Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyobb mértékben csökkenhet a bankadó

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. november 25.   09:12

Ettől féltünk! Már mint attól, hogy a nem túl rendezett támadások miatt, előbb vagy utóbb a nagyhatalmak közül valaki vagy valakik véletlenül megtámadják egymást. Attól féltünk, hogy ebben az esetben a konfliktus kiszélesedik, s akár beláthatatlan következményekkel jár. Először kicsit megijedtünk, majd a szokatlanul higgadt orosz nyilatkozatok láttán, kissé...

Ettől féltünk! Már mint attól, hogy a nem túl rendezett támadások miatt, előbb vagy utóbb a nagyhatalmak közül valaki vagy valakik véletlenül megtámadják egymást. Attól féltünk, hogy ebben az esetben a konfliktus kiszélesedik, s akár beláthatatlan következményekkel jár. Először kicsit megijedtünk, majd a szokatlanul higgadt orosz nyilatkozatok láttán, kissé megnyugodtunk. Ugyanakkor továbbra is veszélyes gócpont Szíria, és sürgősen lépni kellene a nagyhatalmaknak, hogy hasonló incidens ne fordulhasson elő. Szerintünk tegnap nem az incidens miatt esett pl. a német tőzsde, de az igaz, hogy az esés mértékéhez hozzájárult. Így ma kisebb emelkedésre számítunk a DAX esetében.
Itthon jó hírrel örvendeztette meg a gazdasági miniszter az OTP tulajdonosokat. A 45 százalékos plafon bevezetésével a jövő évi bankadóra, az OTP-re eső adó mértéke nem 18 Mrd forintra, hanem 13 Mrd forintra csökkenhet jövőre. Ez az öt milliárd forint differencia mintegy 20 Ft plusz a részvényekben.
Összességében itthon is emelkedésre számítunk, de a mértéke valószínűleg kicsi lesz.
Piaci áttekintés
- A várakozásoknak megfelelő GDP adat érkezett a tengerentúlról
- A brit jegybank nem tudja megmondani, hogy mikor emel kamatot
- Megugrott a WTI ára az orosz géplelövés hírére, enyhén erősödött az arany ára
- Stagnált tegnap a forint
- Éves 3%-os béremelés jöhet Japánban
- A MOL átkötötte az ING-vel kötött opciós megállapodását
Nemzetközi hírek
USA
- Az energiaszektor vezetésével kerültek feljebb tegnap a tengerentúli börzék. Bár egész nap emelkedtek az indexek, de végül csak kisebb erősödéssel zártak a piacok (Dow Jones 0,11%, Nasdaq 0,01%, S&P500 0,12%).
- A harmadik negyedéves amerikai GDP második felülvizsgálata szerint a vártnak megfelelően 2,1%- kal nőtt a tengerentúli gazdaság, amely lényeges javulás az előzetes 1,5%-hoz képest.
- A fogyasztói bizalmi index novemberi értéke azonban 97,6 pontról 90,4 pontra esett lényegesen alulmúlva a 99,5 pontos várakozásokat. 2014 óta nem járt ilyen mélyen a mutató.
- Számos makrogazdasági adatot publikálnak ma a tengerentúlon. A szokásos heti friss segélykérelmek mellett, októberi személyi kiadások és jövedelmek illetve novemberi szolgáltatóipari beszerzési menedzser index és végleges Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi index, de újlakás értékesítési adat is érkezik.
- 7,5%-ot esett a Hewlett-Packard (HPQ) a zárás után megjelenő negyedik negyedéves számokra tegnap. A bevételek 9%-kal 25,7 milliárd dollárra csökkentek (a nyomtató és PC részleg 14%-kal esett éves alapon). A tavalyi 70 centes egy részvényre jutó eredményt 3 centtel túlszárnyalta a cég. A tisztított EPS 93 cent lett, holott korábban a cég 92-98 cent közötti értékkel számolt. A 2016-os EPS előrejelzés szerint 1,59-1,69 dolláros eredményt érhet el a cég, miközben az elemzők 1,7 dollárt vártak.
Európa
- Pirosban zártak az európai indexek. A FTSE 100 index 0,4%-ot, a DAX és a CAC 40 index 1,4%-ot veszített értékéből.
- Az EKB leállítja december 22 és január 3 között az eszközvásárlási programot az alacsony likviditási periódus miatt. A korábban is alkalmazott módszer azt jelenti, hogy egy másik időpontra átütemezi a vásárlásokat, de a program nagysága ettől nem változik. A hírek szerint december 21-én kell felkészülnie a piacnak nagyobb vásárlásokra.
- A brit jegybank elnöke Mark Carney azt mondta, hogy nem tudja megmondani mikor kezdik el emelni az alapkamatot. „Ha eljön a megfelelő idő, akkor lépni fogunk” –nyilatkozta az elnök. A piaci árazások alapján erre a lépésre 2017 elejénél hamarabb nem kerül majd sor.
- A franciák tovább bombázzák az Iszlám Állam állásait Irakban a Reuters értesülései szerint.
- A Gazprom leállította Ukrajna felé a gázszállítást és addig nem is küld többet, míg Ukrajna előre ki nem fizeti a szállítást. A Gazpromnak valószínűleg ez a válasza arra, hogy Ukrajna nem akar fizetni egyelőre, mert a tárolók januárig fel vannak töltve. Januártól el szeretnék érni a gázár csökkentését az ukránok.
Olaj, arany
- A WTI 43 dollárra ugrott, miután tegnap a befektetők a geopolitikai feszültségek növekedésétől tartottak. A török légierő lelőtt egy orosz vadászgépet, amely megsértette a török légteret. Ez adott esetben a török-orosz viszony elmérgesedését okozhatja, ami kihathat a Közel-Kelet olajkereskedelmére is, illetve a törökök akadályozhatják az orosz olaj és gáz európai piacra jutását. Érdekesség, hogy a fedezeti alapok olaj rövidpozíciói ismét csúcson van – idén már kétszer fordult ez elő, mindkét esetben jelentős pozíciózárásra került sor, ami feljebb vitte az olaj árát. A fedezeti alapok jelentősen befolyásolták a WTI olaj mozgását.
- Az arany 1.079 dollárra erősödött. A tegnapi török-orosz konfliktus a geopolitikai feszültségek erősödését mutatja, ami kedvezőleg hatott az arany árfolyamára. A piac várja a december közepén lévő FED ülést, ahol a jegybank a kamatok szintjéről dönt. A FED várhatóan emeli a kamatokat, a piac közel 74%-ban ezt várja. A tegnap napvilágra került végleges GDP növekedés a III. negyedévből szintén ezt a hitet erősíti.
Devizák
- A látványos hétfői forintgyengülést követően az EUR/HUF árfolyama tegnap megpihent a 20 és 30 napos mozgóátlag környékén 312 forintnál. Az irány továbbra is felfelé mutat a devizapárban, ezért az átmeneti megállót hamarosan további emelkedés követheti. A következő ellenállás 316-nál húzódik.
- Az EUR/USD devizapár 1,065 környékén oldalazott a tegnapi kereskedésben. A reggeli órákban emelkedésnek indult az árfolyam és 1,067-ig gyengült a dollár az euróval szemben. A korrekció során az árfolyam visszatesztelheti az 1,077-nél húzódó 200 napos mozgóátlagot.
Távol-Kelet
- Vegyes teljesítményt mutattak az ázsiai részvénypiacok. A Nikkei 0,4%-ot csökkent, a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index értéke változatlan maradt.
- Japánban a következő fiskális év kezdetétől (áprilistól) évi 3%-kal fogják növelni a minimumbérek nagyságát. A béremelés célja a fogyasztás és a gazdasági aktivitás élénkítése. A bérszabályozás pozitív a japán jegybank számára is, hiszen a növekvő bérek áttételesen segíthetik elérni a 2%-os inflációs célt.
- A BoJ egyik monetáris tanácstagja kizártnak tartja, hogy azonnali újabb stimulusra lenne szükség, szerinte nagyon alacsony annak az esélye, hogy a japán gazdaság visszaessen deflációba.
- A Sony a PlayStation 4-ből eddig 30,2 millió darabot adott el a termék 2 évvel ezelőtti bevezetése óta. Utoljára márciusban közöltek értékesítési adatokat, akkor még csak 20 millió darabos eladásnál tartottak.
- A kínai részvénypiacba vetett bizalom egyre jobban kezd visszatérni, ahogy a korábbi rendkívülinek számító részvénypiaci szabályozásokat folyamatosan vonják vissza. Közben tovább folytatódik a margin követelmények emelése is, a tőkeáttételek normális szabályozása érdekében.
Határidős piacok
- Mérsékelt mínuszban mozognak a vezető tengerentúli indexek a reggeli kereskedésben.
Vállalati hírek
- A MOL átkötötte az ING-vel az 5,22 millió darab részvényre szóló opciós megállapodását. A lépés technikai jellegű. A megállapodás egyfajta finanszírozási forma, így árfolyamhatásra nem számítunk.
- A MOL azt is bejelentette, hogy a sisaki finomító újrakezdi a termelést. A bejelentés nem váratlan, a finomítást a kereslethez igazítják és amennyiben kellő mennyiségű olaj összegyűlik, akkor indítják újra a finomítót.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben