Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Sokként érte a devizapiacot a Brexit

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. június 24.   09:10

Habár a piacok azt gondolták, hogy a józan ész fog diadalmaskodni az érzelem fölött, mégis az utóbbi győzedelmeskedett az angol szavazáson az EU-ban maradásról. Ugyan az angol kilépés gazdasági hatása limitált, mint ahogy számos gazdasági elemzés rámutatott, és mi is úgy gondoljuk, hogy limitáltnak kellene lennie a hatásnak, de számos politikai kérdés merül fel, amely...

Habár a piacok azt gondolták, hogy a józan ész fog diadalmaskodni az érzelem fölött, mégis az utóbbi győzedelmeskedett az angol szavazáson az EU-ban maradásról. Ugyan az angol kilépés gazdasági hatása limitált, mint ahogy számos gazdasági elemzés rámutatott, és mi is úgy gondoljuk, hogy limitáltnak kellene lennie a hatásnak, de számos politikai kérdés merül fel, amely akár az EU széteséséhez is vezethet. Alapvetően ez a politikai bizonytalanság és az elmúlt napok áremelkedései azok, amelyek miatt jelentősebb esést láthatunk szerte a világban.

Egyes házak 19 százalékos zuhanást prognosztizálnak az FTSE 100 esetében. A forint is megnyugvás jeleit mutatja. Az általános vélekedés, hogy a hatalmas zuhanásokat követően megnyugszik a piac és inkább a vételi oldalon kell állni. Mi is ezt gondoljuk, ugyanis szerintünk az európai gondolatnak a mai globalizálódó világban nincs igazi alternatívája. Ez számunkra legalább egy lazább gazdasági szövetséget jelent, mint ahogy Norvégia és Svájc is fizet azért, hogy az EU egységes piacán részt vehessen.

A GBPHUF, a GBPUSD és a GBPEUR esetében az idei mélypontok egyelőre nem estek el, miközben a DAX index esetében a lokális minimum (9.500 pont) ugyan elesett reggel, de nem vagyunk meggyőződve arról, hogy így is fog zárni az index.

A magyar piac esetében limitált a kitettség. A Richternek van a legjelentősebb direkt kitettsége, ami az árbevételének 2 százalékát jelenti. Ez azt jelenti, hogy még egy komolyabb font gyengülés sem hasít ki néhány száz millió forintnál többet a várhatóan 50 milliárd forint körüli eredményéből. A MOL-nak ugyan vannak olajmezői az Egyesült Királyságban, de nem számítunk számottevő hatással (pl. adó, stb.). A Magyar Telekom egyértelműen menekülő eszköz, miközben az OTP-re az európai bankok zuhanása lehet hatással. A BUX indexben a 25.700 pont környéke az első támasz a 20 és a 30 napos mozgóátlagot (26.600) követően.
Piaci áttekintés
- A dallasi Fed elnök már nem emelne kamatot
- A britek a kilépésre szavaztak
- A Brexit pánik az olajat lefelé, aranyat felfelé húzta
- Sokként érte a devizapiacot a Brexit
- Masszív jen erősödést hozott az éjszaka
- A magyar részvények közül egyik sem rendelkezik jelentős brit kitettséggel
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az ANY Biztonsági Nyomda
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap Amerikában 1,3-1,5% közötti pluszokat láthattunk, amit ma minden bizonnyal nagyobb mínuszok váltanak majd fel.
- A Fed dallasi elnöke, Robert Kaplan korábban azt mondta, hogy a nyáron lehet kamatot emelni. Egy újságírónak adott tegnapi interjúban viszont azt mondta, hogy megváltozott a véleménye a makrogazdasági adatok és a külpiacok teljesítménye miatt, így már nem szavazna a kamatemelésre. Véleményünk szerint a júliusi kamatdöntő ülésen nem fog sor kerülni a kamatemelésre. A Bloomberg adatai szerint annak a valószínűsége, hogy kamatemelés lesz 10%.
- A feldolgozóipari menedzser index 50,8 pont helyett 51,4 pont lett, és a segélykérelmek száma is a vártnál jobb lett. A mai napon a tartós cikkek rendelésállományára lesz érdemes figyelnünk.
Európa
- Az európai piacok közül a FTSE 100 index 1,2%-ot, a DAX 1,9%-ot, a CAC40 index 2,0%-ot emelkedett.
- A portálok szerint 48%-os szavazati arányt kapott a bentmaradás és 52%-ot a kilépés. A szavazás szépsége, hogy a skótok 67%-a a bentmaradásra szavazott, miközben Wales és Anglia nagy része a kilépés mellett tette le a voksát. A Sky információ szerint David Cameron kormányfő hamarosan beszédet tart, amire érdemes lesz figyelni, mivel a kormány még elméletileg dönthet úgy, hogy más utat választ. Ennek a valószínűsége azonban kicsi, mivel politikai válságot okozhatna. Berlinben szombatra az EU alapítói ülést hívtak össze, hogy megvitassák a Brexit következményeit.
- A mai napon érkező német IFO üzleti bizalmi index adatai a Brexit népszavazás eredményének fényében nem lesznek relevánsak.
Olaj, arany
- A WTI 47,7 dollárra esett ma reggel a tegnapi Brexit népszavazás eredményeképpen. Az olaj esése amiatt következett be, mert a britek kilépése felerősíti a recessziós félelmeket és a befektetők a részvények és nyersanyagok felől a menekülő eszközök felé fordulnak. A Brexit népszavazás nagy emelkedést jelent a dollárban is, ami szintén hozzájárult a kőolaj gyengélkedéséhez.
- Az arany 1.318 dollár/unciára emelkedett ma reggel a tegnapi 1.260 dollár körüli szintekről, miután a tegnapi Brexit szavazás eredménye a kevésbé kockázatos eszközök felé terelte a befektetőket. Az arany emelkedése nem meglepő, a szavazás előtt is 1.350-1.400 dolláros aranyárat jósoltak a szakértők, ha a britek a kilépésre szavaznak.
Devizák
- Hatalmas kilengés volt tapasztalható a devizapiacokon ma reggel. A volatilitás mértéke a tavalyi svájci frank elengedése utáni helyzetet idézi, azonban van egy rendkívül fontos különbség. Ezúttal nem szó szerint egyik pillanatról a másikra mozdultak el az árfolyamok, hanem ahogy jelentek meg a friss feldolgozottsági adatok, folyamatosan következett be az árfolyamok elmozdulása 1-2 órás időtávon belül.
- Értelemszerűen a leginkább érintett deviza a brit font, ami jelentősen gyengült a dollárral és az euróval szemben is. A GBPEUR árfolyama 1,3 fölötti szintről gyakorlatilag 1,2-ig zuhant. Bár a mai elmozdulás mindenképpen kiugró, azonban hasonló GBPEUR árfolyamot már láthattunk idén áprilisban.
- Vették a dollárt a menekülő befektetők. Az EURUSD a tegnapi 1,14-es szintről 1,10-ig zuhant, a 200 napos mozgóátlag 1,11-es értékét könnyedén törte át a deviza. A dollár, mint menedékdeviza a jent leszámítva az összes főbb devizával szemben erősödött. A dollár esetében fontos megjegyezni, hogy a Brexit miatti globális bizonytalanság miatt az amerikai kamatemelési terv veszélybe került, könnyen elképzelhető, hogy a dot-plot által várt 2 kamatemelés helyett egyetlen kamatemelés sem fog megvalósulni idén.
- A forintot is megrángatták hajnalban. Az EURHUF 322 közelében is járt, azonban a kedélyek megnyugvását és a likviditás megjelenését követően 318-ig visszaerősödött. A dollárral szemben még nagyobb volt az amplitúdó, az USDHUF 292-ig is emelkedett, ahonnan mostanra 288-ig erősödött vissza a forint.
Távol-Kelet
- Az ázsiai részvénypiacok méretes eséssel reagáltak a brit népszavazás eredményére. A Nikkei 7,9%- ot, a Hang 4,4%-ot, a Shanghai index pedig 1,1%-ot csökkent. Utóbbi kevésbé releváns, hiszen az idő egy jelentős részében nem is volt kereskedés a kínai részvény index-szel.
- A brit kilépéssel a jen menedékdeviza szerepe felértékelődött. Az USDJPY árfolyam egy rövid időre még 100 alá is beszúrt, amire 2013 novembere óta nem volt példa. Néhány hedge fund menedzser pedig már egyenesen 95-ös USDJPY árfolyamot vizionál. A megjelent hírek szerint a japán jegybank likviditásnövelő intézkedésekről döntött ma reggel. Elsősorban a bankok teljesítettek ma reggel rendkívül gyengén, az HSBC árfolyama 2009 óta nem látott mértékben, 11%-ot esett, a Standard Chartered pedig 13%-ot zuhant, de több pénzügyi vállalkozás esetében is 10% körüli esést láthattunk.
- A kockázatkerülés eredményeként a 30 éves japán államkötvények hozama új mélypontra, 0,125%-ra esett.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- A magyar részvények közül egyik sem rendelkezik jelentős brit kitettséggel. A Richter-nek van egyedül direkt értékesítése, ami a teljes árbevételén belül 1,8% (21,1 millió euró) vagyis nem jelentős. Ezen túl a gyógyszerek bevezetésének a menete megváltozhat, ami extra költséget jelenthet és némi csúszást is eredményezhet a bevezetéseknél.
- A mai kereskedésben a következő technikai támaszokat lehet érdemes figyelni:
- Richter:
- 5.198 (júniusi mélypont)
- 4.780 (februári mélypont)
- OTP:
- 6.645-6.680 közötti támasz tartomány
- 6.286 (júniusi mélypont)
- MOL:
- 15.528 (oldalazó sáv alja)
- 15.000 (hosszútávú támasz)
- Magyar Telekom:
- 438 (középtávú támasz)
- 427 (júniusi leszúrás)
- Ma forog utoljára osztalékszelvénnyel az ANY Biztonsági Nyomda. A cég 67 forintot fizet részvényenként, a kifizetés július 5-én kezdődik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben