Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Meglepte a piacokat az OPEC

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. december 7.   09:28

Meglepte a piacokat az OPEC. Ahelyett hogy csökkentette vagy a várakozásoknak megfelelően szinten tartotta volna a kvótát, 1,5 millió hordóval megemelte a jelenlegi napi 31,5 millió hordó kitermelés értékre. Erre a kőolaj átmenetileg megfeküdt, de annak ellenére, hogy a hír szerintünk nagy jelentőséggel bír, csak moderált esést hozott össze, amelynek a valószínű oka a...

Meglepte a piacokat az OPEC. Ahelyett hogy csökkentette vagy a várakozásoknak megfelelően szinten tartotta volna a kvótát, 1,5 millió hordóval megemelte a jelenlegi napi 31,5 millió hordó kitermelés értékre. Erre a kőolaj átmenetileg megfeküdt, de annak ellenére, hogy a hír szerintünk nagy jelentőséggel bír, csak moderált esést hozott össze, amelynek a valószínű oka a méretes short állomány, amely lassan közelíti a márciusi értéket (mintegy 20 százalékkal marad el tőle). Ugyanakkor az elkövetkező hónapokban a kínálat (Irán, Líbia) tovább fog növekedni, így akár a napi 3 millió hordót is elérheti. Így inkább arra szavaznánk, hogy az elkövetkező hónapokban tovább fog csökkenni az olaj árfolyama, de nehéz lesz benne kereskedni, akárcsak az EUR/USD keresztben, ahol szintén csökkenést várunk a csütörtöki „short covering” után, amely szintén nagyobb mértékű volt, mint amelynek lennie kellett volna. A mai napon a pénteki forduló után emelkedést várunk a DAX indexben, és a BUX index is valószínűleg emelkedni fog a nap végére.
Piaci áttekintés
- A közelgő kamatemelést támogatják az erős munkaerőpiaci adatok
- Elfogadták a 2016-os görög költségvetést
- A WTI esik az OPEC döntése után, a lassabb kamatemelési várakozások miatt emelkedett az arany
- Ismét erősödött a dollár a vártnál jobb munkaerőpiaci adatok után
- Óriásbírságot kapott a Toshiba
- Emelkedésre számítunk ma a hazai tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- A vezető tengerentúli indexek nagyot rallyztak a hét utolsó kereskedési napján. Nyitás után indult az erős emelkedés, és a Dow Jones három hónapja nem látott emelkedést könyvelhetett el. A pénzügyi és a távközlési szektorok vezették az emelkedést, az olajipari vállalatok azonban a vesztes oldalon maradtak (Dow Jones 2,12%, Nasdaq 2,07%, S&P500 2,07%).
- Pénteken érkeztek a novemberi munkaerőpiaci adatok. A várt 200 ezer fő helyett 211 ezerrel nőtt a foglalkoztatottság a mezőgazdasági szektoron kívül. Az októberi adatot 271 ezerről 298 ezerre (ez a legerősebb idei havi bővülés) a szeptemberit pedig 137 ezerről 145 ezerre javította a tárca. A munkanélküliségi ráta a várakozásoknak megfelelően 5% maradt, míg az átlagos órabérek a várakozással összhangban 2,3%-kal emelkedtek. Az aktivitási ráta minimálisan emelkedett 62,4%-ról 62,5%-ra. Az erős munkaerőpiaci adatok a közelgő kamatemelést támogatják.
- A Yahoo múlt heti ülése előtt kiszivárgó híresztelések (internetes üzletág eladása, Alibaba kiszervezése) egyelőre nem lettek bejelentve. A piac most arra spekulál, hogy a nagy lépések előtt még elbocsátásokat és reorganizációs törekvéseket jelent be a cég.
- A GoPro mindenkori minimumára esett, aminek köszönhetően az elmúlt 3 hónapban lefeleződött az árfolyam. A számos negatív hír (elemzői célár változások, fő beszállító megrendelés állományának csökkenése) miatt a papírban a short állomány mindenkori csúcsra futott.
Európa
- Mínuszban fejezték be a kereskedést pénteken az európai indexek. A CAC 40 és a DAX index 0,3%- os, a FTSE 100 index 0,6%-os mínuszban zárt.
- A szélsőjobboldali Nemzeti Front nyerte a francia regionális választások első fordulóját a szavazatok 30%-vál. A Sarkozy által vezetett jobbközép 27%-ot kapott, míg a kormányzó szocialisták 23%-kal a harmadikok lettek. Sarkozy már jelezte, hogy a szocialistákkal nem hajlandó szövetségre lépni a szélsőjobb megállítása érdekében sem.
- Mario Draghi szerint elég idejük van arra, hogy elérjék céljaikat. Ráadásul az eszközök használata terén nincsenek korlátozva, így ha kell, tovább tudják fokozni a tűzerőt.
- A görög kormány 153:145 arányban jóváhagyta a 2016-os költségvetést, amiben 5 milliárd euróval csökkentették a kiadási oldalt és kétmilliárd euróval magasabb adóbevételre számítanak. Alekszisz Ciprasz szerint a növekedés a jövő év második felében térhet vissza. A kiadáscsökkentés ellenére a jelenlegi 180,2%-os GDP arányos államadósság 187,8%-ra emelkedik.
Olaj, arany
- A WTI 40 dollár alá esett a pénteki OPEC döntés nyomán, mely szerint az olajkartell 31,5 millió hordóra növeli a termelési kvótáit. A piac a 30 milliós kvóta megtartására számított. A piac a híreket úgy értelmezte, hogy az OPEC elhagyta a kitermelési plafont, ami az olajárak további eséséhez vezethet. Érdekesség, hogy a piac alapvetően az olajárak esésére számít: a döntést megelőzően közel 300 millió hordó eladási pozíció volt az USA tőzsdéin a SEC adatai szerint a Brent és a WTI kőolajra.
- Az arany korrigált pénteken: 1.085 dollárra emelkedett a nemesfém ára. A Fed elnök, Janet Yellen kongresszusi meghallgatása során jelezte, hogy a kamatemelés csak lassú és fokozatos lesz, ami kedvezően hatott az arany árára. A pénteki munkanélküliségi adat a várakozásoknak megfelelő volt: 211 ezer új munkahely jött létre az Egyesült Államokban. A decemberi kamatemelést gyakorlatilag elkönyvelte már a piac, de a későbbi emelésekkel kapcsolatban már nagyobb a bizonytalanság.
Devizák
- A csütörtöki EKB ülés után erőteljes mozgás indult az EUR/USD devizapárban. Az 1,052-es lokális mélypontról 1,093-ig rallyzott az árfolyam, ahonnan a pénteki kereskedésben mérsékelt korrekciót láthattunk 1,086-ig. A pénteki kedvező munkaerőpiaci adatok után van tere a dollár ismételt erősödésének, de a megnövekedett volatilitás miatt nehéz meghatározni a további irányt. Ellenállás 1,103-nál húzódik, míg támasz 1,05 környékén található.
- A csütörtöki forintgyengülés után pénteken sikerült erősödnie a hazai fizetőeszköznek az euró ellenében. Az árfolyam körülbelül 2 forintot korrigált 312,5-ig, az elmúlt hetekben azonban egy viszonylag szűk sávban oldalazott az árfolyam, és továbbra sincs irány EUR/HUF devizapárban.
Távol-Kelet
- Enyhe optimizmussal kezdődött a hét Ázsiában. A Nikkei 1%-ot, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett.
- A Toshiba-t 60 millió dolláros büntetés megfizetésére kötelezték a japán hatóságok, mivel 2012 és 2013 között több alkalommal is meghamisították a pénzügyi beszámolókat. A most kiszabott bírság rekordnak számít Japánban. Maga az eredményhamisítás pedig már eddig is ismert volt.
- A harmadik negyedéves japán GDP-t holnap publikálják. A várakozások szerint felfelé módosítják az értéket. A piaci várakozás szerint egészen minimális növekedést sikerül majd kimutatni, amivel technikai értelemben elkerülné a recessziót a japán gazdaság.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban volt.
Vállalati hírek
- Az Aberdeen a szeptember végi 10,5%-ról december 1-én 9,8%-ra csökkentette részesedését a Richterben. Ez 1,3 millió darab részvény eladását jelenti, ami 2-3 napnyi forgalommal egyezik meg.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben