Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Feléledt hamvaiból a Biogen

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. július 22.   09:22

Japánban továbbra is folyik a helikopter pénz körüli vita. Miközben a Nikkei gazdasági újság szerint nem 20 hanem már 30 ezer milliárd (cirka 300 Mrd dollár) lehet a gazdaság meglökését célzó pénz (GDP 7,1 százaléka), addig a központi bank elnöke szerint nem lesz semmiféle helikopter pénz. A befektetők pedig már inkább nem hisznek senkinek, s így inkább a medve volt...

Japánban továbbra is folyik a helikopter pénz körüli vita. Miközben a Nikkei gazdasági újság szerint nem 20 hanem már 30 ezer milliárd (cirka 300 Mrd dollár) lehet a gazdaság meglökését célzó pénz (GDP 7,1 százaléka), addig a központi bank elnöke szerint nem lesz semmiféle helikopter pénz. A befektetők pedig már inkább nem hisznek senkinek, s így inkább a medve volt az úr a japán piacon ma hajnalban. Általánosan rosszabbá vált a hangulat a nemzetközi börzéken a tegnap nap folyamán, amely ma is folytatódhat.
Az Mtel esetében a cég a vége felé jár a saját részvények vásárlásával. Már csak cirka 300 darabot fog megvenni a tervezett 1,6 millióból. A Richter az ellenállási szinthez érkezett. A Richter és az OTP ellenállási szinthez érkezett, ahonnan le is fordultak.
A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében csökkenésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Feléledt hamvaiból a Biogen
- Mario Draghi nem varázsolta el a piacokat
- Gyengült a WTI, esett az arany ára is
- Ismét erősödik a forint
- Tovább nőhet a japán élénkítő csomag?
- A Magyar Telekom tovább folytatta a saját részvényvásárlást
- Csökkenésre számítunk a mai kereskedésben.
Nemzetközi hírek
USA
- Korrigáltak tegnap a vezető tengerentúli börzék. Már a nyitás után látszott a rossz hangulat, és zárásig nem is enyhült az eladói nyomás (Dow Jones -0,42%, S&P500 -0,36%, Nasdaq -0,31%).
- A függőben lévő lakásértékesítések júniusban 1,1%-kal bővültek az előző hónaphoz képest, miközben az elemzők 0,9%-os visszaesést vártak.
- A PayPal 5%-ot emelkedett a vártnál jobb gyorsjelentés számokra. A bevételek 16%-kal 2,65 milliárd dollárra emelkedtek, míg az egy részvényre jutó eredmény 36 cent lett a vártnak megfelelően. A társaság továbbá bejelentette, hogy a Visa-val kötött megállapodást bővítik, így még több helyen fogadhatják el az érintéses fizetést.
- A Starbucks bevételei 7%-kal 5,24 milliárd dollárra emelkedtek, miközben a piac 5,33 milliárd dollárral számolt. A legalább egy éve nyitva lévő boltok eladásai Amerikában 8%-kal nőttek, míg a bázisidőszakban ez az érték 13% volt. A tisztított profit 42 centről 49 centre emelkedett, ami minimálisan nagyobb az elemzői konszenzusnál. Az eredmény ellenére 3%-kal esett a részvény, mert a legalább egy éve nyitva lévő boltok esetében már csak 10%-os emelkedést várnak az eladásokban, míg legutóbb ezt úgy kommunikálták, hogy legalább 10% lesz a bővülés.
- A Visa gyorsjelentése vegyesre sikerült. A bevételek 3,2%-kal 3,63 milliárd dollárra emelkedtek (várakozás 3,65 milliárd dollár), míg a fizetési forgalom 10%-kal 1300 milliárd dollárra bővült. A profit esetében a tisztított eredmény 69 cent lett, miközben az elemzők 66 centet vártak. A menedzsment jelezte, hogy az erős dollár a nemzetközi tranzakciókat negatívan érint. Továbbá egy 5 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot is bejelentettek.
- A Biogen 7%-ot emelkedett a gyorsjelentés számaira. A bevételek 2,59 milliárd dollár helyett 2,89 milliárdot értek el, az EPS pedig 4,67 dollár helyett 5,21 dollárt. A menedzsment bejelentette, hogy a teljes éves EPS várakozása 19,7-20,0 dollár közé esik, míg a piac 18,9 dollárt várt. Ezen felül közölték, hogy a céget hat év után elhagyja a vezérigazgató.
- Az AT&T bevételei 23%-kal emelkedtek 40,5 milliárd dollárra a DirecTV felvásárlás és a növekvő ügyfélszám miatt. A tisztított EPS 70 centről 72 centre bővült. A piac pont ezeket a számokat várta, így kismértékű esést láthattunk a részvénytől.
- A Financial Times szerint az Apple okosóra eladásai a második negyedévben lefeleződhettek. Az IDC statisztikái szerint ez 1,6 millió darabos eladást jelent, ami egy felfutó fázisban lévő terméknél nem túlságosan kedvező hír.
Európa
- Az európai tőzsdék közül a FTSE 100 index 0,4%-ot esett, míg a CAC 40 nullában zárt, a DAX index pedig 0,1%-ot emelkedett
- A várakozásoknak megfelelően az EKB nem változtatott sem az irányadó, sem a betéti ráta mértékén. Mario Draghi a sajtótájékoztató során elmondta, hogy lefelé mutató kockázatok láthatók a növekedés terén, az infláció alacsony maradhat idén és csak az év vége felé indulhat emelkedésnek. A Brexit hatásait még nem tudják pontosan számszerűsíteni, ezért kivár a tanács és nem lazít tovább a monetáris kondíciókon. A piaci árazások alapján októberig nem várható újabb körös lazítás a tanácstól.
- A török parlament által megszavazott rendkívüli állapot idején az alkotmány értelmében a rendeleti kormányzás eszközeivel élhet Erdogan elnök. Ez „csupán annyit tesz”, hogy az elnök vezette kormány rendeletei törvényerejűek. Az alkotmány szerint 6 hónapos a periódus, de azt meg lehet hosszabbítani. Ezek után akár kijárási tilalom elrendelése, demonstrációk betiltása, média korlátozása is jöhet.
- A mai napon számos európai feldolgozó és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index érkezik. -
Olaj, arany
- A WTI 44,5 dollárig gyengült ma reggel, miután a piac aggódik a magas nyersolaj és készletadatok miatt. Az USA nyersolaj és benzinkészletei többéves csúcson vannak, miközben a nyári fogyasztási csúcs közelében vagyunk. A rekordnagyságú júniusi fogyasztási adat sem tudta megváltoztatni ezt a trendet. Az idei évi benzinfogyasztás 2,7%-kal 9,64 millió hordó/napra nőtt az API jelentése szerint.
- Az arany 1.326 dollárra esett. A részvénypiacok jó szereplése, a kockázatvállalás növekedése és az erős dollár mind hozzájárult az arany gyengüléséhez. Az ázsiai részvények nyolc havi csúcsra emelkedtek, míg a dollár már a harmadik hete erősödik. A piac várja a FED soron következő július 26- 27-i ülését is, ami irányt adhat a kamatok alakulásának, ami a legfontosabb mozgatóerő az arany esetében.
Devizák
- A tegnapi kereskedésben is az 1,10-es támasz határozta meg az EUR/USD árfolyamát. Napon belül volt egy kisebb kilengés, de alapvetően oldalazás látható. Hamarosan elmozdulhat a támaszról az árfolyam, a szint törésével kikerülne az 1,1-1,115 közötti sávból a kurzus, és folytatódhatna a dollár erősödése.
- Négy napon keresztül oldalazott az EUR/HUF a 20 és 30 napos mozgóátlag között, végül tegnap sikerült a sávból kitörnie lefelé. Határozott forinterősödés indult, és 314-ig esett a devizapár zárásra. A reggeli kereskedésben is erős a forint, a következő támaszt a 312,7-nél található 200 napos mozgóátlag jelenti.
Távol-Kelet
- A hét végére elfáradt az ázsiai részvénypiac. A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 0,55-ot, a Shanghai index 0,7%-ot csökkent.
- A japán Nikkei nevű gazdasági újság már 30 ezer milliárd jen, átszámítva 283 milliárd dollár értékű gazdaságélénkítő stimulus lehetőségéről ír. A hír hitelességét árnyalja, hogy a héten mér 10 és 20 ezer milliárd jen összegű gazdaságélénkítő programról is cikkezett a sajtó és a piac láthatóan nem is igen hisz az újabb hatalmas összegnek.
- A piac sokkal inkább azzal van elfoglalva, hogy a Japán jegybank elnöke tegnap azt nyilatkozta, hogy nem fogják bevetni a helikopterpénzt, mint eszközt, mivel szerinte a jegybanknak ezen kívül is bőven van még eszköztára. A helikopter pénzel kapcsolatban ellentmondásos hírek érkeztek az elmúlt hetekben, az alkalmazásáról szóló spekulációk Ben Bernanke múltkori látogatását követően terjedt el. Elemzők szerint viszont a japán jegybank eddig alkalmazott eszköztára már nem elég, helyette radikálisabb módszerekhez kéne nyúlni, például a helikopter pénz alkalmazásához.
- Kuroda bejelentését követően a jen gyengült a dollárral szemben, az USDJPY 107 fölötti értékről 105,8-ig esett vissza, ebben az is szerepet játszott, hogy a jen technikailag már kezdett túlvetté válni.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom tovább folytatta a saját részvényvásárlást. További 229 ezer darab saját részvényt vásárolt, ezúttal 446 forintos átlagáron. Így már összesen 1 261 204 darab részvényt vásárolt a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében. A program keretében legfeljebb 1,6 millió darab részvényt vásárolhat a Telekom.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben