Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

450 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. szeptember 29.   09:35

450 forintra emeltük meg a Magyar Telekom-ra vonatkozó célárunkat a korábbi 400-ról, és a korábbi Tartás ajánlás is Felhalmozásra változott. Az ok többtényezős. Egyrészt a cég kilép az energiaüzletből, amelynek enyhe negatív hatása volt a profitmarzsokra, másrészt a nyáron elfogadott kábeladó kedvezmény (hálózat fejlesztés 100Mbs-re) 2,75 milliárd forint megtakarítást...

450 forintra emeltük meg a Magyar Telekom-ra vonatkozó célárunkat a korábbi 400-ról, és a korábbi Tartás ajánlás is Felhalmozásra változott. Az ok többtényezős. Egyrészt a cég kilép az energiaüzletből, amelynek enyhe negatív hatása volt a profitmarzsokra, másrészt a nyáron elfogadott kábeladó kedvezmény (hálózat fejlesztés 100Mbs-re) 2,75 milliárd forint megtakarítást hozhat a cégnek évente, plusz az új székházba való költözés mintegy 6,3 forinttal növeli a fair értéket. Ezek eredőjeként adódik a céláremelés. A Hrvatski Telekom és az Orange Polska mellett az Mtel az egyik legolcsóbb telekom részvény a régióban EV/EBITDA alapján, hiszen 5 alatt van ez az érték, miközben a piaci átlag kicsivel 5 fölött van.

Közben a gazdasági miniszter elmondta, hogy a Magyarországon készült motorok nem érintettek a botrányban, viszont az indirekt hatás akár 0,3-0,6 százalék is lehet a GDP-re, hiszen az ipari termelés 22,2 százalékát adja az autóipar, miközben az export aránya 10 százalék. Más nyilatkozatok alapján pedig állítólag 2 millió motor érintett. Elég nagy a bizonytalanság, amely a forintnak sem tesz jót. Sőt, ha netán komolyabb érintettség lenne, akkor az komolyabb negatív hatást is kifejthetne.

Tegnap a DAX index nagyot esett, és becsúszott az általunk megjelölt 9.550 pont alá. Ma a 9.340 pontos szintet figyelhetjük árgus szemekkel, hiszen annak elesésével a múlt héten felvázolt két forgatókönyv közül a rosszabb szcenárió kezdene megvalósulni. Mindenesetre a mai napon a DAX és a BUX indexben is csökkenésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Jól sikerült az iPhone 6s debütálása
- Alexisz Ciprasz támogatóra lelhet Obama személyében
- Tovább gyengül az olaj ára, 1.130 dollár alatt az arany
- A forint és a dollár is gyengül a reggeli kereskedésben
- Váratlanul nagyot lépett az indiai jegybank
- 450 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat, ajánlásunk Felhalmozás
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Nagyot estek tegnap az amerikai börzék, kivétel nélkül 2-3%-ot csökkentek a vezető indexek. Ismét a biotechnológiai papírok vezették az esést, az iShares Nasdaq Biotechnology ETF több mint 6,3%-ot zuhant, négy éve nem volt ilyen gyenge napja az indexnek (Dow -1,92%, Nasdaq -3,04%, S&P500
- 2,55%).
- William Dudley, a New York-i Fed elnöke tegnap azt mondta, hogy az év végéig hátralévő két ülés valamelyikén valószínűleg emelni fogja az alapkamatot a Fed. Ezzel szemben Charles Evans chicagói Fed elnök Milwaukee-ban arról beszélt, hogy a jegybanknak nem kellene sietnie a kamatemeléssel.
- A havi alapú augusztusi függőben lévő lakásértékesítések gyengén sikerültek, a várt 0,4%-os bővülés helyett 1,4%-kal estek vissza az eladások. Éves alapon azonban már 8,1%-os volt a bővülés a várt 6,7% helyett.
- Az Apple több mint 13 millió darab iPhone-t adott el az első hétvégén, ami rekord a cég életében. Ezzel túlteljesítette a tavalyi év azonos időszakának 10 milliós eladását és a várakozásokban szereplő 12-13 millió darabos sávot is. Október 9-től 40 országban állhatnak majd kígyózó sorok a boltok előtt, év végéig pedig több mint 130 országban lesz kapható.
- Az Alcoa szétválasztja üzleti tevékenységét. Az egyik cégbe csoportosítanák az alumíniumgyártás és az upstream tevékenységet, a másikba a műszaki szolgáltatások és a hengerelt termékek tartoznának. A két részleg közül az alumíniumgyártó egység az, ami kevésbé vonzó, ugyanis az alumínium ára 16%-ot esett idén és a kínai növekedési félelmek miatt az amúgy is túlkínálatos piacon tovább eshet az ár. Az adómentes tranzakció 2016 második felében zárulhat.
- A Yahoo annak ellenére is kiszervezné az Alibaba részesedését, hogy a törvényhozás szerint nem teheti ezt meg adómentesen. A részvény több mint 5%-ot esett a hírre.
- A GoPro papírja 8%-os mínuszba kerültek, miután a cég bemutatta a Hero+Wi-Fi kameráját. A problémát a 200 dolláros árcímke okozta, amivel a kínai versenytársaknak próbál konkurenciát teremteni a cég. Ráadásul a legsikeresebb Hero4 Session modell a karácsonyi ünnepekre való tekintettel 400 dollár helyett 300 dollár lesz.
Európa
- Az európai piacok pirosba borultak tegnap. A DAX index 2,1%-ot, a FTSE 100 index 2,5%-ot, míg a CAC 40 index 2,8%-ot esett.
- Egyes források szerint Alexisz Ciprasz Obama személyében akár támogatóra is lelhet az adósság átstrukturálás témakörében, és immáron újult erővel próbálhat meg Németországgal tárgyalni ez ügyben.
- A mai napon a szeptemberi német inflációs adatra lesz érdemes figyelni, amitől 0,1%-os növekedést várnak az elemzők.
Olaj, arany
- A WTI 44,2 dollárig süllyedt ma reggel, miután a piac továbbra is aggódik a kínai növekedés miatt. A legutóbbi adatok, például a szeptemberi kínai beszerzési menedzser index (49,7 pont) vagy az ipari cégek nyeresége egyaránt zuhanást mutat. A kínai kereslet volt a legerősebb hajtóereje az elmúlt évtizedben az olaj iránti igények növekedésének: tavaly közel 11 millió hordót fogyasztott Kína, míg 2000 körül ez még csak 3 millió hordó volt naponta, amit hazai termelésből fedeztek.
- Az arany ára 1.127 dollárig süllyedt. A piac továbbra is bizonytalan a Fed kamatemelését illetően: a várakozások szerint ez inkább az év végén esedékes, de a fejlődő piaci bizonytalanságok miatt sokak szerint egyáltalán nem emeli a kamatokat idén a Fed. Az aranyat negatívan érintette a nyersanyagok árzuhanása, ráadásul nem tekinti a piac menekülőeszköznek, mivel alacsony az inflációs környezet.
Devizák
- A forint gyengülése továbbra is töretlen. Bár a tegnapi kereskedésben inkább csak oldalazott az EUR/HUF kurzusa, a reggeli órákban folytatódik az emelkedés. Egyre közelebb kerül az árfolyam a 316-os ellenálláshoz.
- A rossz piaci hangulat rányomta bélyegét a dollár kurzusára is, az EUR/USD árfolyam 1,114-ről egészen 1,123-ig rallyzott. A reggeli órákban is gyengül tovább a dollár, az árfolyam már 1,127-nél jár.
- Az angol font mostanában gyengélkedik az euróval és a dollárral szemben. A GBP/USD devizapárban az 1,516-os támaszhoz érkezett az árfolyam, a szint törésével pedig nagy tere nyílna a dollár további erősödésének a fonttal szemben.
Távol-Kelet
- Ragadós volt a negatív hangulat, az ázsiai részvénypiacok is méretes esést mutattak ma reggel. A Nikkei 3,8%-ot, a Hang Seng 3,3%-ot, a Shanghai index pedig 1,9%-ot esett.
- Az indiai jegybank 7,25%-ról 6,75%-ra csökkentette az alapkamatot, amivel kisebb meglepetést okozott a piacokon. A kamatvágás nem volt váratlan, azonban a piaci szereplők többsége mindössze 25 bázispontos kamatcsökkentésre számított. A kamatcsökkentésre a gazdaság élénkítése és a kínai lassulás ellensúlyozása miatt volt szükség. A jegybank egyúttal lazította a külföldi szereplőkre vonatkozó kötvénypiaci szabályozásokat is.
- Az ázsiai részvénypiacon elsősorban a nyersanyag kitermeléshez kötődő vállalatok részvényei kerültek eladói nyomás alá miután a Glencore nehéz pénzügyi helyzete (magas eladósodottság miatti kockázatok) ismét reflektorfénybe helyezte a szektorral kapcsolatos kockázatokat.
- A japán jegybank elnöke továbbra is kitart amellett, hogy a 2%-os inflációs cél az április és szeptember közötti időszakban elérhető lesz, azonban ebben a piaci szereplők továbbra sem hisznek.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.
Vállalati hírek
- Ma megjelent angol nyelvű szektor elemzésünkben a korábbi 400 forintról 450 forintra emeltük Magyar Telekom célárunkat, ajánlásunkat pedig Tartásról Felhalmozásra javítottuk. A célár emelés elsődleges oka a cég azon döntése, hogy megszünteti az energia üzletágat, melyre alacsony marzs és magas működő tőke igény jellemző. 2,75 milliárd forintos kedvező eredményhatása lehet annak, hogy a cég 5 évig adókedvezményt kap a vezetékadóból a 100 MBps-ra fejlesztett hálózat után. Modellünkbe beépítettük az ingatlan racionalizáció részvényenkénti 6,3 forintos pozitív nettó jelenértékét is. A fő kockázati tényező az erős verseny (Digi, NISZ, illetve Macedóniában két mobilszolgáltató összeolvadása).
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben