Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jól muzsikált a Star Wars a nyitóhétvégén

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. december 21.   09:41

Tovább szenvednek a nyersanyagok, leginkább a kőolajat tartják továbbra is nyomás alatt az eladók. A Brent árfolyama 11 éve nem látott mélységbe esett, de az amerikai könnyűolaj is 7 éves minimumra került pénteken. Ráadásul fordulós jelek sincsenek, és a Baker Hughes szerint tovább nőtt az olajfúró eszközök száma az USA-ban, amely a kínálati oldalt erősíti, ezért...

Tovább szenvednek a nyersanyagok, leginkább a kőolajat tartják továbbra is nyomás alatt az eladók. A Brent árfolyama 11 éve nem látott mélységbe esett, de az amerikai könnyűolaj is 7 éves minimumra került pénteken. Ráadásul fordulós jelek sincsenek, és a Baker Hughes szerint tovább nőtt az olajfúró eszközök száma az USA-ban, amely a kínálati oldalt erősíti, ezért láthatunk még a közeljövőben ennél mélyebb szinteket is. Eközben a tengerentúli tőzsdéken sem túl jó a hangulat, az indexek nagy lépésekben zuhannak, akár még idén láthatunk új mélypontokat a börzéken. Európában kicsit kedvezőbb a helyzet, a DAX index még tartja magát, de pénteken már itt is az eladók uralták a parkettet. A hazai tőzsdére viszont nem lehet panasz, a MOL és a Richter is szépen teljesítenek, bár a mai kereskedésben inkább az eladók lehetnek a főszereplők. Megnőtt a volatilitás decemberben az EUR/HUF devizapárban. A hónap eleji lendületes forintgyengülés múlt héten megfordult és péntekre már 314-ig korrigált az árfolyam a 318 forintos lokális maximum után Varga Mihály szavai illetve az MNB felől érkező üzenetek is szerepet játszottak a pénteken a forint mozgásában.
Piaci áttekintés
- Jól muzsikált a Star Wars a nyitóhétvégén
- Görögország 2016 végén már kilépne a kötvénypiacra
- Új mélyponton a kőolaj árfolyama
- Nagyot erősödött pénteken a forint
- A japán gazdaságot is rosszul érintheti a feltörekvő piacok gyengélkedése
Nemzetközi hírek
USA
- Folytatódott a lejtmenet a tengerentúlon, pénteken is komoly mínuszban zártak a börzék, a Dow Jones szeptember óta nem látott mélységekbe esett vissza. A Dow Jones indexnek egyébként 2008 óta a mostani volt a legvolatilisebb decembere (Dow Jones -2,1%, Nasdaq -1,59%, S&P500 1,76%).
- Jeffrey Lacker a Richmondi Fed elnöke szerint jövőre négy kamatemelés lehet, amely megfelel a „fokozatos” kifejezésnek.
- A Markit által publikált szolgáltatóipari beszerzési menedzserindex negatív meglepetést okozott, az index decemberi előzetes értéke 53,7 pontra süllyedt a várt 55,9 pont helyett.
- Nem indult túl jól a Disney napja pénteken, hiszen 4%-ot esett arra a hírre, hogy a BTIG cég tartásról eladásra módosította a részvényekre vonatkozó ajánlását, mondván a Star Wars legújabb részének sikere sem fedheti el a média és szórakoztató üzletág gyengeségeit. Mindenesetre a Star Wars: Az ébredő erő című film a nyitóhétvégén 238 millió dollárt gyűjtött Amerikában, amivel letaszította a trónról a Jurassic World-öt, mely 208,8 millió dollár hozott. Világszinten viszont nem tudta beelőzni az előző film 524 millió dolláros bevételét, hiszen 7 millió dollárral kevesebb bevételt hozott. Ennek oka viszont csupán annyi, hogy Kínában még nem mutatták be a filmet – a Jurassic World 99 millió dollárt ért el az ázsiai országban a nyitó hétvégén.
- Az Amazon egyes információk szerint 20 Boeing 767-es repülőgépet tervez beszerezni, hogy az eddigiekben kiszervezett logisztikai ügyleteket is saját maga tudja csinálni. Ez a későbbiekben csökkentheti a cég szállítással kapcsolatos költségeit.
- A JP Morgan 307 millió dollárt kénytelen fizetni az Amerikai Tőzsdei Felügyeletnek bejelentések elmulasztása miatt.
Európa
- Továbbra is Mikulás pirosban tartózkodnak az európai tőzsdék, hiszen a FTSE 100 index 0,8%-ot, a CAC 40 index 1,1%-ot, míg a DAX index 1,2%-ot esett pénteken.
- A konzervatív Néppárt megnyerte a spanyol választásokat vasárnap. A PP 123, a PSOE (szocialista) 90, a Podemos (baloldal) 69, a Ciudadanos (liberális középpárt) pedig 40 mandátumot szerzett a 350 fős parlamentben. A számok azt jelentik, hogy a konzervatív Néppárt egyedül nem kormányozhat és koalíciót kell kialakítania január 14-ig.
- Alexisz Ciprasz, Görögország miniszterelnöke szerint a kormány minél előbb implementálná a legújabb mentőcsomagban foglaltakat. Ha januárban az első felülvizsgálat jól sikerül, akkor elmondhatják, hogy a pénzügyi és fiskális intézkedések több mint 70%-át sikerült implementálniuk. A rohanás oka, hogy az ország szeretne kikerülni a tőkekontroll alól márciusra és a nemzetközi tőkepiacokról finanszírozást szerezni 2016 vége előtt, ezzel növelve függetlenségét. -
Olaj, arany
- Az 1.050 dolláros támaszról pattant vissza az arany pénteken. A ma reggeli kereskedésben is folytatódik a nemesfém emelkedése, így sikerült 1.070 dollárig visszakapaszkodnia az árfolyamnak.
- Pénteken nyugodt kereskedés zajlott az olajban, az árfolyam 34,7 dollár környékén oldalazott. A fordulat azonban nem érkezett meg, a reggeli kereskedésben további lejtmenet látható, és jelenleg már új mélyponton, 34 dollárnál tartózkodik az árfolyam. Ez pedig 7 éve nem látott szintet jelent a kőolajban.
Devizák
- Nagyot erősödött pénteken a forint az euróval szemben, az árfolyam a 316,5-ös nyitást követően 313,8-ig esett zárásra, de napközben 313-nál is járt az árfolyam. A kitartó forinterősödésben szerepet játszhatott Varga Mihály interjúja is, amelyben arról beszélt a nemzetgazdasági miniszter, hogy az év végi adósságráta szempontjából kedvezőbb lenne a 308-310 forint közötti forintárfolyam. Az MNB pénteki üzeneti szintén hozzájárulhattak a forint mozgásához, Nagy Márton alelnök szerint 2016 elején „nagy lépésekre” készülnek.
- Az EUR/USD devizapár esésést az 1,081-es támasz állította meg pénteken. Az árfolyam visszapattant a szintről és 1,087-ig korrigált. A további dollárerősödéshez az előbb említett jelentős szintet kellene leküzdenie az árfolyamnak.
Távol-Kelet
- Az ázsiai tőzsdék vegyes napot zártak ma hajnalban. A japán Nikkei 225 index 0,4%-ot esett, míg a kínai Hang Seng index 0,2%-ot emelkedett.
- A múlt heti japán jegybanki stimulus után is érdemes még ezen a piacon időznünk, ugyanis ma publikálta a jegybank a havi gazdasági riportját. A benne foglaltak szerint a mérsékelt javulás folytatódik a gazdaságban, de az exportot és a kibocsátást a feltörekvő piacok lassulása negatívan befolyásolhatja majd.
Határidős piacok
- Mérsékelt mínuszban tartózkodnak a tengerentúli határidős börzék a reggeli kereskedésben.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben