Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Fed kamatdöntés és több gyorsjelentés is lesz ma a tengerentúlon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2016. január 27.   09:43

Miközben a hangulat kissé jobb lett, a vállalati profitok nem igazán dübörögnek, tisztelet a kivételnek. A BASF ma profit warningot jelentett be. Az alacsony kőolajárak miatt a cégnek 600 millió eurós leírást kellett végrehajtania olaj eszközein, amely a 2015-ös operatív eredményét cirka 10 százalékkal csökkenti. A tisztított eredménye is majd 10 százalékkal csökkent...

Miközben a hangulat kissé jobb lett, a vállalati profitok nem igazán dübörögnek, tisztelet a kivételnek. A BASF ma profit warningot jelentett be. Az alacsony kőolajárak miatt a cégnek 600 millió eurós leírást kellett végrehajtania olaj eszközein, amely a 2015-ös operatív eredményét cirka 10 százalékkal csökkenti. A tisztított eredménye is majd 10 százalékkal csökkent az alacsonyabb nyersanyagárak miatt a tavalyi évben. Ugyanakkor van, akiket viszont ez pozitívan érint. Ilyen a Wizz Air, amely majd ötszörözte a nettó profitját a tavalyi harmadik negyedévhez képest (március végén van vége a pénzügyi évnek). Ugyanakkor a csökkenő kőolajárak tovább csökkentették az egy utaskilométerre jutó költséget, amely most már 13 százalékkal lehet alacsonyabb a korábban várt 6 százalékkal szemben.

Mindeközben kíváncsian figyeljük a Fed kamatdöntését a mai napon. Na, nem az estleges kamatváltozatlanság miatt, hanem inkább az ehhez tartozó kommentár miatt. Az elmúlt hetek fényében kíváncsiak vagyunk a Fed víziójára mind az inflációs, mind a gazdasági növekedés tekintetében. Ez napközben kivárásra késztetheti a befektetőket, de ma alapvetően valamiféle kis emelkedésre számítunk mind a BUX, mind a DAX indexben.
Piaci áttekintés
- Nem sikerült az Apple-nek csodát tenni
- A BI Economics szerint novemberben jöhet a brit kamatemelés
- Nagy mozgások az olaj árában, emelkedik az arany
- A forint és a dollár is oldalazott tegnap
- A 2500 pontos szintet védheti a kínai állami alap
- Magyar Telekom: megerősítettük 450 forintos célárunkat és Felhalmozás ajánlásunkat
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A kőolaj árfolyam emelkedésének köszönhetően újra jó hangulat uralkodott a tengerentúli börzéken. A nap első felében látott rallyt oldalazás követette, de így is bőven pluszban tudtak zárni az indexek (Dow Jones 1,77%, Nasdaq 1,1%, S&P500 1,43%).
- A korábbi hírekkel ellentétben mégsem videó konferencián tanácskozik a Fed, hanem a szokásos időpontban Washigtonban ülnek össze a Nyíltpiaci Bizottság tagjai.
- Az újlakás értékesítési statisztikák mellett a Fed kamatdöntő ülésére fognak figyelni a befektetők.
- A várakozásoktól elmaradó gyorsjelentést közölt az Apple tegnap piaczárás után. A bevételek 1,7%- kal 75,87 milliárd dollárra emelkedtek a várt 76,6 milliárd helyett. Az egy részvényre jutó eredmény 3,28 dollár lett a várt 3,23 dollár helyett. Sajnos iPhone-ból is kevesebb fogyott, hiszen a 74,77 millió darabos eladás 1,7 millióval kevesebb a prognózisoknál, de az átlagár 670 dollárról 690 dollárra nőtt negyedéves alapon (várt 680 dollár). A menedzsment ráadásul a folyó negyedévre az elemzők által már jelentősen csökkentett 55 milliárd dolláros bevétel előrejelzés helyett csupán 50-53 milliárd dolláros sávot adott meg. Az erős dollár már itt is érezteti hatását, hiszen a devizahatás nélkül Tim Cook szerint 8%-kal nagyobb bevételt értek volna el. A kínai piaccal kapcsolatban továbbra is optimista a cég annak ellenére, hogy éves alapon már csupán 14%-kal nőtt. A részvény 2,6%-ot esett a számokra.
Európa
- A kezdeti mínuszokból a pozitív tartományba kapaszkodtak fel az európai indexek tegnap. A FTSE 100 index 0,6%-ot, a DAX index 0,9%-ot, a CAC 40 index pedig 1,0%-ot emelkedett.
- Mark Carney, a Bank of England elnöke szerint még nem érkezett el az idő, hogy kamatot emeljenek. A BI Economics szerint novemberre már a makroszámok ezt lehetővé tehetik, ami lényegesen korábbi időpont, mint amit a piac áraz. Az elemzés szerint a feltörekvő piaci országokból érkező lassulás kevésbé fog hatást gyakorolni a brit gazdaságra, továbbá augusztusra 5%-ra eshet a munkanélküliségi ráta, és ekkorra záródhat a kibocsátási rés is.
Olaj, arany
- A WTI tegnap jelentős változáson ment keresztül: a nap elején még 29,5 dolláros kurzus napközben 32 dollár fölé emelkedett, majd ma reggel 30,6 dollárra süllyedt. A tegnapi API jelentés szerint 11,4 millió hordóval nőttek az USA nyersolaj és termék készletei, ami drasztikus emelkedés jelent és meghaladja a piacon várt 4 millió hordót. A fontosabb EIA adat ma délután lát napvilágot.
- Az arany 1.119 dollárra emelkedett. A piac a Fed politikája mellett elkezdett figyelni a növekvő ázsiai keresletre. Főleg Kínából jött nagyobb érdeklődés az arany iránt, részben a tőkepiaci turbulencia miatt is. Az arany az idei évi tőkepiaci mozgások ellenére nem szerepelt jól, de az utóbbi napokban az élénkebb kereslet magasra emelte az arany árát.
Devizák
- Várják a befektetők a ma esti Fed ülést, erről árulkodik az EUR/USD devizapár. Az árfolyam tegnap egy szűk sávban oldalazott 1,08-1,087 között és a reggeli kereskedés sem hozott nagy mozgást. Az esti Fed döntésig folytatódhat a sávozás.
- Bizonytalanság uralkodott tegnap a forint piacán. Az EUR/HUF devizapár 311-312 között sávozott, az MNB délutáni kamatdöntő ülésén a jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, a forint stabilitása a kamatdöntést követően is megmaradt. Eközben a lengyel zlotyi és az orosz rubel erősödni tudott.
Távol-Kelet
- Kína kivételével magukra találtak az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 2,7%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index 1,3%-ot csökkent, bár napon belül 4%-os mínuszban is tartózkodott.
- A kínai jegybank néhány hongkongi banknak megtiltotta, hogy offshore jüant adjanak kölcsön, ezzel egyrészt a short pozíciókat igyekeznek megfékezni, másrészt a likviditást is szigorítják. A shortok megnehezítésén keresztül a jüan árfolyamát igyekeznek stabilizálni, ami segíthetne lassítani a tőkekiáramlás sebességét.
- Spekulációk szerint a kínai állami alap ismét megjelenhet a vásárlói oldalon, hogy a pszichológiai jelentőségű 2500 pontos támaszon nehogy átessen a Shanghai index.
- A japán részvénypiac megpattanása az emelkedő olajárnak köszönhető, melyre az energetikai cégek árfolyama reagált emelkedéssel.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a negatív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű Magyar Telekom elemzésünkben megerősítettük 450 forintos célárunkat és Felhalmozás ajánlásunkat. A társaság az idei évtől ismét fizet osztalékot, ami a 2017-es évtől emelkedhet is. A cég árazása P/E és EV/EBITDA alapon minimálisan alacsonyabb a szektortársakénál. A fundamentumok stabilizálódást mutatnak. Időközben kiderült, hogy a kormány által az Ákos ügy kapcsán felmondott szerződések jóval kisebb hatással bírnak, mint az eredetileg gondolni lehetett.
Gazdasági hírek
- Nem változtatott az alapkamaton az MNB monetáris tanácsa tegnapi kamatdöntő ülésén.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben