Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Janet Yellen beszédére figyeltek tegnap a befektetők

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. június 7.   09:28

Janet Yellen tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan elég gyenge volt a pénteki munkaerőpiaci adat, de a háztartások bevételei növekednek és a fogyasztói bizalom jónak mondható. Így továbbra is lassú kamatemelésekre számít. Ez megnyugtatta a piacokat és emelkedést hozott a tőzsdéken is („jó” növekedési kilátások). A dollár meglepő módon már nem nagyon reagált a...

Janet Yellen tegnap arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan elég gyenge volt a pénteki munkaerőpiaci adat, de a háztartások bevételei növekednek és a fogyasztói bizalom jónak mondható. Így továbbra is lassú kamatemelésekre számít. Ez megnyugtatta a piacokat és emelkedést hozott a tőzsdéken is („jó” növekedési kilátások). A dollár meglepő módon már nem nagyon reagált a beszédre, hiszen már korábban „lejátszotta” azt mind az euróval, mind a jennel szemben.

Ma reggel az áprilisi német ipari termelési adattal lehettünk gazdagabbak. Pozitív meglepetésben lehetett részünk, a márciusi 0,3 százalékos bővülést most 1,3 százalékos emelkedés követte, miközben a várakozás csak 1 százalék volt. A tegnapi gyenge ipari rendelésállomány adatot követően kis megnyugvással tölthet el ez a hír bennünket.

A DAX esetében ma további emelkedésre számítunk, ami ugyanakkor valószínűleg kismértékű marad. A BUX esetében hasonló mozgásra számítunk a kezdeti hezitálást követően.
Piaci áttekintés
- Janet Yellen beszédére figyeltek tegnap a befektetők
- Percről-percre változik a Brexit felmérés eredménye
- Tovább csökkenhetnek az olajkészletek
- Nagyot erősödött tegnap a forint
- Nem változott az alapkamat Ausztráliában
- Emelkedésre számítunk ma a Budapesti Értéktőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Emelkedéssel indult a kereskedés a tengerentúlon, majd Janet Yellen beszéde átmeneti megtorpanást hozott a piacokra, de ezt követően folytatódott a jó hangulat és mérsékelt emelkedéssel zártak a börzék (Dow Jones 0,64%, S&P500 0,49%, Nasdaq 0,53%).
- Janet Yellen Fed elnök optimistán nyilatkozott a gazdasági kilátásokat illetően, szerinte a pozitív gazdasági tényezők hatása erősebb a negatívaknál. Bár a jegybankelnök a múlt heti foglalkoztatottsági adatokat kiábrándítónak találta, de szerinte a munkaerőpiaci folyamatok pozitívan értékelhetők, és egyhavi adatnak nem szabad túl nagy jelentőséget tulajdonítani. Ismét látótérbe kerülhet a 2%-os inflációs cél, mert az alacsony olajár és az erős dollár negatív hatása enyhülhet a jövőben. Ha az infláció eléri a kitűzött célt és a munkaerőpiaci helyzet is tovább javul, akkor fokozatosan emelheti a kamatot a Fed.
- Eric Rosengren, a bostoni Fed elnöke szerint az amerikai gazdaság egyre közelebb kerül a teljes foglalkoztatottsághoz. A jegybankár optimista a kamatemeléssel kapcsolatban, de szerinte ezzel a lépéssel meg fogják várni a júliusi ülést.
- A MarketWatch forrásai szerint a Yahoo internetes üzletágára a Verizon 3 milliárd dollár körüli árat kínált. A Yahoo várhatóan még egy utolsó kört tarthat az érdeklődőknek, ahol megpróbálja majd feljebb tornászni az árat.
- A FedEx 60%-kal, 25 centről 40 centre emelte a negyedéves osztalék mértékét. Tavaly az emelés mértéke csupán 25% volt. A kifizetésekre július 1-jén kerül sor.
Európa
- Az európai indexek közül a FTSE 100 index 1%-os, a CAC 40 és a DAX index pedig minimális pluszban zárt.
- A Bloomberg adatai alapján 45%-os szavazati arányt kapna a britek kilépése és 41%-ot a bent maradás. Az ORB által készített és a Telegraphban megjelent kutatás ezzel szemben azt mutatja, hogy 48% maradna és 47% kilépne az EU-ból. Egyelőre tehát marad a bizonytalanság ebben a kérdéskörben is.
- Az eurózóna első negyedéves GDP adatának második becslése 1,5%-os növekedést mutathat a mai napon.
Olaj, arany
- Jól mutatja Yellen ügyes megfogalmazását a kamatemeléssel kapcsolatban, hogy az arany befektetők inkább azt olvasták ki a beszédből, hogy a Fed inkább halogató lesz a kamatemelések kapcsán. Így az arany árfolyama tovább emelkedett. Az amerikai államadóság piaci árazása szerint, most a júniusi kamatemelés valószínűsége 2 százalék, míg júliusra ez az érték 22 százalék a pénteki gyenge munkaerőpiaci adat előtti 55 százalékkal szemben.
- Az olaj árfolyama is jól tartja magát, hiszen az előrejelzések szerint már harmadik hete csökkenek az olajkészletek. Az elmúlt héten a várakozások szerint 1,4 millió hordó csökkenést láthattunk, miközben csak Cushingban ennek a fele volt látható. Így az olaj árfolyama jól tartja magát.
Devizák
- A pénteki dollárgyengülés után a tegnapi kereskedésben már nem volt komolyabb elmozdulás. Az EUR/USD devizapár a pénteki záróárfolyam környékén mozgott, a kereskedést 1,135-nél zárta. Janet Yellen beszéde sem hozott komolyabb mozgást, rövidtávon van még tere a dollárgyengülésnek, a következő ellenállás 1,15 környékén található.
- A forint nagyot erősödött a tegnapi kereskedésben, miután elesett az EUR/HUF devizapárban a 200 napos mozgóátlag. Egész nap kiegyensúlyozottan erősödött a forint, vagyis folytatódik a hetek óta tartó trend. Erősebb támasz 308,6 környékén húzódik.
Távol-Kelet
- A Nikkei 225 index 0,6%-ot emelkedett, míg a Shanghai Composite 0,2%-ot esett.
- A várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamaton az ausztrál jegybank. Ha azonban a későbbiekben nem a tervezettnek megfelelően alakulnak az inflációs folyamatok, akkor léphet a jegybank. Erre utalhat az a lépés is, hogy az idei évre tervezett inflációs előrejelzést 2-3%-os sávból 1-2% közé hozták le.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom montenegrói leányvállalata, a Crnogorski Telekom a 2015. üzleti év után 19,2 millió euró (mintegy 6 milliárd forint) összegű osztalék kifizetéséről határozott. A társaságban 76,53% tulajdonrésszel rendelkező Magyar Telekom megközelítőleg 4,6 milliárd forint összegű osztalékra jogosult.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben