Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Moody’s pozitívra javította kilátásainkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. november 9.   09:34

Örömmel vehettük tudomásul, hogy végre lépett a Moody’s, és a korábbi stabilról pozitívra javította a Ba1 besorolásunkhoz tartozó kilátásokat. Így ha minden jól megy, tovább csökken az államadóság, a devizakitettség és a költségvetési hiányt továbbra is kordában tartja a kormány, akár már tavasszal jöhet egy felminősítés, annak ellenére is, hogy az eggyel magasabb,...

Örömmel vehettük tudomásul, hogy végre lépett a Moody’s, és a korábbi stabilról pozitívra javította a Ba1 besorolásunkhoz tartozó kilátásokat. Így ha minden jól megy, tovább csökken az államadóság, a devizakitettség és a költségvetési hiányt továbbra is kordában tartja a kormány, akár már tavasszal jöhet egy felminősítés, annak ellenére is, hogy az eggyel magasabb, már befektetési fokozatban, az éves bruttó finanszírozási igény inkább a GDP 5-10 százalékára rúg, míg ez Magyarország esetén 20 százalék körül alakul. Persze ezen is lehet segíteni, még akár fél év alatt is, hiszen például futamidő hosszabbítással lehet ezt az értéket csökkenteni. Habár a hír pozitív, nincs jelentős hatása, hiszen hasonló lépésre már régóta számít a piac.

Horvátországban tovább marad a bizonytalanság. Annak ellenére, hogy az ellenzék nyert, nehéznek tűnik a kormányalakítás. Így még korai lenne a MOL befektetőknek örülni. Ráadásul bármely párt tovább folytathatja azt a politikát, amelyet a leköszönő kormánypárt csinált. Így érdemes kivárni és reménykedni, hogy annyi év után végül mégiscsak jön valamiféle fordulat, amely racionálisabban áll majd az INA-MOL ügyhöz.

A pénteki munkaerőpiaci adatok fellőtték a dollárt, aminek köszönhetően megvették az európai, ma hajnalban pedig az ázsiai piacokat is, illetve legalább egy részét. Ma már valószínűleg kisebb lesz a hatása az európai részvénypiacokra, de ennek ellenére emelkedést várunk mind a BUX-ban, mind a DAX-ban. Annak ellenére is, hogy a külkereskedelmi többletünk szeptemberben „csak” 814 millió euró lett a vár 1,1 milliárddal szemben. Ugyanis ez is a 4.-5. legmagasabb érték a legújabb kori magyar gazdaságtörténetben. Ráadásul az érték azért lett alacsonyabb, mert az import nagyon megugrott, amelyet valószínűleg a kiskereskedelmi fogyasztás hajtott. Részleteket négy hét múlva tudhatunk meg.
Piaci áttekintés
- Az amerikai munkaerőpiaci adat nagyon közel hozta a decemberi kamatemelést
- Felülmúlta a várakozásokat a német gazdaság
- Stabil a WTI ára, zuhant az arany a pénteki adat után
- Masszív dollárerősödés
- Gyenge export ellenére emelkedik Kína
- A Moody’s pozitívra javította kilátásainkat
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Minimális pluszban zárt a Dow és a Nasdaq index is pénteken, míg az S&P 500 a kezdeti mínuszok után nullában zárt.
- A vártnál jelentősen jobb munkaerőpiaci adatok érkeztek pénteken. A mezőgazdaságon kívül foglalkoztattak száma 185 ezer helyett 271 ezer lett, miközben az augusztusi adatot 136 ezerről 153 ezerre javították, a szeptemberit pedig 5 ezer fővel 137 ezerre csökkentették. A munkanélküliségi ráta a vártnak megfelelően 0,1%-ponttal 5%-ra süllyedt, ami 7 éves mélypontot jelent. A határidős kamatpiac alapján is 70%-ra nőtt a decemberi kamatemelés valószínűsége.
- A San Francisco-i Fed elnök, John Williams szerint a következő lépés a kamatemelés lesz. Ez a nyilatkozat beleillik abba a sormintába, amit múlt héten még Janet Yellen és William Dudley is nyilatkozott.
- Warren Buffett cége, a Berkshire Hathaway megduplázta profitját a harmadik negyedévben a Heinz és a Kraft Foods összeolvadásának köszönhetően, így a részvényenkénti EPS 2.811 dollárról 5.737 dollárra emelkedett.
- Az Apple amerikai értékesítései 43,6%-os piaci részesedést tesznek ki a statisztikák szerint, miközben a Samsung 27,6%-ot hasít ki. A sort az LG folytatja 9,4%-kal, majd a Motorola következik 4,8%-kal és a HTC 3,3%-kal.
Európa
- A pénteki amerikai munkaerőpiaci adatok hatása a gyengébb eurón keresztül begyűrűzött az európai részvénypiacokra is. A DAX 0,9%-ot, a CAC40 0,1%-ot, az FTSE MIB 1,4%-ot emelkedett a javuló európai export képességre. Egyedül a londoni FTSE100 esetében láthattunk ellentétes folyamatot, ott a részvénypiac 0,2%-os eséssel reagált.
- Rendkívül szoros eredményt hoztak a horvát választások. Az eddig ellenzékben lévő HDZ a 151 parlamenti helyből 59-et szerzett meg, és ezzel megnyerte a választást. A miniszterelnök Szociáldemokrata pártja 56 helyet szerzett. A szoros eredmény rendkívül nehéz koalíciós egyeztetéseket vetít előre.
- Vártnál kedvezőbben alakult szeptemberben a német export és import is. Az export a várt 2,0% helyett 2,6%-os bővülést mutatott, míg az import a várt 1,0% helyett 3,6%-kal tudott bővülni. Mindkettő jelentős bővülésnek számít az augusztusi csökkenést követően.
- Ma két fontosabb európai gazdasági esemény lesz. Egyrészt 11.30-kor publikálja gazdasági előrejelzését az OECD, másrészt ma délután 3-kor találkoznak az eurózóna pénzügyminiszterei Brüsszelben.
Olaj, arany
- A WTI 44,5 dolláron stabilizálódott az elmúlt napok gyengesége után. A WTI árfolyamára kedvezően hatott a szaúdi komment, mely szerint az alacsony árak emelhetik a keresletet. Ezzel szemben az októberi kínai import napi 6,23 millió hordó mértékben az egyik leggyengébb volt ebben az évben, és közel 9%-kal volt alatta az előző hónap értékének.
- Az arany ára 1.092 dollárra zuhant, miután a pénteki munkanélküliségi szám sokkal erősebb lett a vártnál, ami előrevetíti a decemberi kamatemelést. Az USA gazdasága 271 ezer új nem- mezőgazdasági munkahelyet teremtett októberben, messze felette a piaci 185 ezres számnak. Janet Yellen már korábban megerősítette, hogy egy kedvező adat már idén kamatemelést okozhat.
Devizák
- A pénteki kiváló amerikai munkaerőpiaci adatokat követően erőteljes dollárerősödés kezdődött. Nem csak a foglalkoztatottak száma bővült a vártnál sokkal erőteljesebben, de a bérnövekedés is magasan felülmúlta a várakozásokat, hasonló mértékű bérnövekedésre 2009 óta nem volt példa. Ennek hatására a piac egyre magabiztosabban árazza a decemberi kamatemelést, immáron 70%-os valószínűséget adnak érte. Az adatok közlését követően a dollár újfent előre kapott és egészen 1,074-ig zuhant az EURUSD árfolyama.
- Pénteken még 315 fölött is járt a forint árfolyama az euróval szemben, azonban az esti órákban enyhén erősödött a forint, és 314-ig visszaerősödtünk. A Moody’s kilátásjavításának hatására a forint erősödésére számítunk ma.
- A régiós feltörekvő devizák közül a török líra reagált legnagyobb elmozdulással a meglepően jó amerikai munkaerőpiaci adatokra. A régióban a török líra a legsérülékenyebb a jelentős folyó fizetési mérleg hiány miatt, így számukra a legkedvezőtlenebb a decemberi amerikai a kamatemelés. Az EURTRY árfolyama ma reggel is tovább folytatta az emelkedést, már 3,15-ön jegyzik a devizapár árfolyamát.
Távol-Kelet
- A Nikkei 2,0%-ot, a Shanghai index 1,6%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng index 0,2%-ot csökkent.
- Októberben a kínai export és import is a vártnál nagyobbat zuhant a tavalyi év azonos időszakához képest. Az export a várt 3,2% helyett 6,9%-kal esett vissza, az import esetében pedig az előre jelzett 15,2%-hoz képest 18,8% volt a zsugorodás mértéke.
- Kínában hamarosan visszavonják az új részvények bevezetésének tilalmát, ami 4,5 hónapja van érvényben, ez pedig kedvezően befolyásolta a részvénypiaci hangulatot.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma indul a Duna House részvényeinek jegyzése. A nyilvános értékesítés keretében legalább 180.000 darab, legfeljebb 780.000 darab részvény kerül értékesítésre legfeljebb 4.250 forintos árfolyamon. A jegyzési időszak november 20-ig tart. A jegyzésben többek között az Erste Befektetési Zrt.-n keresztül is rész lehet venni.
Gazdasági hírek
- Az eddigi stabilról pozitívra javította Magyarország adósbesorolásához tartozó kilátását a Moody's. A jelenlegi besorolásunk továbbra is Ba1, ami még nem befektetésre ajánlott kategória. A hitelminősítő az államadósság csökkenő pályájával, a prudens fiskális politikával és a javuló gazdasági kilátásokkal indokolta döntését. A Moody’s szerint az államadósság idén a GDP 74,3%-a alatt lehet, míg jövőre 73% alá csökkenhet. A Moody's szerint a nagyobb gazdaságpolitikai stabilitás támogatja a növekedési kilátásokat. A kilátás javítása részben meglepő volt, mert a piaci szereplők fele kilátás javításra, míg másik fele arra számított, hogy nem módosít a Moody’s.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben