Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Vártnál jóval jobb eredmény a Richtertől

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. november 4.   09:53

Egy nagyszerű Richter eredménnyel lettünk ma reggel gazdagabbak. Ha a tisztított üzemi eredményt nézzük, azaz kivesszük az Allergantól kapott mérföldkő fizetés pozitív és a Palatin szerződés megszakítása miatt jelentkező 12 millió eurós költséget, az üzemi eredmény akkor is több mint 100 százalékkal nőtt (15.4 milliárd forintra), ami mind a piaci konszenzust, mind a...

Egy nagyszerű Richter eredménnyel lettünk ma reggel gazdagabbak. Ha a tisztított üzemi eredményt nézzük, azaz kivesszük az Allergantól kapott mérföldkő fizetés pozitív és a Palatin szerződés megszakítása miatt jelentkező 12 millió eurós költséget, az üzemi eredmény akkor is több mint 100 százalékkal nőtt (15.4 milliárd forintra), ami mind a piaci konszenzust, mind a mi várakozásunkat messze meghaladta. Ugyanakkor a várakozásoknál nagyobb, 13,8 milliárd forint körüli pénzügyi veszteség keletkezett az oroszországi kintlévőségeken, így a tisztított nettó eredmény 2,1 milliárd forint körül, kicsit a piaci várakozás alatt alakult. Ugyanakkor a publikált 6,8 milliárd forintos eredmény majdnem 21 százalékkal meghaladta a tavalyi értéket. Így nagy a valószínűsége, hogy az éves 49,8 milliárd forintos eredményvárakozásunkat a cég még abban az esetben is könnyen elérheti, ha az orosz piacon szignifikáns romlás következik be, amelyre különben a cég már negyedévek óta számít. Ugyanis az első három negyedévben a nettó eredmény 44,4 milliárd forintra rúgott. Így szerintünk pozitív árfolyam reakciót kellene mutatni a részvénynek a mai napon.

Tegnap itthon megjött az „NHP2”, amelynek szerintünk nincs árfolyam hatása a bankokra, ugyanakkor az látszik, és a nyilatkozatokból is kiderül, hogy további lazításra törekszik a jegybank, igaz nem konvencionális eszközökkel kívánja ezt megvalósítani, és nem az alapkamat csökkentésével. Ez pedig a forint gyengülésének irányába hat még akkor is, ha Draghi közben azt mondta, hogy felkészültek arra, hogy beavatkozzanak a piaci folyamatokba, ha szükséges, decemberben.

A nemzetközi jó hangulatnak köszönhetően mind a DAX-ban, mind a BUX indexben emelkedésre számítunk a mai napon.
Piaci áttekintés
- Nagyot varázsolt Elon Musk a Tesla gyorsjelentése után
- Menekültügyi EU-s csúcs lesz jövő héten
- Emelkedik a WTI a készletadat előtt, süllyed az arany ára
- Ismét erősödik a dollár
- Félreértés is okozhatta a kínai piac száguldását
- Ma zárás után jelent a Magyar Telekom
- Vártnál jóval jobb eredmény a Richtertől
- Új programot indít az MNB
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Alapvetően jó volt a hangulat tegnap a tengerentúlon, bár az utolsó két órában lefordultak a piacok, de így is pluszban zárult a kereskedés, a Nasdaq100 index történelmi csúcson zárta a napot (Dow 0,5%, Nasdaq 0,35%, S&P500 0,28%).
- Októberi autóértékesítési adatok érkeztek a tengerentúlról. A várt 17,7 millió helyett 18,1 millió darabra emelkedtek az USA teljes autóeladásai.
- Az ISM New York index kiemelkedően jó lett, októberben 65,8 pontra emelkedett az index, miközben a várakozás 45,7 pont volt.
- A Tesla 7%-os pluszba lendült a gyorsjelentés utáni előrejelzésekre. A bevételek a várakozásoknak megfelelően 1,24 milliárd dollárt tettek ki. Az egy részvényre jutó eredmény -58 centes értéke a FactSet -60 centes értéke alatt, ugyanakkor a Bloomberg -57 centes értéke felett van. A leszállított harmadik negyedéves eladások végül 11.603 darabot tettek ki (előzetesen 11.580 darabot jeleztek előre). Ahhoz, hogy az éves 50-52.000 darabos érték teljesüljön, még 16.820-18.820 darabot kellene eladnia a cégnek a negyedik negyedévben. A kínai piac magára találása ebben nagy segítségére lehet a cégnek. Az erős dollár negatív hatása miatt a Model S 70 és 70D ára is csökkent, ami miatt a bruttó marzs 25,1% lett, ami messze van a cég által hangoztatott fenntartható 30%-os értéktől. A Model 3 bemutatása 2016 első negyedévében esedékes, ami olcsósága miatt tovább masszírozhatja az előbbi értéket. A részvény emelkedése annak szólt, hogy jól haladnak a gigafactory fejlesztések, tarthatónak véli Elon Musk a heti 1.600-1.800 darabos gyártási számot.
- A Zynga bevételei a harmadik negyedévben 11%-kal 195,7 millió dollárra emelkedtek, és még profitot is termelt a cég. A tavalyi 57,1 millió dolláros veszteség után 3,05 milliós nyereséget ért el a cég. A problémát a piac a gyorsjelentésben ezúttal abban látta, hogy havi aktív felhasználók száma 27%-kal 75 millió főre esett, illetve a menedzsment szerint a folyó negyedévben a várt 191,8 millió dolláros árbevétel helyett csupán 165-180 millió dolláros értéket produkálhat a cég. Ennek ellenére a nagy csapkodás vége 1,2%-os plusz lett a zárás utáni kereskedésben.
Európa
- Minimális pluszban zártak tegnap az európai tőzsdék. A DAX nullában, a FTSE 100 index 0,3%-os, míg a CAC 40 index 0,4%-os pluszban fejezte be a napot.
- Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke november 12-re informális menekültügyi csúcstalálkozott hívott össze az EU-s tagállamok vezetővel. A csúcs során a migránsok elosztásáról, a regisztrációs gyűjtőpontokról és a határvédelemről egyeztetnek majd.
- Mario Draghi újra megerősítette, hogy készek az alacsony infláció ellen felvenni a harcot bármilyen rendelkezésükre álló eszköz bevetésével, akár már decemberben.
- Európából rengeteg szolgáltatói beszerzési menedzser index érkezik a déllelőtt folyamán.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 47,8 dollárig tudott emelkedni az EIA jelentése előtt, mely szerint valószínűleg 2,2 millió hordóval nőttek az USA nyersolaj készletei. A készletbővülés immár hatodik hete tart. Az emelkedéshez hozzájárult, hogy Líbiában nem tudtak megegyezni a felek az egyik legnagyobb olajkikötő használatáról, így az egyelőre zárva marad. Fontos hír volt tegnap, hogy a CERA elnöke, Daniel Yergin szerint a csökkenő USA termelés miatt lassan egyensúlyba kerül az olajtermelés és a kereslet.
- Az arany 1.120 dollárig süllyedt. A piac Janet Yellen szavaira figyel, aki a legutóbbi Fed ülés óta először beszél az amerikai gazdaságról és a kamatok alakításáról. A piac továbbra is a pénteki munkanélküliségi adatokra figyel leginkább: a konszenzus 182 ezer új munkahely októberben. Egy ilyen mértékű, vagy erősebb adat az amerikai gazdaság erejét mutatja, és a kamatemelés felé mutat.
Devizák
- Nyugodtan indult a kereskedés tegnap a forint piacán, a délelőtti órákban azonban újból gyengülni kezdett a hazai deviza az euró ellenében. Az EUR/HUF kurzusa 314-ig kapaszkodott, a magyar jegybanki bejelentés csak kisebb kilengést okozott az árfolyamban. Délután meg is érkezett a fordulat, és gyakorlatilag a nyitó szintig, 313-ig esett vissza az árfolyam. Egy látványos felső kanóc rajzolódott ki a charton, amely akár fordulatot is hozhat a devizapárban.
- Az erős dollárnak köszönhetően az USD/HUF devizapár tovább rallyzik felfelé. Tegnap 287-ig emelkedett az árfolyam, amely újabb lokális csúcsot jelent, de zárásra kicsit visszaesett a kurzus. A reggeli órákban azonban folytatódik az emelkedés, a devizapár rövidtávon elérheti a 291-es ellenállást.
- Ismét irányt váltott az EUR/USD, az árfolyam az 1,10-es szint alá esett, és a reggeli kereskedésben már 1,093-nál jár az árfolyam. Rövidtávon erősödhet tovább a dollár, a következő támasz 1,081-nél húzódik.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 2,5%-ot, a Shanghai index pedig 4,1%-ot ugrott a mai kereskedésben.
- A Japan Post sikeres tőzsdei debütálása pozitív hangulatot idézett elő a teljes japán piacon. A mostani IPO a legnagyobb volt az Alibaba 2014 szeptemberi debütálása óta.
- A kínai részvénypiacon elsősorban a technológiai cégek és a pénzügyi szektor teljesített jól. A részvénypiac száguldása részben az új 5 éves kínai gazdasági terv publikálásának a hatására következett be, részben pedig egy félreértésre is visszavezethető. A kínai jegybank ugyanis a honlapján ma ismét publikált egy májusi beszédet, ami a shanghai és a hongkongi részvénypiac összekapcsolásának szükségszerűségéről szólt. A két piacot részben már összekapcsolták, de a teljes kapcsolat megvalósításának lehetőségét egyrészt még továbbra is vizsgálják, másrészt a szabályozói hátteret is elemzik.
- A Caixian PMI felmérése szerint a kínai szolgáltató szektorban a beszerzési menedzser index értéke 52,0 pontra emelkedett a múlt havi 50,5 pontról.
Határidős piacok
- Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma zárás után teszi közzé III. negyedéves eredményét a Magyar Telekom.
- A Richter ma hajnalban tette közzé III. negyedéves eredményét. Részletek kiadványunk első oldalán,
- 2016-tól új programokat indít az MNB: Növekedéstámogató Program (NTP) és Piaci Hitelprogram (PHP). Az MNB célja, hogy a bankok saját forrásból hitelezzék a vállalati szektort.
- Elkezdődik az NHP kivezetése. Jövőre 300-300 milliárd forint áll rendelkezésre az eddigi kondíciók mellett. Ebből 300 milliárd devizahitelezési lehetőséget jelent. A devizahitelezés élénkítése minimálisan hatással lehet a forintra is.
- A bankok a hitelezésért cserébe kapnak legfeljebb 1000 milliárd forint swap-ot, vagyis az MNB átvállalja a kamatkockázatot. Ebből az következik, hogy a jegybanknak még ennyire sem lesz érdeke kamatot emelni, mert akkor az MNB veszít a megkötött swap ügyelteken. Következmény: Évekig alacsony maradhat az alapkamat.
- Lesz legfeljebb 500 milliárd forint preferenciális betét. Ide a KKV hitelezést támogató bankok helyezhetnek el alapkamaton többlet likviditást. Ez a bankoknak szintén pozitív. Bankrendszer szinten azonban kb. 5 milliárd forintos hatásról beszélünk, ami nem sok.
- A jó bankoknak, vagyis akik KKV szektort hitelezik csökkenhet a tőkekövetelménye. Részletek még kidolgozás alatt. Az OTP nagyon erős tőkemegfelelése miatt a részvény szempontjából ez lényegtelen.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben