Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Korlátoznák a részvényesi jogokat az FHB-nál

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. október 20.   09:34

Ma kamatdöntő ülése van az MNB-nek. A piac általánosan azt gondolja, hogy semmit nem fog lépni a központi bank, pedig mióta leállt a kamatcsökkentési ciklussal, nagyot változott a világ. Az amerikai kamatdöntési várakozások eltolódtak szeptemberről március-áprilisra, és Európában is inkább a további monetáris lazításról beszélnek. Különben a rövid hozamok (3 hónap)...

Ma kamatdöntő ülése van az MNB-nek. A piac általánosan azt gondolja, hogy semmit nem fog lépni a központi bank, pedig mióta leállt a kamatcsökkentési ciklussal, nagyot változott a világ. Az amerikai kamatdöntési várakozások eltolódtak szeptemberről március-áprilisra, és Európában is inkább a további monetáris lazításról beszélnek. Különben a rövid hozamok (3 hónap) mind Németországban, mind itthon is emelkednek a szeptemberi mélypont után, így a kamatkülönbözet is növekszik. A 69 bázispontos minimum szeptember közepi értéke óta már cirka 20 bázispontot emelkedett, amely nyilván forint erősítő tényező. Ráadásul várhatóan tovább emelkedik a kamatkülönbözet, hiszen a bankok egyre kevésbé veszik a három hónapos papírokat, mivel a likviditás fenntartásához szükséges papírokat már megvették, és valószínűleg amúgy is hosszabb papírokat vásárolnak most már. Ugyanakkor a múltbeli adatok alapján úgy tűnik, hogy egyelőre „nem kell aggódni” a forint erősítő hatáson, de érdemes figyelni ezeket az eseményeket, pláne olyan környezetben, ahol a további lazítás vagy elmaradó kamatemelés van napirenden. Így egyelőre továbbra is a 309-315-ös sávban látjuk az EUR/HUF keresztet, amelyben éppen most indul 315-felé.

A részvénypiac tekintetében a BUX index esetében a nap végére emelkedést várunk, míg a DAX index a nap végére inkább dél felé veheti az irányt (a pontosan ellentétes irányú kezdéseket követően).
Piaci áttekintés
- Elvétette a Morgan Stanley az elemzői várakozásokat
- Nagyon várja a piac a csütörtöki EKB ülést
- 46 dolláron a WTI, 1.171 dolláron az arany
- A MNB kamatdöntő ülésére figyelhetnek ma a befektetők
- Vegyes teljesítmény Ázsiában
- Korlátoznák a részvényesi jogokat az FHB-nál
- Mégsem pályázik a MOL az Elektrarne Slovensko-ra Kamatdöntő ülést tart ma az MNB
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Oldalazással kezdték a hét első kereskedési napját a vezető tengerentúli indexek, záráshoz közeledve azonban magukra találtak a piacok, így sikerült mérsékelt emelkedéssel zárniuk a kereskedést (Dow 0,09%, Nasdaq 0,37%, S&P500 0,04%).
- Nyugodt volt a tegnapi kereskedési nap, mert piacbefolyásoló makrogazdasági adat nem érkezett. Délután lakáspiaci adatokat (megkezdett lakásépítések, építési engedélyek száma) várunk a tengerentúlról.
- A SanDisk árfolyama tovább emelkedik, ugyanis az ügyhöz közelálló források szerint már a héten pont kerül a Western Digital-lal folytatott felvásárlási ügyre.
- Az Apple új zeneszolgáltatást 6,5 millióan használják Tim Cook szerint. Ez az érték lényegesen kisebb a debütálás után összeszámolt 15 milliós felhasználói számnál.
- Közel 5%-ot esett a Morgan Stanley, miután a 64 centes egy részvényre jutó várt nettó eredmény helyett 34 centes eredményt ért el a bank. A 7,37 milliárd dolláros bevétel 15%-kal múlta alul a becsléseket, elsősorban a kötvény- és nyersanyag kereskedéséből származó bevételek jelentős esése miatt.
- A Hasbro 7% feletti mínuszban zárt, miután a cég bevételei a harmadik negyedévben pusztán a várt 1,47 milliárd dolláros értéket hozták. Észak-Amerikában az értékesítések 5%-kal 803,8 millió dollárra emelkedtek, a nemzetközi szegmens azonban 6%-ot esett a devizahatást is figyelembe véve. A Star Wars termékek piacra dobása a december 18-i film előtt jól muzsikált, hiszen 24%-kal 593,1 millió dollárra emelkedett a fiús játékok bevétele. Az egy részvényre jutó eredmény a tavalyi 1,46 dollárról 1,58 dollárra emelkedett, miközben az elemzők 1,52 dolláros értékkel számoltak.
- Az IBM-nek sem volt jó napja, miután a bevételek kismértékben elmaradtak a várt 19,62 milliárd dolláros értéktől. Az erős dollár és a hardware eladások visszaesése okozta a problémát. A nettó profit részvényenként 3,34 dollár lett a várt 3,3 dollár helyett. A cég teljes éves EPS előrejelzése a korábbi 15,75-16,5 dolláros sávból 14,75-15,75 dolláros sávra módosult.
Európa
- Vegyes teljesítményt könyveltek el az európai tőzsdék. A FTSE 100 index 0,4%-ot esett, a CAC 40 index nullában zárt, míg a DAX index 0,6%-ot emelkedett.
- A csütörtöki EKB kamatdöntő ülés előtt sorra érkeznek a dollár erősödésre fogadó elemzések. A BNP Paribas szerint nem lesz változás a jegybank politikájában, mégis azt gondolják, hogy az EUR/USD árfolyama 1,145-ös szintről 1,090-ig esik majd. Az Unicredit elemzői 2016 elejére várják a program kibővítésének bejelentését, ami miatt az EUR/USD kereszt shortolását ajánlják.
Olaj, arany
- A WTI 46 dollárig süllyedt tegnap. Az árfolyamra elsősorban a várható készletadat hatott: az EIA holnap jelenti, hogy mennyivel változik az USA nyersolaj készlete. A piac 3,5 millió hordó növekedésre vár. Az USA finomítói most állnak le karbantartás miatt, így a kereslet kisebb lehet. Szintén fontos esemény Irán lehetséges piacra lépése, az ország heteken belül napi 1 millió hordóval növelheti kínálatát.
- Az arany 1.171 dolláron stagnált. A napokban ismét erősödtek a kamatemelési várakozások. Tegnap a Financial Times cikkezett arról, hogy a Fed már decemberben kamatot emelhet, míg a tegnapi rekord újházépítési adat is azt mutatja, hogy élénk az amerikai konjunktúra. Ez tovább növeli a Fed lépésének esélyét.
Devizák
- A tegnapi kereskedés eseménytelenül telt az EUR/HUF devizapárban. Az árfolyam visszapattant a 200 napos mozgóátlagról, és a 308,9-es napi mélypontról 310,5-ig kapaszkodott, végül 309,9-nél zárta a kereskedést. Az MNB mai kamatdöntő ülése hozhat némi élénkülést a devizapárban.
- A dollár minimálisan, de tovább erősödött az euróval szemben. Az 1,135-ös nyitáshoz képest 1,132-ig esett az EUR/USD devizapár estére, egyre közelebb kerül az árfolyam az 1,127-nél található támaszt jelentő 20 és 30 napos mozgóátlagokhoz. A csütörtöki EKB döntés előtt már nem számítunk nagyobb mozgásra a devizapárban.
Távol-Kelet
- A Nikkei 0,5%-ot a Shanghai index pedig 0,3%-ot a emelkedett, miközben a Hang Seng index 0,6%- ot csökkent.
- Vegyes kereskedés jellemezte az ázsiai részvénypiacokat. Az olaj jelentős esését követően az energiaszektorba tartozó cégek teljesítettek a leggyengébben. Ugyanakkor a szolgáltató szektorhoz tartozó kínai részvények jellemzően emelkedést tudtak felmutatni, melyben még a tegnapi GDP adat játszott szerepet, ugyanis a szolgáltató szektor 8,4%-kal növekedett a harmadik negyedévben.
Határidős piacok
- Mínuszban voltak a határidős piacok ma reggel.
Vállalati hírek
- Az FHB rendkívüli közgyűlést hívott össze november 9-re. Mivel az FHB elhatározta, hogy belép a takarékszövetkezeti integrációba, ezért egy rendkívüli közgyűlés keretében megváltoztatni tervezi az alapszabályát, az integrációs szervezetről szóló törvénynek megfelelően. A közgyűlési napirendi pontok alapján több részvényesi és IT, FB tagságból adódó jog korlátozás alá kerülne. A legfontosabb, hogy ezentúl sem az igazgatósági tagokat, sem a felügyelőbizottsági tagokat nem lehet megválasztani a Takarékbank jóváhagyása nélkül. Sőt, az éves és évközi eredményeket sem lehet a Takarékbank jóváhagyása nélkül elfogadnia a részvényeseknek. Egyedül az eredmény felhasználásról dönthetnek a részvényesek. A hír egyértelműen negatív a kisebbségi részvényesek számára, ugyanis elveszítik főbb részvényesi jogaikat, ha a főrészvényesek megszavazzák a tervezetet, ami valószínű. Osztalékra sem számíthatnak jó ideig, hiszen ha profit keletkezik, az valószínűleg elmegy a kamatfizetésre, ugyanis az FHB 110 millió euró CET1 alárendelt hitellel rendelkezik, amelynek a kamata tőkeköltség mértékű (10 százaléknál magasabb). Mindez azt jelenti, hogy a kisebbségek ezentúl nem tudnának beleszólni a cég életébe és jó ideig még osztalékot sem kapnának. Mivel az FHB 25 százalékos tulajdonos a Takarékbank fő tulajdonosában, ezért az új alapszabály alapján konzerválódhatna a jelenlegi igazgatóság és felügyelőbizottság összetétele a kereszttulajdonlásból adódóan. (negatív)
- Az MNB 70 millió forint bírságot szabott ki az FHB Jelzálogbankra az informatikai rendszer biztonsági kockázatelemzésével, az üzletmenet-folytonossági és informatikai katasztrófa utáni helyreállítási tervekkel és a kritikus informatikai rendszerek üzletmenet folytonosságának biztosításával kapcsolatos (részben ismétlődő) problémák miatt
- derül ki az MNB közleményéből.
- A MOL nem kíván pályázni az Elektrarne Slovensko 66%-os részesedésére. A cég szerint komoly kockázat a Mochovce-i atomerőmű befejezése. A MOL igazgatója, Brian Glover szerint a cég továbbra is érdeklődik az északi-tengeri beruházások iránt. Mi pozitívan értékeljük, hogy a MOL kiszállt a versenyből. Az Északi-tenger egyre kevésbé vonzó célpont, az olajcégek többsége kivonul onnan. 80 dollár feletti olajár esetén lesz ismét megfelelő célpont a térség.
- A Richter kereskedelmi igazgatójának, Pokomándi Endrének a munkaviszonya 2015. október 19. napjával megszűnt. Az új igazgató kinevezéséig a Kereskedelmi Igazgatóság irányítását Bogsch Erik vezérigazgató látja el.
Gazdasági hírek
- Kamatdöntő ülést tart ma az MNB monetáris tanácsa, változtatás azonban nem várható.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben