Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

14 millió OTP részvényt adnak ma el 10 és 12 között aukció keretében

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. október 29.   09:47

Az OTP-vel kapcsolatos tegnapi bejelentés tarja izgalomban a befektetőket: 14,09 millió darab, piaci árfolyamon közel 80 milliárd forintnyi OTP részvényt értékesítenek, amely a teljes mennyiség több mint 5%-a. A részvény darabszám gyakorlatilag megegyezik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő csomagjával, ezért valószínűleg az állam adja el az OTP részesedését. A...

Az OTP-vel kapcsolatos tegnapi bejelentés tarja izgalomban a befektetőket: 14,09 millió darab, piaci árfolyamon közel 80 milliárd forintnyi OTP részvényt értékesítenek, amely a teljes mennyiség több mint 5%-a. A részvény darabszám gyakorlatilag megegyezik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő csomagjával, ezért valószínűleg az állam adja el az OTP részesedését. A részvényekkel történő kereskedést fel is függesztették, a lebonyolítás többáras értékesítésben történik, gyakorlatilag bármilyen ársávon lehet vételi ajánlatokat betenni, de az eladó fenntartja a jogot, hogy ajánlati ártól függően visszavonja az aukciót. Ennyit a technikai részletekről, az árfolyamot rendesen megviselheti ez az eladás. Erős támasz 5.250 forintnál húzódik, ahol a 200 napos mozgóátlag is található, ez pedig 8% körüli esésnek felelne meg, amelyet egy reális forgatókönyvnek tartunk. Az OTP-ben a short állomány 13,7 millió darab, ezért az is elképzelhető hogy a mostani aukciót short zárásokra is felhasználhatják. A MOL esetében volt két hasonló tranzakció az elmúlt két évben, akkor 5-6% körüli eséseket láthattunk, ezért az OTP-ben is könnyen lehet hasonló mértékű esés. Bár technikailag nézve még ennél nagyobb mínusz is összejöhet, ahogy azt fentebb is írtuk.
Piaci áttekintés
- Óriásit esett a GoPro a gyorsjelentésre
- Már a német kormánykoalíciót is veszélyezteti a menekült kérdés
- Kicsit süllyedt a WTI a nagy ralli után, nem változott az arany ára
- Nagyot erősödött tegnap a dollár a kamatdöntés után
- A BoJ-re vár Ázsia
- 14 millió OTP részvényt adnak ma el 10 és 12 között aukció keretében
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Emelkedéssel kezdték a kereskedést a vezető tengerentúli indexek, de a Fed döntését követően hirtelen beszakadtak az árfolyamok, pl. a Dow Jones 100 pontot esett pár perc leforgása alatt. A jókedv azonban gyorsan visszatért a piacokra, és zárásra már 1% feletti pluszba lendültek az indexek (Dow 1,13%, Nasdaq 1,31%, S&P500 1,17%).
- Tegnap este ért véget a Fed kamatdöntő ülése, ahol a várakozásoknak megfelelően 9:1 arányban a tartás mellett döntött a jegybank. A richmondi Fed elnök, Jeffrey Lacker másodszor szavazott 0,25%- os emelésre. A közlemény szövegében csak néhány változás történt a korábbiakhoz képest. Továbbra is a „mérsékelt ütemű” kifejezést használták a gazdasági növekedés jellemzésére, azonban nem említették a szövegben, hogy a világgazdasági fejleményeknek kedvezőtlen a növekedésre és az inflációra gyakorolt hatása. A közleményből összességében az olvasható ki, hogy a következő ülésen már érdemben foglalkozhat a kamatemeléssel a testület.
- Fontos makrogazdasági adatok érkeznek ma délután a tengerentúlról. A harmadik negyedéves előzetes GDP adat mellett lakásértékesítési adatokat és a szokásos heti friss segélykérelmeket is publikálnak.
- 17%-ot esett a GoPro a tegnapi gyorsjelentésre. A bevételek 43%-kal 400,3 millió dollárra emelkedtek, de a piac 433,6 millió dollárt várt. A probléma az lehetett, hogy tavaly a harmadik negyedévben dobták piacra az új kamerát, most ezt már a másodikban megtették. A profit 10 centről 13 centre emelkedett, míg a tisztított érték 25 cent lett a várt 29 cent helyett. A folyó negyedévre a cég 35-45 centes EPS-t és 500-550 millió dolláros bevételt vár, szemben a piac 82 centes EPS és 690 millió dolláros árbevétel várakozásával.
- A PayPal 4%-kal került lejjebb a zárás után. A bevétel 2,26 milliárd dollár lett, ami 100 millióval kisebb a vártnál. A profit 2 centtel haladta meg a 29 centes becslést. A társaság szolgáltatását 4 millió fővel többen használták az előző negyedévhez képest, ezzel már 173 millió főre emelkedett a felhasználói létszám. A következő negyedévben 2-3% közötti növekedés jöhet e téren.
- Az Amgen bevételei 14%-kal 5,72 milliárd dollárra emelkedtek a harmadik negyedévben, míg a piac 5,33 milliárd dollárt várt. Az EPS 1,61 dollárról 2,44 dollárra emelkedett, ami 6 centes felülteljesítés a prognózisokhoz képest. A menedzsment elsősorban az Enbrel gyógyszer értékesítési számai miatt megemelte az éves EPS várakozást a 9,55-9,8 dolláros sávról a 9,95-10,1 dolláros sávba.
- Az ügyhöz közelálló források szerint a Pfizer egyesülhet az Allergan névre keresztelt céggel. Ha igazak a pletykák, akkor a gyógyszerszektor valaha volt legnagyobb üzlete jöhet létre, a két cég együttes értéke 330 milliárd dollár lenne.
Európa
- A két nappal ezelőtti esést emelkedés követte. A CAC 40 index 0,9%-ot, a FTSE 100 1,15%-ot, míg a DAX index 1,3%-ot emelkedett.
- A német konzervatív CSU elnöke vasárnapig adott haladékot Angela Merkel kancellárnak a kormány menekültpolitikájának megváltoztatására. Ha ez nem következik be, akkor a kormányban betöltött három miniszteri poszton szereplő tagot visszahívják, ami akár kormányvállságot is okozhatna.
- Német munkanélküliségi ráta és eurózónás bizalmi index érkezik a mai napon.
Olaj, arany
- A WTI 45,7 dollárra esett ma reggel a tegnap nagy emelkedés után, ami az elmúlt 8 hét legnagyobb napi ugrása volt. Az EIA, az USA energiaügynöksége szerint a finomítói kihasználtság 1,2%-kal nőtt, ami a karbantartási időszak végét jelenti, és növekvő olajkeresletet jelenthet. Az olaj piaca ezzel együtt továbbra is túlkínálatos, így valószínűtlen, hogy az 50 dolláros szintet rövid távon ismét teszteli az ár.
- Az arany 1.157 dolláros szinten maradt. A legutóbbi Fed jelentés szerint decemberig biztosan nem lesz kamatemelés, miközben a gazdaság mérsékelt ütemben nő. A befektetők többsége szerint idén már nem lesz változtatás a kamatokban. A hírek szerint a Fed elsősorban az fogyasztói bizalmat és az üzleti célú beruházási adatokat vizsgálja.
Devizák
- A dollár gyengüléssel kezdte a tegnapi kereskedést, az árfolyam megérintette az 1,11-nél található 200 napos mozgóátlagot. A kamatdöntő ülést követően azonban hirtelen irányt váltott az EUR/USD devizapár, elesett az 1,10-es támasz és 1,09-ig esett zárásra az árfolyam.
- A forintnak tegnap nem volt túl izgalmas napja, az EUR/HUF árfolyama 311,5 környékén oldalazott. A reggeli kereskedésben azonban enyhe forinterősödés indult és 311 alá esett a kurzus.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng index 0,5%-ot csökkent.
- Az előzetes szeptemberi japán adatok alapján az ipari termelés hó/hó alapon 1,0%-kal emelkedett, míg a piaci várakozás 0,6%-os csökkenés volt.
- Az ázsiai kereskedésben a hét legfontosabb eseménye a japán jegybank holnapi kamatdöntő ülése lesz. A várakozásokkal kapcsolatban a piac nagymértékben megosztott, de az elemzők jelentős része számít arra, hogy valamilyen további lazítást bejelenthet a japán jegybank.
- A Hang Seng esését az idézte elő, hogy sorozatban a vártnál gyengébb gyorsjelentések jelentek meg, ami több vállalatnál is eladói nyomást idézett elő.
Határidős piacok
- Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma 10 és 12 között aukciót tartanak 14.091.953 darab OTP részvényre, ami a teljes mennyiség 5%-a. A darabszám gyakorlatilag megegyezik a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő részvény darabszámával, mindössze 50 darab az eltérés, így a legvalószínűbb eladó maga az állam. Az eladó fenntartja a jogot, hogy ajánlati ártól függően visszavonja az aukciót. Az ügyletkötés egyébként több áras, vagyis saját ajánlati áron lehet részvényhez jutni. A felkínált darabszám csaknem egyhavi tőzsdei forgalomnak felel meg. Az aukció nem befolyásolja az OTP fundamentális értékét. Az OTP papírok kereskedése a tőzsdenap hátralevő részére fel van függesztve.
- A Dr. Spéder Zoltán befolyása alatt álló A64 Vagyonkezelő Kft. 2015. október 26-án tőzsdén kívüli tranzakció keretében 300.000 darab FHB részvényt ruházott át a szintén Spéder befolyása alatt álló Apex Invest Holding Zrt-nek. Spéder Zoltán 2015. október 27-én tőzsdén kívüli magánjogi ügylet keretében eladta az Apex Invest Holding Zrt. 5000 darab részvényét Köbli Gyula részére. Az ügylet eredményeképpen Spéder Zoltán közvetett tulajdoni részesedése a FHB-ban 24,60%-ról 24,14%-ra csökkent, Köbli Gyula közvetett tulajdoni részesedése pedig 0,46 %-ra nőtt.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben