Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A tengerentúli kamatdöntő ülés tartja lázban a befektetőket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. március 16.   09:11

Ismét az amerikai jegybankárokra figyelnek a befektetők. A mai üléstől nem várható a kamatok emelése, ennél sokkal izgalmasabb lesz viszont a jegybankárok kamatvárakozását tükröző frissített dot plot. Decemberben még 4 kamatemelést vártak az amerikai jegybankárok. Ez ma már komolytalannak tűnik, és komolyan felvetné a lehetőségét, hogy a Fed egy policy failure felé...

Ismét az amerikai jegybankárokra figyelnek a befektetők. A mai üléstől nem várható a kamatok emelése, ennél sokkal izgalmasabb lesz viszont a jegybankárok kamatvárakozását tükröző frissített dot plot. Decemberben még 4 kamatemelést vártak az amerikai jegybankárok. Ez ma már komolytalannak tűnik, és komolyan felvetné a lehetőségét, hogy a Fed egy policy failure felé rohan, veszélyeztetve a gazdaságot. Két kamatemelési várakozással nagyon beszorulna a jegybankárok mozgástere, bár közel állna a piaci várakozásokhoz. Kompromisszumos megoldásként a 3 kamatemelés lehetősége rajzolódik ki, ezzel a Fed fenntarthatná óvatos kommunikációját is, amivel a reálgazdasági szereplőket igyekszik felkészíteni egy emelkedő kamatpályára.

Március 21-től, hétfőtől lesz érvényes az új BUX kosár, így az átsúlyozásokra pénteken fog sor kerülni a régiós CECE indexel egy időben, tehát pénteken jelentős forgalmat láthatunk majd a hazai parketten. Új komponensként a Plotinus részvények kerültek be a kosárba, a blue-chip részvényeknél érdemi változás nem lesz.

Az elmúlt két nap összességét tekintve egy enyhe emelkedésből maradt ki a magyar piac, amit ma megpróbálhatunk behozni, így emelkedésre számítunk a hazai piacon.
Piaci áttekintés
- A tengerentúli kamatdöntő ülés tartja lázban a befektetőket
- Egyesül a Deutsche Börse és az LSE
- Az elmúlt napok esése után ma reggel erősödik az olaj, begyengült az arany
- Forintgyengüléssel kezdődött a hét
- Mínusz 50 bázispont is lelhetne a japán alapkamat
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Oldalazással telt a tegnapi kereskedés a vezető tengerentúli börzéken. A nap második felében emelkedés volt jellemző az indexekre, de csak a Dow Jones tudta némi pluszban zárni a napot (Dow Jones 0,13%, S&P500 -0,18%, Nasdaq -0,45%).
- A Morgan Stanley szerint az iPhone eladások a piaci várakozások felett alakulhatnak az idei első negyedévben. Az Apple árfolyama több mint 2%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben.
- A Valeant Pharmaceuticals 52%-os veszteséggel zárt tegnap, miután a menedzsment csökkentette az idei első negyedévre vonatkozó árbevételi és eredmény előrejelzését is. Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) vizsgálatot folytat a társaságnál, amennyiben április 29-ig nem tudják elkészíteni az éves jelentésüket, akkor csődeljárás indulhat a cég ellen.
- Tegnap publikálták a februári kiskereskedelmi forgalmi adatot, amely havi alapon -0,1%-os visszaesést mutatott, ez pedig kedvezőbb a -0,2%-os piaci várakozásnál.
- A legfontosabb esemény a mai napon a tengerentúli kamatdöntés lesz, az várakozások szerint a Fed nem fog változtatni az alapkamaton. A döntést követő sajtótájékoztató már izgalmasabb lehet.
- További fontos makrogazdasági adatok is érkeznek a tengerentúlról: februári inflációs adatok, lakásépítési számok és ipari termelés is lesz.
Európa
- A DAX 0,6%-ot, a CAC40 0,75%-ot csökkent tegnap. A dél európai részvényindexek jellemzően 1%- nál nagyobbat estek.
- Európában ma csak Angliából jelennek meg fontosabb adatok. 10.30-kor publikálják az átlagbérek változását és a munkanélküliségi ráta nagyságát is. Elsősorban az átlagbérekre lehet jelentősebb mozgás a font árfolyamában. A várakozás, hogy 2%-kal emelkedhettek a bérek.
- A Deutsche Börse és az LSE ma reggel jelentette be, hogy a két tőzsde egyenrangú féléként egyesülni fog. A tranzakció részvénycserével jön létre.
- Februárban 14%-kal növekedtek az európai autóeladások. Ez sorozatban már a 30-ik növekedést mutató hónap volt.
- Oroszország megkezdte csapatainak kivonását Szíriából. Putyin sikeresnek minősítette a katonai beavatkozásokat. A csapatkivonás nem érinti a légi bázist és a haditengerészetet.
Olaj, arany
- A WTI 36,7 dollár volt ma reggel, miután az elmúlt napokban korrekció volt az árfolyamban. A piac negatívan ítélte meg, hogy Irán vonakodik támogatni a termelés csökkentési megállapodást annak ellenére, hogy az oroszok tárgyaltak a perzsa állammal. Az OPEC jelenleg 760 ezer hordóval több olajat termel, mint amire a piacnak szüksége van. A cushingi készletek 850 ezer hordóval tovább emelkedtek 69,6 millió hordóra, ami mutatja, hogy a piac továbbra is jól ellátott.
- Az arany 1.230 dollárig süllyedt, ami kéthetes minimum. A befektetők a mai Fed ülésre figyelnek. Várhatóan nem lesz ma kamatemelés, viszont a jegybank jelzést adhat az év végéig bekövetkező kamatemelések mértékére. A piac szerint legalább egy kamatemelésre még sor kerül az idei évben. A júniusi emelésre 54%-os esélyt lát a piac a Fed fund határidős árak alapján.
Devizák
- A dollár erősödéssel indította a hetet az euróval szemben, az árfolyam az 1,108-nál húzódó 30 napos mozgóátlagig esett vissza. A tegnapi és a ma reggeli kereskedésben is a mozgóátlag felett oldalazik az EUR/USD devizapár, és a ma esti tengerentúli kamatdöntés előtt már nem várható lényeges mozgás.
- Egy háromszög alakzat formálódik az EUR/HUF devizapárban. A tegnapi és a ma reggeli forintgyengülés után a háromszög felső élét közelíti az árfolyam, amely 311,5-nél található. Az alakzatból történő kitörés esetén akár a 216,2-nél található ellenállást is elérheti az árfolyam.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,8%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot csökkent a mai kereskedésben, ezzel szemben a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett.
- Tegnapi kamatdöntő ülésén nem változtatott a BoJ a monetáris kondíciókon, a jegybank azonban lefelé módosította előrejelzését, amivel megnyitotta a teret a további lazítások előtt. A piac azonban egyre pesszimistább az újabb és újabb monetáris lazítás hatását illetően.
- A japán jegybank elnöke ma azt nyilatkozta, hogy elméletileg akár mínusz 50 bázispontig is lehetne vágni az alapkamatot. Jelenleg sávos rendszer van érvényben mínusz 10 és plusz 10 bázispont között.
- A Shanghai-t és Hongkong-ot összekötő tőzsdekapcsolatot idén újabb összeköttetés követheti. A tervek szerint Shenzen és Hongkong között hoznának létre hasonló kapcsolatot.
- A kínai kongresszus végével a kínai miniszterelnök megígérte, hogy innovatív lépésekkel is igyekeznek a növekedést fenntartani.
- Kínában a Tobin-adó bevezetésének lehetőségét mérlegelik a spekulatív pénzmozgások megelőzése érdekében. Az adó formáját tekintve a nemzetközi pénzügyi tranzakciókra vonatkozó tranzakciós adó lenne.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- A Magyar Telekom 2016. április 12-én, a MOL április 14-én, az OTP pedig április 15-én tartja éves rendes közgyűlését.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben