Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meglepően erős lett a japán GDP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. május 18.   09:04

Az amerikai infláció a vártnak megfelelően nagyot ugrott áprilisban az olajár emelkedésnek köszönhetően. Mindeközben a maginfláció 2,1 százalékra szelídült a márciusi 2,2 százalékról. Sőt az ipari termelés – amely különben nagyon volatilis adat – a várt 0,3 százalék helyett 0,7 százalékkal bővült, ennél csak alacsonyabb értékeket láthattunk 2014 novembere óta. Azaz az...

Az amerikai infláció a vártnak megfelelően nagyot ugrott áprilisban az olajár emelkedésnek köszönhetően. Mindeközben a maginfláció 2,1 százalékra szelídült a márciusi 2,2 százalékról. Sőt az ipari termelés – amely különben nagyon volatilis adat – a várt 0,3 százalék helyett 0,7 százalékkal bővült, ennél csak alacsonyabb értékeket láthattunk 2014 novembere óta. Azaz az adatok alapvetően jónak tekinthetők, a piac mégis megijedt, hogy jön a kamatemelés. Pedig ezek a számok éppen arról szólnak, hogy az USA remélhetőleg elkerüli a stagflációt.

Mindeközben a ma hajnalban közzétett japán GDP sokkal jobb lett a várakozásoknál. Nevezetesen 1,7 százalékos bővülést mutatott a január-március periódusban a várt 0,3 százalékkal és az előző negyedévi 1,1 százalékos visszaeséssel szemben. A belső fogyasztás (öröm) bővülése is közrejátszott a nagyobb emelkedésben.

A fenti hírek alapján akár öröm is lehetne a piacokon, de nincs. Így ma tovább csökkenhet mind a DAX, mind a BUX index, de limitált mértékben. Az előbbinél valamivel 9.800 alatt találhat támaszt az árfolyam, míg a BUX esetében a 26.100 pont környéke akaszthatja meg a lefelé szánkázást. Ma különben részletesen is megismerhetjük a Fed döntéshozóinak véleményét, hiszen este lát napvilágot a legutóbbi FOMC ülésről készült jegyzőkönyv.
Piaci áttekintés
- Két jegybankár is a kamatemelésről beszélt a tengerentúlon
- Eséssel kezdték a hetet a piacok
- Tovább emelkedik az olaj, nem változott az arany ára
- A hajnali kereskedésben ismét erősödésnek indult a dollár
- Meglepően erős lett a japán GDP
- A MOL 567 forint osztalékot fizet részvényenként
- További csökkenésre számítunk a hazai börzén
Nemzetközi hírek
USA
- Nem sikerült jól a tegnapi kereskedés a tengerentúlon, bár nyitás után még tartották magukat az indexek, de a nap második felében már látványos lejtmenet bontakozott ki (Dow Jones -1,02%, S&P500 -0,94%, Nasdaq -1,25%).
- Havi alapon 0,4% volt az infláció az Egyesült Államokban az előző hónapban, ami némileg meghaladta az elemzők által várt 0,3%-ot. Az áremelkedés éves üteme a márciusi 0,9%-ról 1,1%-ra emelkedett, a maginfláció 2,2%-ról 2,1%-ra csökkent. Mindkét adat megfelelt az elemzői várakozásoknak.
- A megkezdett lakásépítések pozitív meglepetést okoztak áprilisban, havi alapon 6,6%-os volt a bővülés, ami duplája az elemzői várakozásoknak. Az építési engedélyek száma viszont elmaradt a konszenzustól (5,5% helyett 3,6%).
- Az ipari termelés a vártnál lényegesen jobb lett áprilisban, 0,7%-ot publikáltak a várt 0,3% helyett.
- Két tengerentúli jegybankár is azt mondta tegnap, hogy idén legalább két kamatemelés lehet indokolt. Az atlantai Fed elnöke Dennis Lockhart és a San Franciscó-i Fed elnöke, John Williams szerint is attól függ a júniusi kamatemelés, hogy a beérkező adatok hogyan alakulnak. Dennis Lockhart azt is mondta, hogy a piac pesszimistább annál, mint amit ő gondol.
- Kedvező negyedéves eredmény ellenére sem tudott emelkedni a Home Depot árfolyama. A negyedévben a várt 1,35 $ helyett 1,44 $ lett az egy részvényre jutó eredmény (EPS). Az árbevétel 9,0%-kal 22,8 milliárd dollárra emelkedett, és az egy éve nyitva tartó üzletek esetében is 6,5% volt a növekedési ütem. A változékony időjáráson kívül valószínűleg a növekvő keresetek is pozitívan hatottak az eredményre. A jó negyedéves számok hatására meg is emelték az év egészére vonatkozó eredményvárakozást. Az új EPS előrejelzés 6,27 dollár a korábbi 6,12-6,18 dollár helyett. A jó eredmény és a megemelt kilátások miatt a piac előtti határidős kereskedésben 3%-os pluszban is tartózkodott a részvény, de végül 2% körüli mínuszban zárt.
- A Goldman Sachs mérlegeli annak lehetőségét, hogy értékesítse ausztrál alapkezelőjét. Akár a menedzsment buyout lehetősége is felmerülhet, vagyis a helyi alapkezelő menedzserei vehetnék meg az egységet. A helyi operáció relatíve kicsi, így a hírnek nincs jelentős árfolyamhatása a Goldman Sachs értékeltségére.
- Hatalmas túljegyzés mellett értékesítette a Dell a 20 milliárd értékű kötvénycsomagot, amit az EMC felvásárlásának finanszírozása miatt bocsátott ki. A kibocsátás az idei második legnagyobb kötvénytranzakciónak számít. A kötvénykibocsátás összesen 6 sorozatot takar 3 és 30 év közötti lejáratokkal. A kötvények hozama relatíve magasnak számít a vállalati kötvényekhez képest, de még mindig alacsonyabb, mint amilyen hozamszinten eredetileg tervezte a Dell a kötvénykibocsátást. A leghosszabb, 30 éves kötvények 8,35%-os hozamon keltek el, ami 5,75%-kal haladja meg a hasonló lejáratú államkötvények hozamát.
- Ma piaczárást követően jelenik meg a Cisco Systems negyedéves eredménye. A várakozás szerint a korábbi 44 centről 55 centre emelkedhet az egy részvényre jutó eredmény.
Európa
- A londoni börze mérsékelt emelkedéssel zárt tegnap, de a többi nyugat-európai piacra a lejtmenet volt jellemző (FTSE100 0,27%, DAX -0,63%, CAC40 -0,34%).
- Peter Praet, az Európai Központi Bank vezető közgazdásza szerint a bankok konszolidációjára lenne szükség, a költségek csökkentése és a bankok nyereségének növelése miatt. Nem mindenki ért egyet ezzel a nézettel, Christophe Nijdam, a Finance Watch szakártője szerint a még nagyobb bankok komolyabb problémák forrásai lehetnek válság esetén.
- Az Egyesült Királyságban tegnap publikálták az áprilisi inflációs adatokat. Havi alapon 0,1% volt az áremelkedés üteme, ami elmarad a 0,3%-os várakozásoktól. Az éves infláció 0,3% lett a várt 0,5% helyett, a maginfláció pedig 1,2% lett az 1,4%-os várakozás helyett.
- Eurózónás inflációs adat érkezik ma 11 órakor.
Olaj, arany
- A WTI 48,4 dollárra emelkedett ma reggel. A piac spekulál a ma délutáni készletadatokra: az API tegnapi jelentése szerint 1,14 millió hordóval estek a nyersolaj készletek az USA-ban. Az erős kereslet, a kínálatban bekövetkezett rövidtávú ingadozás és a csökkenő USA kitermelés egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy az idei mélypontjához képest 80%-kal emelkedett a WTI árfolyama. A ralli meglepte a piacot, sokan csak jövőre számítottak ilyen szintű árakra.
- Az arany 1.273 dolláron stagnált ma reggel. Az arany befektetők elsősorban a Fed kamatpolitikájára figyelnek, de egyre több a spekuláció a júniusi Brexit szavazással kapcsolatban. A Brexit esélye ugyanis jelentősen emelheti az arany árfolyamát, mivel az esetleges brit kilépés alapjaiban rengetheti meg az Európai Uniót. A kamatok alakulásával kapcsolatban optimistább a kép, mivel az elmúlt időszak gyengébb USA makrogazdasági adatai a kamatemelés elhalasztását jelenhetik.
Devizák
- A tegnapi inflációs adatra nem mozdult el érdemben a dollár az euróval szemben, szűk sávban oldalazott a devizapár 1,13 felett. Hajnalban azonban ismét erősödni kezdett a dollár, és 1,128-ig süllyedt az árfolyam. Az 1,121-es lokális mélypontot veheti célba a devizapár.
- A forint piacán nem történt sok izgalom tegnap, a délelőtti erősödési kísérlet gyorsan kudarcba fulladt, de a délutáni gyengülés is csak átmeneti volt, zárásra 315 forintig esett vissza az árfolyam. Folytatódik az oldalazás az EUR/HUF devizapárban, a grafikon alapján hamarosan tovább gyengülhet a forint.
Távol-Kelet
- A Hang Seng és a Shanghai index is 1,7%-ot esett, a Nikkei pedig 0,3%-ot csökkent, de a többi ázsiai részvényindex is jellemzően a negatív tartományban tartózkodik.
- Az első negyedévben évesített alapon 1,7%-kal bővült a japán GDP, szemben a 0,3%-os piaci várakozással. A meglepetést elsősorban a vártnál erősebb belső kereslet okozta. A jó adat láttán felerősödtek azok a vélemények, miszerint az adóemelés mégsem fog kitolódni. Korábban arról szóltak a spekulációk, hogy a gyenge adatok miatt az ÁFA emelés csak később valósulhat meg, de ezeket az elképzeléseket most átírta a jó növekedési adat.
- Kínában a várakozásokkal ellentétben továbbra sem érkeztek információk a sencseni és a hongkongi tőzsde rendszereinek összekapcsolásáról. Ennek hatására elsősorban a kínai brókercégek árfolyama került eladói nyomás alá.
- Áprilisban a vizsgált 70 kínai városból 65-ben növekedtek az új lakások árai, ami javulást jelent márciushoz képest, amikor még csak 62 városban regisztráltak áremelkedést.
Határidős piacok
- Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL közzétette az egy részvényre jutó osztalék pontos összegét. A részvényenkénti 567 forintot június 8-tól fizetik, a papír május 30-án forog utoljára osztalékszelvénnyel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben