Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

20 éves csúcson az OPEC kitermelése

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. február 1.   09:39

Vegyesen alakult a kínai beszerzési menedzser index. Míg a hivatalos adat tovább csökkent 50 alatt, addig a piaci kis emelkedést tudott felmutatni az előző havihoz képest, de továbbra is elmarad az expanzió-kontrakció határát jelentő 50-es értéktől. Így a mai tőzsdenyitás inkább óvatosnak mondható, mint örülősnek. A pénteki amerikai GDP adat ugyan...

Vegyesen alakult a kínai beszerzési menedzser index. Míg a hivatalos adat tovább csökkent 50 alatt, addig a piaci kis emelkedést tudott felmutatni az előző havihoz képest, de továbbra is elmarad az expanzió-kontrakció határát jelentő 50-es értéktől. Így a mai tőzsdenyitás inkább óvatosnak mondható, mint örülősnek.

A pénteki amerikai GDP adat ugyan kicsit elmaradt a várttól, de még így is örülni lehetett annak, hogy az elmúlt napok múltra vonatkozó adatainak fényében nem lett rosszabb. Ugyanakkor, ha a bontást megnézzük, akkor láthatjuk, hogy valamit nagyon benézett a Fed, mert még a maginflációs nyomás is csökkent, illetve a piaci alapú maginflációs index szinten maradt (1,2%). Ezek az adatok nem az infláció irányába mutatnak. Ha az elemzők előrejelzéseiből összerakott gazdasági adatokra tekintünk, akkor is hasonlót látunk: nevezetesen már nincs jelentős különbség az európai és az amerikai makrogazdasági pálya között. Így egyre inkább úgy tűnik, hogy hiba volt a Fed-nek decemberben kamatot emelnie. Ettől függetlenül, reméljük, nekik lesz igazuk, mert különben nagy lesz a baj.

Mindenesetre a technikai kép, na meg a (jegybanki) „lazítós” hangulat alapján a mai napon emelkedést várunk a DAX és a BUX indexben is. Sőt kíváncsian nézzük a DAX indexet, hogy megpróbálkozik-e a 9.880- 9.900 pont körüli szint ostromával.
Piaci áttekintés
- Warren Buffett tovább vásárolja a Phillips 66 papírjait
- Tovább folyik az egyeztetés a britek és az Európai Tanács között
- 20 éves csúcson az OPEC kitermelése
- A forint és a dollár is jól teljesített pénteken
- Tovább száguld Japán
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Jó hangulatban telt a hét utolsó kereskedési napja a tengerentúlon. Az indexek nyitás után észak felé vették az irányt és meredek emelkedéssel zárták a kereskedést (Dow Jones 2,47%, Nasdaq 2,38%, S&P500 2,46%).
- A legfontosabb makrogazdasági adat pénteken a negyedik negyedéves GDP volt, a gazdaság 0,7%- kal bővült, amely 0,1 százalékponttal maradt el az elemzők várakozásától. A lakossági fogyasztás 2,2%-os bővülése illetve az export 2,5%-os zsugorodása is elmaradt a várakozástól. A személyes fogyasztás árindex 1,3%-ról 0,1%-ra esett vissza, ez pedig a kamatemelési várakozásokat tovább gyengítheti.
- A San Francisco-i Fed elnök, John Williams szerint jelenlegi helyzetben kisebb a mozgástere a további kamatemelésnek, mert erősödtek a lefelé mutató kockázatok. Bár jelenleg még reális forgatókönyv, hogy idén folytatódik a kamatemelési ciklus, amennyiben viszont a dolgok rosszabbra fordulnak, akár jelentősen is lassulhat a szigorítás üteme. Egy jelentős sokk elszenvedése után pedig kamatcsökkentésre vagy további lazító intézkedésre is számítani lehet. Williams idén nem szavazó tagja a Nyíltpiaci Bizottságnak.
- 2002 óta nem volt példa arra, hogy veszteséges negyedévet publikáljon a Chevron. Az árbevételek 37%-kal 29,3 milliárd dollárra estek, a várakozásokban 28,7 milliárdos szám szerepelt. A nettó eredmény 3,5 milliárd dolláros nyereségből 588 millió dolláros veszteségbe fordult, ami részvényenként 31 centes mínuszt jelent, holott a piac 45 centes pluszra számított.
- Warren Buffett tovább veszi a Phillips 66 nevű finomító részvényeit. Az elmúlt héten elköltött 198 millió dollárért cserébe 2,54 millió darabnyi részvényt vett, amivel befolyása 13,6%-ra emelkedett. A társaság pénteki gyorsjelentésből kiderült, hogy a működési eredmény a várakozásokat meghaladta, így jó vételt csinált az omahai bölcs.
- A Mastercard bevételei 4%-kal 2,5 milliárd dollárra emelkedtek, míg a fizetési forgalom 12%-kal 1200 milliárd dollárra bővült. Az egy részvényre jutó eredmény 69 centről 79 centre nőtt, miközben a piac a tavalyi értékkel számolt.
Európa
- Az európai indexek vaskos pluszban zártak pénteken. A DAX index 1,6%-ot, a CAC 40 index 2,2%-ot, a FTSE 100 index 2,6%-ot emelkedett.
- Az Európai Tanács elnöke és David Cameron brit miniszterelnök tárgyalása nem zárult egyezséggel a hétvégén. A Brüsszeltől követelt szabályozási reformokról ma tovább folytatódik a diskurzus.
- Angela Merkel német kancellár szerint csökkenteni kell a Németországba érkező menekültek számát, és európai uniós szintű megoldást sürget. Leszögezte továbbá, hogy a menekülteknek haza kell térniük, ha a háború véget ér hazájukban.
- Eurózónás beszerzési menedzser indexek érkeznek ma.
Olaj, arany
- Januárban tovább emelkedett az OPEC olajkitermelése. Napi 48 ezer hordóval bővült a kitermelés, így az már eléri a napi 33,113 millió hordót. A londoni és amerikai elemzőházak véleménye szerint hiábavalóak Oroszország törekvései az OPEC kitermelésének visszafogására, és spekulációnak tartják a múlt héten megjelent 5%-os kitermelés csökkentésről szóló híreket. Ezek eredményeként a WTI típusú kőolaj árfolyama ismét délnek fordult. Ma reggel 32,9 dolláros hordónkénti árfolyamon jegyzik.
- A kedvezőtlen kínai PMI adat ismét az arany felé terelte a befektetőket, melynek értéke 1123 dollárra emelkedett, és ezzel már a 200 napos mozgóátlag 1131 dolláros értékét közelítette meg a jegyzés.
Devizák
- A forint kéthavi csúcson is járt pénteken az euróval szemben. Napon belül 309,9-ig erősödött a hazai fizetőeszköz, bár zárásra 311,3-ig korrigált az árfolyam, és összességében némi gyengüléssel zárta a hetet. Ennek ellenére nem lehet ok panaszra a forinttal kapcsolatban, mert az erősödése az év eleje óta tart, és grafikon alapján van tere a további forinterősödésnek.
- Jelentős erősödéssel zárta a pénteki kereskedést a dollár. Bár a GDP adat a vártnál gyengébb lett, illetve a kamatemelési várakozások csökkenése sem tudta elrontani a jó hangulatot. Az EUR/USD devizapár 1,093-nál kezdte a kereskedést, és zárásra 1,083-ig esett az árfolyam.
Távol-Kelet
- A pénteki váratlan kamatcsökkentést követően ma is tovább folytatódott a japán részvénypiac menetelése. A Nikkei 2%-ot emelkedett. Kedvezőtlen kínai makroadatok hatására a Hang Seng 0,7%- ot, a Shanghai index 2,5%-ot csökkent.
- A hivatalos kínai statisztikák alapján a beszerzési menedzser index értéke tovább folytatta a lejtmenetet. Az iparban a PMI értéke a múlt havi 49,7 pontról 49,4 pontra csökkent, egyre nagyobb mértékű gazdasági lassulást tükrözve. A szolgáltató szektorban egyelőre még némileg jobb a helyzet, ott 54,4 pontról 53,5 pontra esett az index értéke.
- Némileg árnyalja a képet, hogy a piaci alapú Caixin PMI értéke váratlanul 48,4 pontra emelkedett a múlt havi 48,2 pontról.
- Makaón tovább szakad a kaszinók árbevétele. Januárban 21,4%-kal kevesebb bevételt termeltek, mint a tavalyi év azonos időszakában. Kulcsfontosságú lesz majd a jövő hét, amikor a kínai holdújév egyhetes ünnepe miatt szezonálisan erős szokott lenni a kaszinók látogatottsága.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben