Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Draghi szavai a kivárásra utalnak

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. szeptember 24.   09:30

Nemcsak a válság során, hanem azután is sokkal volatilisebb a DAX index, mint korábban a válság előtt volt. Nyilván a piac mozgása összefügg a vállalatok, a bennük dolgozó emberek habitusával is. Korábban a német termékeket a minőségükért, a német embereket pedig precizitásukért, megbízhatóságukért és a populizmus kerüléséért tiszteltük, szerettük. Ez mostanában egyre...

Nemcsak a válság során, hanem azután is sokkal volatilisebb a DAX index, mint korábban a válság előtt volt. Nyilván a piac mozgása összefügg a vállalatok, a bennük dolgozó emberek habitusával is. Korábban a német termékeket a minőségükért, a német embereket pedig precizitásukért, megbízhatóságukért és a populizmus kerüléséért tiszteltük, szerettük. Ez mostanában egyre inkább megdőlni látszik. Beszélhetünk a menekült ügyről, ahol a németek is beálltak abba a sorba, hogy verték a mellüket, miközben az ellátó rendszerük ugyanúgy három perc alatt omlott össze, mint bárki másé a régióban, amikor beengedték a menekült áradatot. Ugyanakkor ilyen dolog volt az atomerőművek körüli mizéria is, amit megsínylettek a nagy közműcégek, az RWE és az EON. Vagy emlékezzünk a Siemens vezetők korrupciós botrányaira. Most pedig ilyen ügy a Volkswagené. Ráadásul a vezér, az angolszász gyakorlatot követve, jól kitömve 28,6 millió euró nyugdíjjal és várhatóan néhány millió euró végkielégítéssel távozik, mint aki a legnagyobb siker közepette hagyta ott a céget (valószínűleg ilyen a menedzser szerződése). Vagyis ha a dolgok mélyére nézünk, akkor azt látjuk, hogy a német megbízhatóság, kiszámíthatóság már régen a múlté, és ez transzformálódik át a cégekre, és épül be azok részvényeinek árába.

Ma többek között az IFO indexszel és amerikai ingatlanpiaci adatokkal lehetünk gazdagabbak, amelyeket érdemes lehet figyelni. Közben a DAX indexet mintha megfogta volna a 9,500 pontos szint. Ha ez így van, akkor dupla fenék formáció alakulhat ki, amelyet a 10,500 pont újbóli elérése / áttörése tenne véglegessé, amiből nyilván következne a következő 11,500 pontos szint. Ugyanakkor óvatosak lennénk ezzel a képpel, mert még a második fordított zászló kialakulása is benne van a pakliban, persze ahhoz további gyors esésnek kellene jönnie az elkövetkező napokban. Mindez azt jelenti, hogy a jövő hét folyamán már várhatóan sokkal okosabbak leszünk. S bár egy picit viccesen hangzik, a kép azt sugallja, hogy a fordulat a piacokon (emelkedés) itt kopogtat az ajtóban, csak nem tudjuk megmondani, hogy ez a jelenlegi 9.500 pontos szintről, vagy a 8.000 körüli szintről fog bekövetkezni. Mindenesetre ma oldalazásra, óvatos emelkedésre számítunk, mind a DAX, mind a BUX index esetében.
Piaci áttekintés
- A Deloitte szerint nem lesz túl fényes a karácsonyi vásárlási szezon
- Draghi szavai a kivárásra utalnak
- Nagyot esett tegnap a kőolaj
- Ismét gyengül a forint
- Méretes eséssel tért vissza Japán
- Oldalazásra számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap nem érkezett piacbefolyásoló makroadat a tengerentúlról, így a kereskedés sem volt túl izgalmas, az indexek egy szűk sávban oldalaztak zárásig (Dow -0,31%, Nasdaq -0,08%, S&P500
- 0,19%).
- A mai kereskedésben számos makrogazdasági adatot publikálnak, a szokásos heti friss segélykérelmek mellett chicagói Fed index, és lakáspiaci adatok is érkeznek.
- A Deloitte szerint a karácsonyi vásárlási szezon értékesítései a tavalyi 5,2%-os emelkedés után csupán 3,5-4%-kal fognak bővülni. Az on-line eladások ezzel szemben 8,5-9,0%-kal emelkedhetnek.
- A Boeing 300 darab 737-es típusú repülőgép eladásáról állapodott meg Kínával, amiért 38 milliárd dollárt kap cserébe.
- A Microsoft és a kínai Baidu megállapodást írt alá arról, hogy aki a Microsoft Edge böngészőt használja, annak az alapméretezett keresője a Baidu lesz.
- Ma este teszi közzé negyedéves eredményét a Nike.
Európa
- Pluszban zártak az európai indexek tegnap. A CAC 40 index 0,1%-ot, a DAX index 0,4%-ot, míg a FTSE 100 index 1,6%-ot emelkedett.
- Mario Draghi szerint több idő kell az EKB számára, hogy megállapítsák a növekedési lendületvesztést a feltörekvő piacokon. Ewald Nowotny és Bostjan Jazbec szerint túl korai lenne az eszközvásárlásokon módosítani, ami szembemegy Draghi szavaival, aki szerint szükség esetén cselekednek. A legújabb inflációs előrejelzés decemberben érkezik, így addig nagy valószínűséggel várnunk kell a nagy bejelentésre.
- A német IFO üzleti bizalmi index az idei mélypontját ütheti meg, ha hozza, vagy elmarad a várakozásokban szereplő 108 pontos értéktől. Továbbá bankok LTRO szükségletére is fény derül.
Olaj, arany
- Nagyot esett tegnap a kőolaj, az árfolyam 46,5 dollárról zárásra 44,5 dollárra zuhant. A további esést a 43,3 dolláros támasz állíthatja meg. A tengerentúlon tovább nőtt a kínálat, a napi kitermelés 19.000 hordóval 9,14 millió hordóra emelkedett.
- Hullámvasútra került az arany kurzusa, kétnapi esést követően a 20 napos mozgóátlagról megfordult, és a ma reggeli kereskedésben már 1.137 dolláron jár a kurzus. Ellenállás 1.140 dolláron található.
Devizák
- Nagy utat járt be tegnap az EUR/HUF. A devizapár a délelőtti kereskedésben intenzíven erősödni kezdett, majd 309,4-ről hirtelen irányt váltott az árfolyam, és látványosan gyengülni kezdett a forint, és estére már ismét 312 felett járt a kurzus. A következő ellenállás 312,5-nél található, a szint áttörése esetén 316 forintig nyílna tér felfelé.
- Véget ért tegnap a dollár erősödése, és az EUR/USD devizapár korrigálni kezdett. Az árfolyam 1,112- ről rugaszkodott el felfelé, és zárásra visszatesztelte a 200 napos ellenállást 1,119-nél, a reggeli kereskedésben pedig már 1,12 felett jár a kurzus. Rövidtávon további emelkedés várható.
Távol-Kelet
- Az ázsiai részvénypiacokat jellemzően oldalazás jellemezte ma reggel. Ez alól kivételt képez a japán tőzsde, ami több napnyi zárva tartás után tért vissza. A Nikkei 2,3%-ot a Hang Seng 0,6%-ot esett, míg a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett.
- A japán indexet elsősorban az autóiparhoz kapcsolódó részvények húzták le, hiszen a befektetőknek most volt lehetőségük először reagálni a Volkswagennél kirobbant botrányra. A Mazda árfolyama 7%- ot csökkent.
- Az előzetes szeptemberi PMI adatok a vártnál nagyobb csökkenést mutattak Japánban. Az index értéke 51,7 pontról 50,9 pontra esett vissza.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.
Vállalati hírek
- Az FHB Jelzálogbank és az FHB Kereskedelmi Bank 2015. szeptember 23. napján a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló törvény szerinti Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének tagjává vált. A lépés beleillik a bank stratégiájába, a szinergiák kihasználása elsősorban a bank bevétel termelőképességét növelheti. A Jelzálogbank a Magyar Takarék Befektetési és Vagyongazdálkodási Zrt.- ben történt tulajdonosi szerepvállalásával, valamint 2014 decemberében a Magyar Fejlesztési Bankkal, a Magyar Postával, a Szövetkezeti Integráció és a Takarékbank részvételével létrejött stratégiai szövetséghez történő csatlakozással kifejezte azon szándékát, hogy hozzájáruljon a Takarékbank és a Szövetkezeti Integráció céljainak megvalósításához. A lépéssel az FHB növeli tőkemegfelelését is, mivel már integrációs szinten kell vizsgálni.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben