Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szerződést bontott a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. szeptember 21.   09:55

Míg pénteken jó híreket, most rossz híreket kaptunk. Neveztessen, az S&P nemcsak megtartott bennünket a bóvli kategóriában, de még a kilátásokat sem változtatta pozitívra a jelenlegi stabilról. Persze ez a minősítő volt az, aki még március 2-án, meglepetésre egy fokozatot emelet az osztályzatunkon. Persze az is igaz, hogy csak az S&P-nél voltuk két fokozattal a...

Míg pénteken jó híreket, most rossz híreket kaptunk. Neveztessen, az S&P nemcsak megtartott bennünket a bóvli kategóriában, de még a kilátásokat sem változtatta pozitívra a jelenlegi stabilról. Persze ez a minősítő volt az, aki még március 2-án, meglepetésre egy fokozatot emelet az osztályzatunkon. Persze az is igaz, hogy csak az S&P-nél voltuk két fokozattal a befektetői kategória alatt. Így igazán nagy meglepetés lett volna, ha most is lépett volna a hitelminősítő. Ennek ellenére voltak olyan piaci szereplők, akiket negatívan érintett a hír, így láthattunk is egy kisebb forintgyengülést. Hátra van még a Moody’s és a Fitch döntése is (november 6-án és november 20-án). Egyik esetben sem számítunk felminősítésre, lépés inkább csak jövő évben várható.

Közben ma reggel a Richter bejelentette, hogy a „női viagra”-ként becézett bremelanotide nevű hatóanyagra kötött, korábbi közös fejlesztési terveket felbontotta a Palatin nevű gyógyszercéggel. A gyógyszertől a 2019- 2020-as várható bevezetés után, csúcs értékesítésként 50 millió euró bevételt vár a Richter. A licenszért a Richter még korábban 10 millió euró egyszeri díjat fizetett, és összesen mintegy 60 millió eurót fizetett volna a fejlesztés során. Sőt még royalty költsége is lett volna az értékesítés során. A hír negatív, de az elemzők nem számoltak a modelljeikben ezekkel a bevételekkel, így jelentős hatása nincs a hírnek. Ugyanakkor a közlemény alapján úgy tűnik, hogy a Richter elveszíti az eddig fizetett 10 millió eurós mérföldkő fizetést, amely részvényenként, mintegy 17 forintra rúg.

Közben a németeknél is zajlik az élet. A Volkswagen akár 18 milliárd dollár büntetést is fizethet azért, mert „meghamisította” a kipufogó gázok adatait egy ügyes kis szoftverrel. A büntetés részvényenként 60 dollárra is rúghat (rossz esetben), amely a pénteki záróárnak több mint harmada. Így nem csoda hogy a részvény több, mint 10 százalékos eséssel nyitott, amely pl. a DAX-ot több mint 0,33 százalékkal húzza lejjebb.

Ezek alapján talán nem meglepő, hogy a DAX-ban a pénteki zuhanást követően egy újabb esést várunk, miközben a BUX is csökkenhet a mai napon.
Piaci áttekintés
- Nagy eséssel zártak pénteken a tengerentúli piacok
- Ciprasz pártja nyerte a görög választásokat
- Továbbra is nyomás alatt az olaj ára
- Ismét gyengül a forint
- Kína szembemegy az ázsiai piacokkal
- Horvátországban átváltják a fogyasztói hiteleket
- Nem módosított besorolásunkon az S&P
- Szerződést bontott a Richter
- Esésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Nem sikerült jól a pénteki kereskedés a tengerentúlon, nagyot estek a piacok (Dow -1,74%, Nasdaq
- 1,37%, S&P500 -1,62%).
- Augusztusi használtlakás értékesítési adatok érkeznek ma a tengerentúlról.
- Egyes információk szerint a Foxconn meg szeretné venni a Sharp veszteséges kijelző gyártó részlegét, amihez az Apple-től kérne kölcsön.
Európa
- Pirosba borultak az európai indexek pénteken. A FTSE 100 index 1,3%-ot, a CAC 40 index 2,5%-ot, míg a DAX index 3,0%-ot veszített értékéből.
- A görög választásokat a Szíriza nyerte 35,5%-kal, az Új Demokrácia 28,0%-a előtt. Alekszisz Ciprasz a jobboldali Független Görög párttal próbálhat meg kormányt alakítani (145 + 10 mandátum). A szavazati arány lényegesen kisebb volt, min januárban, ugyanis akkor 63,3%-os volt a részvétel, míg most 56,5%. Kedden már be is iktathatják a régi-új kormányt.
- A Moody’s a gyenge növekedési kilátások miatt egy fokozattal leminősítette Franciaország besorolását az eddigi „Aa1”-ről „Aa2”-re.
Olaj, arany
- Pénteken a 47 dolláros szintről 45 dollár alá esett a WTI típusú kőolaj. A legfrissebb hírek szerint Szaúd-Arábia olajkészlete 320 millió hordóra emelkedett, ami 2002 óta a legmagasabb érték. Az export ugyanakkor a márciusban látott 7,9 milliós csúcs óta esik, és jelenleg 7,28 millió hordón áll.
- Az arany árában minimális pozitív irányú elmozdulást láthattunk. A gyengébb amerikai fogyasztási adatok, illetve a Fed kommunikációja is támogató környezetet biztosít a nyersanyag árának.
Devizák
- A múlt héten nagyot erősödött a forint az euróval szemben. Az árfolyam megközelítve a 200 napos mozgóátlagot 309,4-ig esett, ahonnan pénteken már emelkedés indult. Az S&P döntését követően az EUR/HUF 311 felett is járt, ahonnan 310,7-ig korrigált zárásra, majd tovább emelkedett a ma reggeli kereskedésben.
- A Fed döntést követő gyengülés után pénteken nagyot erősödött a dollár az euróval szemben. Az árfolyam megtorpant az 1,143-as ellenálláson, majd hirtelen fordulatot követően 1,13-ig zuhant vissza a kurzus. Ma reggel már egy enyhe korrekció látható,de a grafikon alapján rövidtávon a dollár további erősödése valószínű.
Távol-Kelet
- Negatív hangulat jellemezte a mai ázsiai kereskedést. A Nikkei zárva volt, a Hang Seng 1,1%-ot esett a Shanghai index viszont 1,1%-ot emelkedett.
- A Fed Bézs Könyvének mintájára készült kínai Bézs Könyv szerint a kínai gazdaság nem annyira gyenge, mint ahogy látni lehet, sőt, az egyre erőteljesebb lassulásról szóló híreket egyenesen mítosznak nevezi a CBB International kiadványa. A felmérés összességében vegyes képet fest a kínai gazdaságról, elsősorban az export gyengeségét emeli ki.
Határidős piacok
- Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.
Vállalati hírek
- A horvát parlament módosította az ottani fogyasztói hitelezésről szóló törvényt. A törvénymódosítás meghatározza a svájci frankban denominált fogyasztói hitelek folyósításkor érvényes CHF/EUR árfolyamon euróra történő konverziójának feltételeit. A várható egyszeri negatív eredményhatás az OTP konszolidált eredménykimutatásában 178 millió kuna (mintegy 7,2 milliárd forint) adózás előtti összeggel korrekciós tételként kerül bemutatásra. Ez részvényenként 25 forint, ami a napi árfolyam ingadozási tartományon belül van, és már beárazódott. A hír ugyanakkor enyhén negatív.
- A Moody’s megerősítette az FHB által forgalomba hozott jelzáloglevelek Ba1 hitelbesorolását. A hír kedvezőtlen, de árfolyamhatásra nem számítunk.
- A Richter ma jelentette be, hogy felbontja az egyesült államokbeli Palatin Technologies vállalattal 2014 szeptemberében kötött licenc és együttműködési szerződést (a női szexuális diszfunkció kezelésére szolgáló bremelanotide közös fejlesztésére és forgalomba hozatalára). Ezzel egyidőben a felek valamennyi jogi vagy pénzügyi következmény alól kölcsönösen felmentik egymást. A hír első hallásra negatívnak tűnik, de hozzá kell tenni, hogy a bremelanotide-t még nem is szerepeltettük a modellünkben, így szerződés felbontásának híre a célárunkat sem módosítja. A készítmény eredetileg 2019-ben került volna piacra Európában, és 50 millió eurós bevételt vártak tőle.
Gazdasági hírek
- Az S&P megerősítette Magyarország BB+ besorolását, a kilátásokat pedig stabilan hagyta. A hitelminősítő szerint a növekedés az elkövetkező években a régión belül nálunk lehet a legalacsonyabb. A GDP arányos államadósság pedig idén év végére meghaladhatja a tavalyi 76,9%-ot.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben