Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szerdán már új miniszterelnöke lehet Nagy-Britanniának

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. július 12.   09:07

- Felgyorsult az angol kilépési folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy sokkal előbb lehet új miniszterelnöke az Egyesült Királyságnak. Theresa May személyében, amúgy egy maradás párti politikus vezeti ki az UK-t az EU-ból. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy puhább megállapodás lesz, amelyben marad a szabad...

- Felgyorsult az angol kilépési folyamat, legalábbis abban az értelemben, hogy sokkal előbb lehet új miniszterelnöke az Egyesült Királyságnak. Theresa May személyében, amúgy egy maradás párti politikus vezeti ki az UK-t az EU-ból. Így nagyobb a valószínűsége annak, hogy egy puhább megállapodás lesz, amelyben marad a szabad munkaerő áramlás, s a befizetések is a közös piachoz való hozzáférésért cserébe. Ez persze inkább közelítene ahhoz, mintha semmi sem történt volna. Ennek ellenére a font a szétadottsága ellenére nem nagyon erősödött, pedig szerintünk kellene.
- Az USA-ban megkezdődött a gyorsjelentési szezon. Az Alcoa eredménye jobb lett (15 cent), mint amit a piac várt (9 cent részvényenként). Ami fontos, hogy a cég a második félévtől élénkülést vár s 2017- ben dübörgő alumínium iránti keresletet (kétszámjegyű bővülést). Szerintük a húzóerő a csomagoló-, gépjármű-, repülőgép-, építő-iparból jöhet. Ez pedig azt mutatja, hogy komoly konjunktúrát jósol a cég előrejelzése. Így talán már nem is meglepő, hogy az S&P500 új csúcsra emelkedett, egy év után először, s ráadásul új csúcson is zárt az index. Ha a grafikonra nézünk, akkor azt látjuk, hogy van még szufla benne, s nem lepődnénk meg, ha egy év távlatában 2.400 pont környékére emelkedne az index. Persze a fentebb leírtaknak kissé ellent mond az, hogy a gyorsjelentési szezonra a várakozások 5-10 százalék közötti profit csökkenést jósolnak, legalábbis a FactSet adatai szerint. Nem lennénk meglepve, az Alcoa jó eredményeinek és előrejelzésének fényében, ha az eredmények felülmúlnák a várakozásokat.
- Ma reggel a Daimler meglepetésre közzétette második negyedéves számait. A tisztított operatív eredménye 17 százalékkal múlta felül a Goldman előrejelzését s 2,8 százalékos pluszban kíván nyitni. A jó eredmény a jó értékesítési számoknak köszönhető. Ez pedig egy további pozitívum. Különben ezzel az akcióval, a DAX árfolyama a 30 napos mozgóátlag fölé kerülhet. Onnan pedig a következő nagy szint a 200 napos mozgóátlag, amely 66,6 eurónál van, azaz 17 százalékkal a jelenlegi árszint fölött. Különben a DAX indexben a Daimler súlya 6,9 százalék így a váratlanul publikált előzetes eredmény mintegy 0,2 százalékkal emeli a DAX index értékét. Ennek ellenére a mai napon oldalazásra számítunk a német indexben.
- A BUX is kitörésre készül, de valószínűleg ezzel várnunk kell még egy kicsit. A mai napon itthon is oldalazásra számítunk.
Piaci áttekintés
- Jó számokat hozott az Alcoa gyorsjelentése
- Szerdán már új miniszterelnöke lehet Nagy-Britanniának
- Csaknem 2 hónapos mélyponton az olaj árfolyama
- Gyengülni kezdett reggel a dollár
- Fiskális stimulus reménye hajtja a japán részvénypiacot
- Oldalazásra számítunk a mai kereskedésben
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a kereskedés a tengerentúlon, bár csak mérsékelt emelkedéssel zártak a piacok, de az S&P500 így is történelmi csúcsra ugrott, a Nasdaq pedig éves csúcsán zárt (Dow Jones 0,44%, S&P500 0,34%, Nasdaq 0,64%). Esther George a Kansas-i Fed elnöke szerint a tengerentúli alapkamat túl alacsony, a gazdaság a teljes foglalkoztatottság közelébe került, ezért a döntéshozó már támogatná a következő kamatemelést.
- Jól indult a gyorsjelentési szezon Amerikában. Az Alcoa bevételei 10%-kal 5,3 milliárd dollárra estek, az egy részvényre jutó eredmény pedig 10 centről 9 centre. A piac 5,2 milliárd dolláros bevétellel és 9 centes eredménnyel számolt. A cég szerint a globális alumínium deficit 775 ezer tonna lehet az 5%- os keresleti és a 2,5%-os kínálati oldali növekedés mellett. Áprilisban még 1,1 millió tonnás értéket prognosztizált a menedzsment.
- Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálja a Tesla-t, hogy valóban szabályosan járt-e el, mikor nem tájékoztatta a befektetőket időben a májusi halálos kimenetelű ütközésről.
Európa
- Az európai indexek közül a FTSE 100 index 1,4%-ot, a CAC 40 index 1,7%-ot, a DAX index pedig 2,1%-ot emelkedett.
- David Cameron bejelentette, hogy szerdától Theresa May brit belügyminiszter veszi át a miniszterelnöki széket, miután Andrea Leadsom energiaipari államtitkár visszalépett a versenytől.
- A Financial Times-ban megjelent írás szerint a gazdasági ügyekért felelős uniós biztos szerint 2017-ig 1-2,5%-kal csökkenhet a brit GDP, a korábban várt 1,9%-os növekedés helyett. Az eurózóna esetében a növekedés 0,2-0,5%-kal lehet kisebb a várt 1,8%-hoz képest.
- Az Eurócsoport elnöke bejelentette, hogy az eurózóna tagok egyoldalúan támogatják a mai Ecofin ülésen a Bizottság javaslatát, mely Spanyolország és Portugália számára pénzbírságot, valamint a strukturális és fejlesztési alapok egy részének felfüggesztését okozná. Az ok, hogy a két ország az előírt határidőre nem tett megfelelő lépéseket az államháztartási hiány csökkentésére.
- Az IMF szerint Olaszország 2020-ig nem fogja elérni a válság előtti növekedési szintet. A termelékenység és a beruházási növekedés alacsony, a munkanélküliségi ráta 11% fölött található, és a GDP arányos államadóság 133%-os szintje sem valószínű, hogy csökkeni tud. Az elemzés szerint idén 1,1%-kal, a következő két évben pedig 1,25%-kal bővülhet a gazdaság.
- A júniusi infláció Németországban a várt 0,3%-kal nőtt éves alapon. A nap folyamán a brit jegybankelnök beszédére, és az inflációs riportra lesz érdemes figyelni
Olaj, arany
- A WTI típusú kőolaj árfolyama 45 dollár alá esett, ami csaknem kéthavi mélypontnak felel meg. Iránnal és Líbiával kapcsolatban is olyan hírek jelentek meg, hogy növelné olajkitermelését és olajexportját, ez pedig ismét a túlkínálat növekedését okozná.
- 1354 dollárra esett az arany unciánkénti árfolyama, miután a befektetők megnyugodtak és a kockázatosabb eszközöket részesítettek előnyben, aminek hatására az S&P például történelmi csúcsra emelkedett.
Devizák
- Jól indult a tegnapi kereskedés a forintnak, az árfolyam megérintette a 312,5-nél található 200 napos mozgóátlagot, a támaszról azonban visszapattant az EUR/HUF devizapár. A nap végére 313,5-ig kapaszkodott vissza az árfolyam, egy alsó kanócot hagyva a grafikonon. Ez pedig egy rövidtávú fordulós jelzés, így első körben 315-ig korrigálhat vissza az árfolyam.
- Az EUR/USD devizapárban nem volt nagy mozgás tegnap, az árfolyam 1,105 környékén oldalazott, majd a reggeli órákban gyengülésnek indult a dollár. Az árfolyam az 1,108-nál található 200 napos mozgóátlagig emelkedett, és jelenleg úgy tűnik, hogy az 1,1-1,115 közötti sávba szorult a kurzus.
Távol-Kelet
- Tovább tart az optimizmus az ázsiai részvénypiacon. A Nikkei 2,7%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot a Shanghai index 0,4%-ot emelkedett. Így a japán Nikkei két nap alatt már 7%-ot emelkedett. A japán részvénypiacot továbbra is a fiskális lazításhoz és gazdasági reformokhoz fűzött remények hajtják, bár konkrétumok továbbra sem jelentek meg. A Nintendo árfolyama ma is tovább száguldott. A tegnapi 25%-ot követően ma 11%-ot emelkedett az árfolyam a Pokemon nevű új telefonos játék sikere miatt. Az USDJPY árfolyam megközelítette a lélektani 100-as szintet, onnan viszont hirtelen 103-ig ugrott az árfolyamjegyzés.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben