-10.500 pont közötti tartományhoz.


 


A mai napon, összességében oldalazás valószínű a DAX és a BUX indexben is talán egy kissé nagyobb gravitációs vonzással.

Piaci áttekintés
- Rákkutatási portfólióval bővülhet a Pfizer
- Törökország a szakadék szélén billeg
- Visszaesett az olaj és az arany ára is
- Ismét erősödik a dollár
- Borongós hangulat Ázsiában
- Oldalazásra számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Nem volt nagy izgalom pénteken a tengerentúlon, makroadatok hiányában stagnáltak a piacok, de a Nasdaq indexnek így is összejött a sorozatban nyolcadik egymást követő emelkedő hét, amire 2010 óta nem volt példa (Dow Jones -0,24%, S&P500 -0,14%, Nasdaq -0,03%).
- Stanley Fischer Fed alelnök szerint az idei kamatemelés még kérdéses, de a tengerentúli gazdaság állapota már közelíti a jegybank elvárásait. Szerinte a GDP növekedése felgyorsul a következő negyedévekben.
- A Pfizer közel áll ahhoz, hogy lezárja a Medivation 14 milliárd dolláros felvásárlását. A tisztán készpénzes ügylettel a rákkutatás területén tevékenykedő biotechnológiai céget nyernének meg. Az elemzők szerint a cég fő gyógyszerének, a Xtandi-nak a tavalyi 2 milliárd dolláros eladási statisztikája duplázódhat, a Pfizer legutóbbi negyedéves árbevétele 13 milliárd dollár volt.
Európa
- Az európai indexek közül a FTSE100 index 0,2%-ot, a DAX index 0,6%-ot, a CAC40 index 0,8%-ot esett.
- Törökország befektetésre ajánlott „BBB-” besorolásához negatív kilátást rendelt a Fitch Ratings péntek éjjel a puccskísérlet miatt megnövekedett kockázatok miatt. Ha bekövetkezne a leminősítés, akkor a Standard&Poor’s mellett a Fitch-nél is kiesne a pikszisből Törökország, ami komolyabb tőkekivonást is magával vonna.
- A Der Spiegel szerint a német kormány tervet dolgozna ki arra az esetre, ha kudarcba fulladna az EU- török megállapodás a menekültválsággal kapcsolatban. A pénzügyminiszter szerint szükséges biztosítani Görögország teljeskörű együttműködését, akár pénzügyi nyomásgyakorlással is. A migrációs útvonalak átrendeződése miatt megfontolandónak tartja a határellenőrzés kiterjesztését a svájci és a francia határra is.
- Eurózónás feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index adatok érkeznek.
Olaj, arany
- A WTI 47,8 dollárig süllyedt az elmúlt hetek drasztikus emelkedését követően. A hírek szerint Irak növeli kitermelését, miközben a nigériai lázadók az ellenségeskedés befejezésére szólítottak fel. A piac továbbra is várja a termelés befagyasztási megállapodást, miközben Irak a hírek szerint 5%-kal, napi 150 ezer hordóval kívánja növelni kőolaj exportját három Kirkuk körüli mező üzembe állításával. Irak napi 4,36 millió hordó olajat termel jelenleg.
- Az arany 1.332 dollárra süllyedt vissza, ami azt jelenti, hogy már hetek óta az 1.330 és az 1.350 dollár közti sávban mozog az árfolyam. A piac a Fed Jackson Hole-ban tervezett heti ülésére figyel, ahol Janet Yellen is beszédet mond pénteken. Szintén fontos fejlemény az ezüst árfolyamesése, az ezüst idén 37%-kal emelkedett. A piac egyre nagyobb esélyt ad egy év végi kamatemelésnek.
Devizák
- A múlt hét főként a dollár gyengüléséről szólt, de pénteken megérkezett a fordulat és korrigálni kezdett az EUR/USD devizapár. Ma reggel ismét erősödik a dollár, már 1,128-nál jár az árfolyam, technikai alapon akár az 1,123-as szintet is visszatesztelheti a következő napokban a devizapár.
- Nagy volt a mozgás múlt héten a forint piacán, több hónapos mélypontról (309,2) kezdte a hetet a hazai fizetőeszköz az euróval szemben, és rövid időn belül megjárta a 311,4-es ellenállást, ahonnan péntek estére visszaerősödött 309,6-ig. A ma reggeli kereskedésben némi forintgyengülés látható, de alapvetően nincsen irány a devizapárban, 309,2-311,4 között sávozás várható a következő napokban.
Távol-Kelet
- Az ázsiai részvénypiacok jellemzően kismértékben csökkentek. A Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,3%-ot csökkent. Üdítő kivételt jelentett a japán Nikkei, mely 0,4%-ot tudott emelkedni.
- A Nikkei emelkedését támogatta, hogy az USDJPY a 100-as szintről ismét felpattant, miután a japán jegybank elnöke úgy fogalmazott, hogy jelentős az esélye, hogy szeptemberben tovább lazítson a jegybank.
- A monetáris lazítás lehetőségéről szóló nyilatkozat hatására az USDJPY árfolyama 100,8-ig ugrott fel a 100,0-as lélektani támaszról.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben