Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem sikerült megállapodni az olaj kitermelés befagyasztásáról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. április 18.   09:20

A várva várt esemény csalódást hozott. Szaúd-Arábia kikötése miatt, nevezetesen hogy az irániak is tegyenek vállalást, megbukott a találkozó. Vagyis az OPEC-en belül bukott meg az OPEC / nem OPEC olajtermelők megállapodása. (Na meg a szaúdi és iráni konfliktuson, és talán a terrorizmus támogatása miatt Szaúd-Arábia ellen indított amerikai vizsgálat is szerepet...

A várva várt esemény csalódást hozott. Szaúd-Arábia kikötése miatt, nevezetesen hogy az irániak is tegyenek vállalást, megbukott a találkozó. Vagyis az OPEC-en belül bukott meg az OPEC / nem OPEC olajtermelők megállapodása. (Na meg a szaúdi és iráni konfliktuson, és talán a terrorizmus támogatása miatt Szaúd-Arábia ellen indított amerikai vizsgálat is szerepet játszhat benne.) Így most mindenki a júliusi OPEC találkozóra figyel, hátha ott tudnak valamiféle megállapodásra jutni. Mindenesetre az olaj nagyot zuhant a hírre, és talán a 35 dolláros szint fogja megtámasztani. A tőzsdék mellett a rubel is negatívan reagált a hírre, 2,5 százalékot esett a forinttal szemben. Mivel a Richter árfolyama az elmúlt két hónapban erős korrelációt mutatott az olaj és RUB/HUF árfolyammal is, ezért a mai napon csökkenésre számítunk. Ugyanakkor a Richternek 5.400 forint körül támasza van.

A DAX esetében folytatódhat a pénteken megindult csökkenés. 9.800 és 9.900 pont között nemcsak rés van, hanem a 20-30 napos mozgóátlagot is ott találjuk. Így ennek a tartománynak meg kellene tartania az árfolyamot, ami azt sugallja, hogy 1,5-2 százaléknál nem kellene, hogy a DAX töbget essen a mai napon. Persze a fékezésben nem fog segíteni a Bayer, amelynek be kellett szüntetni a Stivarga értékesítését Németországban, mert a hatóságok szerint a gyógyszernek nincs hozzáadott értéke a vastagbélrák kezeléséhez a korábbi készítményekkel szemben. Mivel a vizsgálatok már egy ideje folynak, és március idusán volt is már egy elmarasztaló ítélet, ezért 2 százaléknál nagyobb árfolyamhatást nem várunk itt sem. Ez különben azt jelentené, hogy a 20 napos mozgóátlagra esik vissza az árfolyam.

A fentiekből következik, hogy BUX esetében is csökkenésre számítunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- A Citigroup is megverte a várakozásokat
- Nem kerültünk közelebb a görög adósság elengedéshez
- Nem sikerült megállapodni az olaj kitermelés befagyasztásáról
- Ütik a rubelt az olaj miatt
- A japán adópolitikára is hatással lehet a földrengés
- Részvényenként kb. 167 forint osztalékot fizet az OTP
- Csökkenésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A tengerentúli indexek minimális mínuszban fejezték be a pénteki kereskedést.
- A Citigroup eredménye kismértékben felülmúlta a várakozásokat, azonban éves bázison a bevétel 12%-kal, az eredmény pedig 27%-kal esett. A romló teljesítmény mögött a kereskedési bevételek és a befektetési banki tevékenységből származó bevételek visszaesése áll. A lakossági üzletág esetében a latin-amerikai portfólió húzta vissza az eredményt, miután a részleg profitja 28%-kal esett.
- Az Amazon a Netflix babérjaira tör, miután 1 dollárral olcsóbban nyújt on-line video streaming szolgáltatást.
- Ma a Morgan Stanley, a Netflix, az IBM és a Hasbro is közzéteszi eredményét.
Európa
- A hét utolsó napján minimális mínuszban zártak az európai tőzsdék.
- Csak csütörtökön lesz az EKB kamatdöntő ülése, de már most találgatnak arról, hogy vajon sor kerül- e újabb körös lazításra, vagy minden marad a régiben. A Bloomberg felmérése szerint 47 elemző több mint 60%-a nem vár lazítást. A felmérés szerint a szeptember 8-i ülés lehet az, amikor újabb bejelentés jöhet, legnagyobb valószínűséggel a QE időbeli kitolásával.
- Görögország ügyével kapcsolatban a francia és a német pénzügyminiszter is azt nyilatkozta, hogy csupán a tavalyi megállapodások betartását várják el. Az IMF vezetője is a reformok végrehajtása mellett érvelt, de hozzátette, hogy Európának segítenie kell a görög adósság enyhítésében, amire a németek nem hajlanak.
Olaj, arany
- A WTI 38,7 dollárra, közel 5%-kal esett a tegnapi dohai találkozó sikertelensége után. A vezető olajhatalmak ugyanis nem tudtak megegyezni a termelés befagyasztásáról, mivel Szaúd-Arábia Irán támogatása mellett szavazta volna meg csak a termelés befagyasztását. Időközben Kuvaitban sztrájk volt, aminek hatására az olaj termelés napi 2,8 millió hordóról 1,1 millió hordóra esett. Ez várhatóan napokon belül visszaáll a szokásos szintre.
- Az arany 1.235 dolláron stagnált ma reggel. A fedezeti alapok továbbra is optimisták az arannyal kapcsolatban: a nettó vételi pozíciók száma 13%-kal, mintegy 184 ezer kontraktusra ugrott a múlt héten, ami a két hónappal ezelőtti érték duplája. A pénzügyi arany eszközökbe is megy a tőke, már a harmadik hete pozitív a beáramlás mértéke. A globális GDP növekedés hiánya a fő oka annak, hogy optimistábbak a befektetők, ami várhatóan csökkenti a jövőbeli kamatemelések esélyét.
Devizák
- Az EURUSD lefordult a 20 napos mozgóátlagról, ahonnan 1,129-ig csökkent a devizapár árfolyamjegyzése. Egyre kisebb valószínűséggel árazza a piac az idei kamatemelést, a decemberi kamatemelésnek mindössze 50,4%-os esélyt adnak. A reggeli kommentárok alapján a dollár számára negatív, hogy Dohában nem sikerült megállapodni az olaj kitermelés befagyasztásáról, mert ez veszélyezteti az olajipart.
- Nincs jelentős változás a forint árfolyamában. Ma reggel 311,1-en áll az EURHUF jegyzése. Hétvégén az MNB igazgatója, Virág Barnabás, aki nem szavazó tag, arról beszélt, hogy egyre szűkebb tere van a további alapkamat csökkentésnek.
- Az USDRUB árfolyama nagyot ugrott ma reggel. A rubel gyengülése az olajár csökkenésének az eredménye. Az USDRUB árfolyama a 200 napos mozgóátlag 68-as értékéig emelkedett.
Távol-Kelet
- Padlóra küldte az ázsiai tőzsdéket, hogy Dohában nem sikerült megegyezni az olajkitermelés befagyasztásáról. A Nikkei 3%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot, a Shanghai index 1,5%-ot csökkent.
- A csütörtöki után szombaton is erős földrengés rázta meg Japánt. A két földrengés hatására több mint 100 ezer embernek kellett elhagynia otthonát. Az ellátási nehézségek miatt több autógyártó is csökkentette a hétre a termelést, köztük a Toyota is, melynek több gyárát is érintett a földrengés.
- A károk elhárítása miatt a japán kormány megnöveli a kormányzati kiadásokat és a várakozások szerint a kormány a tervezett ÁFA emelést is elhalaszthatja, ami fontos része lenne a fiskális reformoknak, de folyamatos csúszásban vannak a megemelésével.
Határidős piacok
- Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Az OTP közgyűlése pénteken jóváhagyta 46,2 milliárd forint osztalékként való kifizetését, ami részvényenként kb. 167 forintot jelent. A kifizetés június 6-án kezdődik. Dr. Pongrácz Antal és Dr. Gresa István vezérigazgató-helyettesek nyugdíjba vonulnak, így igazgatósági tagságuk megszűnt. Csányi Sándor ismét elmondta, hogy a bank a közép-kelet európai régióban és Oroszországban is lát felvásárlási lehetőséget, sőt itthon is venne, igaz nem bankot, csak banki portfóliót. A hosszú távú cél változatlan, 2017-re pedig 15% lehet a ROE. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is részt vett a közgyűlésen, és elmondta, hogy jövőre 20 milliárd forinttal csökken a bankadó. Ez számításaink szerint 4 milliárd forintot jelent az OTP-nek, ami megfelel a várakozásoknak. Varga arra is utalt, hogy csökkenhet a tranzakciós adó is, de részletek egyelőre nem ismertek.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben