Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Brexit mellett a görögökre is érdemes figyelni

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. július 11.   09:16

Újabb magyar filmsiker. Karlovy Vary-ban, a gyakorlatilag legjelentősebb közép-kelet európai filmfesztiválon, egy magyar film kapta a legjobb filmnek és a legjobb színésznek járó díjat is. A „low-budget” film gyakorlatilag már meg is hozta az árát, hiszen 25 dollár is jár a díjjal. Mindeközben a Moody’s-nál nem beszélhetünk sikerről, de kudarcról sem. Ugyanis a...

Újabb magyar filmsiker. Karlovy Vary-ban, a gyakorlatilag legjelentősebb közép-kelet európai filmfesztiválon, egy magyar film kapta a legjobb filmnek és a legjobb színésznek járó díjat is. A „low-budget” film gyakorlatilag már meg is hozta az árát, hiszen 25 dollár is jár a díjjal. Mindeközben a Moody’s-nál nem beszélhetünk sikerről, de kudarcról sem. Ugyanis a brexitre való tekintettel, és annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben meglehetősen lekicsinylően nyilatkozott a potenciális negatív hatásokról a hitelminősítő, végül nem vizsgálta az aktuális hitelbesorolásokat. Így marad a november, amikor – ha csak nagy ügyetlenséget nem csinálunk, s a világgazdaságban sem alakul ki egy negatív hullám, jöhet a felminősítés. Mindennek ellenére azt gondoljuk, hogy az EUR/HUF keresztárfolyam elkúszhat a 312,8-as szintig, ahol a 200 napos mozgóátlag tartózkodik.
Persze erre valószínűleg nem egy nap alatt kerül sor. Közben Angliában elutasították, a második népszavazásra vonatkozó petíciót, s a potenciális miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy elő kell készíteni a kilépési folyamatot. Mindeközben az európai egység Európa szerte növekedett az EU partiság még a szélsőséges pártok körében is. Ez jó hír, akár csak az, hogy a regnáló miniszterelnök, Abe Sinzo kétharmados többséget szerzett, s így megindulhatnak a komoly reformok. Így a japán Nikkei indexet még a gyenge export adat sem tudta letörni.
A DAX pénteken nagyot lendült, annak ellenére is, hogy elég bizonytalan képet festettek a technikai indikátorok a kora reggeli órákban. Ma pedig úgy tűnik, hogy áttöri a 20 napos mozgóátlagot. Akkor már viszont meg sem kellene állnia a 200 napos mozgóátlagig, 10.050 pont környékéig. A BUX esetében oldalazásra számítunk.
Piaci áttekintés
- Elstartol az amerikai gyorsjelentési szezon az Alcoa számaival
- A Brexit mellett a görögökre is érdemes figyelni
- 2 éves csúcs közelében az arany
- Nagyot erősödött múlt héten a forint
- 2/3-os többséggel mehetnek tovább a japán reformok
- Új pakisztáni találatot ért el a MOL
- Oldalazásra számítunk a mai kereskedésben
Nemzetközi hírek
USA
- A mai napon piaczárás után érkezik az Alcoa gyorsjelentése, amitől a piac 9 centes egy részvényre jutó eredményt vár a bázisidőszaki 19 cent után. A bevételek pedig a csökkenő nyersanyagárak miatt 5,9 milliárd dollárról 5,2 milliárdra eshetnek.
- Elon Musk vasárnap a Twitteren jelezte, hogy a héten jelentheti be a Tesla Masterplan második részét. Az első rész még 2006-ban látott napvilágot olyan ötletekkel, mint a Tesla Roadster, a Model S sedan és a Model 3 sedan.
- A Kinder Morgan 1,47 milliárd dollárért eladta a 7.600 mérföldes földgáz vezetékhálózatának 50%-os tulajdonát a Southern Co. közműcégnek, hogy csökkenteni tudja adósságát. A két cég a jövőben együtt fejleszti majd a hálózatot.
- A Comcast leányvállalataként tevékenykedő Universal igencsak szépet kaszálhat a hétvégén bemutatott Kis kedvencek titkos élete (Life of Pets) című animációs filmmel, ugyanis Amerikában 103,2 millió dollárt értek el a jegyeladások, miközben a film legyártása 75 millió dollárba került. Az idei év legnagyobb durranása, a Disney által piacra dobott Zootopia a nyitóhétvégén „csupán” 75 millió dollárt ért el.
- Jó hangulatban telt a hét utolsó kereskedési napja. Az indexek zárásig egyenletesen emelkedtek, az S&P500 történelmi csúcson is járt, a Dow Jones-nak pedig sikerült átlépnie a lélektanilag is fontos 18.000 pontot (Dow Jones 1,4%, S&P500 1,53%, Nasdaq 1,64%).
- Erős munkaerő piaci adat érkezett a tengerentúlról: jócskán felülmúlta a várakozásokat a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak változása a tengerentúlon. A 11 főre lefelé módosított májusi adat után 287 ezer fő volt a bővülés a várt 180 ezer fő helyett. A munkanélküliségi ráta gyengébb lett a konszenzusnál, mert 0,2%-ponttal 4,9%-ra emelkedett, miközben az elemzők 4,8%-ra történő emelkedésre számítottak. Az aktivitási ráta azonban ismét emelkedett 62,7%-ra, ennek fényében azonban már nem nevezhető meglepőnek ez az adat. Az átlagos órabérek pedig 2,6%-ra emelkedtek, miközben a piac 2,7%-ra történő emelkedést várt. A kamatemelési várakozások nem változtak lényegesen az adatot követően.
- Esthe George a Kansas-i Fed elnöke fog ma beszédet tartani.
Európa
- Az európai indexek közül a FTSE 100 index 0,9%-ot, a CAC40 index 1,8%-ot, a DAX index 2,2%-ot emelkedett.
- A mai napon Európai Tanács ülésére kerül sor, ahol ugyan nem a görögök lesznek a fókuszpontban, hanem a Brexit hatásai, de a görög pénzügyminiszter így is megpróbálja majd kiharcolni, hogy kisebb GDP arányos többletet kelljen Görögországnak teljesítenie 2018-ra.
- A héten lazításra adhatja a fejét a Bank of England, miután a britek az EU-ból való kilépésre szavaztak. A Bloomberg konszenzusa szerint az irányadó kamat csökkeni fog, hiszen az 54 elemző 44% vár tartást. A fennmaradó 30 elemző 80%-a 25 bázispontos vágást vár, a többiek nulla közeli kamatszintet prognosztizálnak.
Olaj, arany
- Megtorpant a két éves csúcs közelében, 1362 dolláron az arany árfolyama. A pénteki várakozásokat felülmúló amerikai munkaerő piaci adat hatására a dollár erősödött, a befektetők pedig legalább egy kicsit elkezdtek bízni a növekedésben. Ezek a tényezők pedig az arany emelkedése ellen hatottak.
- A csütörtöki olajzuhanást követően pénteken stabilizálódott az árfolyam 45 dollár környékén. A tengerentúlon 12 hetes csúcsra emelkedett a fúrófejek száma, ez pedig további nyomást jelent az olaj árfolyamára. A következő napokban az esésnek nagyobb a valószínűsége, erősebb támasz a 41 dollárnál húzódó 200 napos mozgóátlagnál látható.
Devizák
- Nagyot erősödött múlt héten a forint az euróval szemben, főként a hét utolsó kereskedési napján esett nagyot az EUR/HUF devizapár. A befektetők a Moody’s döntés előtt már vásárolni kezdték a forintot, de pénteken kiderült, hogy a hitelminősítő egyelőre nem javít az ország adósság-besorolásán. Ennek ellenére a forint stabilan indította a hetet a 30 napos mozgóátlag felett 314 forintnál. A következő megállót a 312,5-nél található 200 napos mozgóátlag jelenti.
- A vártnál jobb munkaerő-piaci adatot követően nagy kilengés volt a dollárban. Az EUR/USD árfolyama leszúrt az 1,10-es támaszra, végül zárásra 1,105-ig korrigált az árfolyam. A múlt héten látványosan erősödött a dollár, és ez a tendencia folytatódhat a héten is.
Távol-Kelet
- A választásokat követően szárnyalt a japán részvénypiac. A Nikkei 4,4%-ot, a Hang Seng 1,5%-ot, a Shanghai index 1%-ot emelkedett. A hétvégi választásokat követően Shinzo Abe elnök kormánykoalíciója a parlamenti helyek több mint 2/3- ával rendelkezik. Ez pedig azt jelenti, hogy a jövőben könnyen keresztülviheti gazdasági reformcsomagját, amit a várakozások szerint jelentősebb fiskálisélénkítést tartalmazhat majd. Az új kabinet augusztusban fog felállni. Néhány nyilatkozat alapján akár 200 milliárd dolláros fiskális élénkítő csomag is jöhet Japánban. A hétvégén megjelent kínai inflációs adat nem okozott komolyabb meglepetést. Júniusban 1,9%-ra csökkent az infláció, ami minimálisan magasabb, mint a várt 1,8%. A Nintendo árfolyama napi limittel, 25%-kal emelkedett, amire a részvény 1983-as bevezetésére nem volt példa. A heves árfolyam reakciót az új applikáció, a Pokemon sikere váltotta ki.
Határidős piacok
- Az amerikai és az európai piac is pozitív tartományban volt ma reggel.
Gazdasági hírek
- A MOL olaj és gáztalálatot ért el a Pakisztáni Tal blokkban a Makori East 5-ös kúton. A közlemény szerint a kút napi termelése 2836 hordó kőolaj. Mivel a MOL-nak 25%-os részesedése van a blokkban, így a MOL-ra eső részesedés napi 700 hordó körül van, ami alacsonyabb, mint a teljes termelés 1%-a. A limitált mértékű volumennövekedés miatt árfolyamhatásra nem számítunk.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben