Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Profit warning-gal felérő éves előrejelzést adott a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. február 10.   10:17

Tegnap megbüntették a Richter-t. A jó eredmény után a cég vezérigazgatója, Bogsch Erik egy „profit warning- gal” felérő éves előrejelzést adott a reggeli sajtótájékoztatón, amelyet később a délutáni konferenciabeszélgetésben is megerősített. A felvázolt sarokszámok alapján a cég implicite 31-42 milliárd forint operatív eredményvárakozást sugall 2016-ra, miközben a...

Tegnap megbüntették a Richter-t. A jó eredmény után a cég vezérigazgatója, Bogsch Erik egy „profit warning- gal” felérő éves előrejelzést adott a reggeli sajtótájékoztatón, amelyet később a délutáni konferenciabeszélgetésben is megerősített. A felvázolt sarokszámok alapján a cég implicite 31-42 milliárd forint operatív eredményvárakozást sugall 2016-ra, miközben a piaci várakozás 63 milliárd forint (csak csendben jegyezzük meg, hogy 67 milliárd forint volt 2015-ben). A vezérigazgató azzal magyarázza ezt a negatív előrejelzést, hogy nagy a bizonytalanság a piacon, elsősorban Oroszországban. Ráadásul a március végén, április elején elinduló cariprazine értékesítés kapcsán sem számol számottevő bevételre az idei évben. Mindeközben az Allergan csak néhány hónapja emelte meg az éves csúcs árbevételre vonatkozó előrejelzését 500-1.000 millió dollárra a korábbi 350-1.000 millió dollárról. Egy szó, mint száz, a cég jelen pillanatban gyakorlatilag feleakkora eredményt vár 2016-ra mint, amit 2015-ben elért, de jelentős tartalékokkal az előrejelzésben. Viszont ezek a tartalékok csak az év előrehaladtával vállnak majd láthatóvá. Így nem árt az óvatosság.

Közben a piacok a nagy eséseket követően megnyugvó állapotba kerültek, de óvatosak lennénk a fordulat kifejezést használni. Egyelőre megpróbálnak megint felfelé kapaszkodni. Persze nem szabad elfeledni, hogy pl. a DAX kezd túladottá válni.
Piaci áttekintés
- Hiába jelentett jót a Disney, az ESPN miatt esik az árfolyam
- Továbbra sincs megállapodás Oroszország és Ukrajna között
- Tovább szakad a WTI, 1.200 dollár alatt az arany ára
- Tovább gyengült a dollár
- Tovább esett a Nikkei
- Profit warning-gal felérő éves előrejelzést adott a Richter
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Eséssel indították a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, majd a nap nagy része oldalazással telt. A záráshoz közeledve azonban javult a hangulat, de még így sem sikerült a pozitív tartományban zárniuk az indexeknek (Dow Jones -0,08%, Nasdaq -0,34%, S&P500 -0,08%).
- Narayana Kocherlakota korábbi Minneapolisi Fed elnök tegnap arról írt a weboldalán, hogy a Fed-nek a negatív tartományba kellene csökkentenie az irányadó rátát. Bár szerinte ez merész lenne, de jelenleg ez a megfelelő lépés. Így a 2%-os inflációs cél is könnyebben elérhető lenne.
- Tegnap nem érkezett fontos makrogazdasági adat a tengerentúlról, ma a Fed elnök meghallgatására fognak figyelni a befektetők.
- A legmagasabb elemzői várakozásokat is felülmúlta a Disney negyedik negyedéves gyorsjelentése. Az eladások 14%-kal 15,24 milliárd dollárra emelkedtek, holott a piac 14,75 milliárdot várt. Az egy részvényre jutó eredmény 28%-kal 1,63 dollárra nőtt, ami 18 centtel magasabb a konszenzusnál. A stúdió részleg bevétele 46%-kal 2,72 milliárd dollárra nőtt a Star Wars-nak köszönhetően (január 2-án zárták a könyveket). Ennek ellenére 3,5%-kal esett a papír, mert az ESPN csatornát tartalmazó média üzletág operatív eredménye 6%-kal 1,41 milliárd dollárra esett a felhasználói létszám csökkenése miatt.
- A várakozásokat kismértékben meghaladó negyedévről számolt be a Coca-Cola tegnap. A bevételek 8%-kal estek 10 milliárd dollárra a devizahatás miatt. A szénsavas üdítők piacán a cég kismértékben növelte részesedését. Az egy részvényre jutó eredmény a tavalyi 44 centről 38 centre csökkent, míg a várakozások 37 centet tartalmaztak. A menedzsment szerint az idei évben 4-5%-kal nőhet az árbevétel, az EPS pedig 4-6%-kal. Továbbá a vállalat 2-2,5 milliárd dollár értékben tervez részvényt visszavásárolni.
Európa
- Továbbra sem tudtak pluszban zárni az európai tőzsdék. A FTSE 100 index 1,0%-ot, a DAX index 1,1%-ot, míg a CAC 40 index 1,7%-ot esett.
- Németország arra kéri Ukrajnát, hogy tegyen újabb ajánlatott a decemberben lejáró 3 milliárd dollárnyi, Oroszországgal szembeni kötvény visszafizetésre vonatkozóan. Az orosz pénzügyminiszter szerint a legutolsó ajánlat elfogadhatatlan volt, mert rosszabb feltételeket tartalmazott, mint amit a nemzetközi hitelezők kaptak (20%-os haircut).
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 28,45 dolláron állt, ami jelentős esést jelent a tegnapi záróárakhoz képest. Az olaj 13%-kal esett az elmúlt négy nap során, igaz ma reggel mintegy 2,5%-os erősödést tudott bemutatni. A piac a mai EIA készletadatokra figyel, a konszenzus 2,85 millió hordó olajtartalék emelkedés. A tegnapi API jelentés 2,4 millió hordó növekedést mutatott. A Nemzetközi Energiaügynökség szintén tegnap napvilágra került jelentése szerint az idei többletkínálat az iráni eladások miatt napi 1,75 millió hordó lehet a korábban várt napi 1,5 millió hordóval szemben, vagyis még több fölös kapacitás kerülhet a piacra.
- Az arany ára 1.188 dolláron stagnált ma reggel. A piac spekulál, hogy vajon át tudja-e törni az arany az 1.200 dolláros lélektani szintet. Mindenesetre a nemesfém az idei év egyik legjobban szereplő nyersanyaga. A piaci bizonytalanságok miatt veszik az aranyat, amit még a Fed várható kamatemelése sem tud fékezni. A tegnapi jelentős európai részvény eladási hullám is emelte az arany jegyzését, de a megnyugvó USA részvényindexek lejjebb nyomták a kurzust a nap végére.
Devizák
- A forint tegnap is gyengült az euróval szemben, de a napon belüli 313-as maximumhoz képest 312-ig korrigált vissza zárásra az árfolyam. Reggel 311,6-ig folytatódott a lejtmenet, de a bizonytalan hangulatban bármikor újra megfordulhat az árfolyam, és gyengülni kezdhet a forint.
- Az idei kamatemelésekkel kapcsolatos bizonytalanság miatt a dollár tegnap is látványosan gyengült az euróval szemben. Az árfolyam 1,118-ról egészen 1,133-ig száguldott, ahonnan 1,128-ig korrigált zárásra. Ma a Fed elnök szavai mozgathatják az árfolyamot.
Távol-Kelet
- A Nikkei ma is tovább folytatta lejtmenetét, 2,3%-ot csökkent az index, a kínai részvénypiacok továbbra is zárva tartanak.
- A japán részvénypiac esése mögötti fő tényező változatlanul a még tovább erősödő jen, ami negatívan hat az exportorientált vállalatokra.
- A japán miniszterelnök a parlamenti ülésen bizalmáról biztosította a jegybank kormányzóját és támogatta a negatív betéti ráta bevezetésében is. Ismét megerősítette, hogy a jegybank szabad kézzel rendelkezik az eszközök terén a 2%-os inflációs cél elérése érdekében.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben