Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az amerikai gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a Cariprazine-t

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. szeptember 18.   09:47

Hírdömpingre ébredtünk ezen a szép őszi reggelen. Egyrészt a Fed nem emelte a kamatot, ami különben a piaci várakozásoknak megfelelő lépés volt. Ugyanakkor a piaci kommentárok kihangsúlyozzák, hogy Yellen szerint a Fed még idén kamatot fog emelni, ha a gazdasági kondíciók ez lehetővé teszik. Egyelőre a világgazdasági fejlemények (Kína) és a Fed várakozásainál...

Hírdömpingre ébredtünk ezen a szép őszi reggelen. Egyrészt a Fed nem emelte a kamatot, ami különben a piaci várakozásoknak megfelelő lépés volt. Ugyanakkor a piaci kommentárok kihangsúlyozzák, hogy Yellen szerint a Fed még idén kamatot fog emelni, ha a gazdasági kondíciók ez lehetővé teszik. Egyelőre a világgazdasági fejlemények (Kína) és a Fed várakozásainál alacsonyabb aktivitási és foglalkoztatási ráta az, amiben még javulást kellene elérni. A lépést követően emelkedetek a részvénypiacok, de aztán a nap végére újra előkerültek a fáradtság jelei. Ami nagy meglepetést hozott, az a swap piac, amely pillanatok alatt kiárazta a decemberi kamatemelést. Aminek tegnap még 60 százalék esélyt adtak a piaci árfolyamok alapján, az mára 44 százalékra csökkent, és még a januári ülés esetében is gyakorlatilag csak 50 százalék a kamatemelés esélye, vagyis a piac most márciusi kamatemelést vár! Így nem meglepő a jelentősebb dollárgyengülés.

Itthon pedig megjött a várva-várt bejelentés. Tegnaptól új gyógyszer van a piacon, amit VRAYLAR-nak (cariprazine) hívnak, ugyanis az FDA jóváhagyta a gyógyszer törzskönyvezését I-es típusú bipoláris betegségre és skizofréniára. Szerintünk ez mintegy 630-640 forintot ér részvényenként, és a hírre jelentősebb emelkedést kellene a részvénynek produkálnia, hiszen így megnövekedett annak az esélye, hogy az USA-n kívül is jóváhagyják a gyógyszert, ami ráadásul más terápiás területeken is alkalmazható lesz. Így továbbra is azt mondjuk, hogy egy hosszabbtávú árfolyam emelkedés elején van a Richter részvénye.

A MOL esetében is pozitív híreket kaptunk. Nevezetesen napi mintegy 2 ezer hordónyi kőolaj és gáz találatot jelentett be a cég a pakisztáni Karak mezőn, amiben a MOL 40 százalékos részesedéssel rendelkezik. A hír pozitív, de nem hatalmas jelentőségű. Viszont arra jó lehet, hogy megfordítsa az árfolyam mozgását, és újra egy emelkedő pályára állítsa a részvényt.
Piaci áttekintés
- A Fed döntéshozói 9:1 arányban szavaztak a jelenlegi kamatszint tartása mellett
- Továbbra sem dőlt el, hogy ki nyeri a görög választásokat
- Süllyedt az olaj, az arany növekedni tudott
- A Fed döntés mozgatta a devizapiacot
- Vegyes ázsiai reakciók a Fed döntését követően
- MOL: Újabb találat Pakisztánban
- Richter: Az amerikai gyógyszerfelügyelet jóváhagyta a Cariprazine-t
- Index átsúlyozások lesznek ma zárásban
- Este kiderül, módosítja-e kilátásainkat az S&P
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- A Fed kamatdöntése előtt oldalaztak az indexek, majd 8 órakor felfelé vette az irányt a piac, de zárás előtt egy hirtelen negatív fordulat következett, amelynek köszönhetően egyes indexek mínuszban zárták a kereskedést (Dow Jones -0,39%, Nasdaq 0,1%, S&P500 -0,27%).
- A Fed döntéshozói 9:1 arányban (a Richmondi Fed elnöke voksolt 25 bázispontos emelésre) szavaztak a jelenlegi 0-0,25%-os kamatszint tartása mellett. A testület év végére vonatkozó várakozása 0,4%-os kamatszint, így az év végéig hátralévő két ülésen várható kamatemelés. A testület 17 tagjából 13 számít az idei kamatemelésre. A Fed kedvező véleményt fogalmazott meg a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, a nemzetközi piaci folyamatokat azonban kiemelten figyeli a jegybank, mert a növekedési kilátásokra kockázatot jelentenek. A hosszú távú kamatvárakozásokat a júniusi 3,8%-ról 3,5%-ra mérsékelte a Fed, az idei GDP növekedést 1,8-2,0%-ról 2,0-2,3%-ra módosították. A jövő évi növekedést is felfelé módosították a döntéshozók, az inflációs várakozásokat azonban lefelé módosították. Janet Yellen arról is beszélt, hogy addig nem várható kamatemelés, amíg a bérek nem indulnak emelkedésnek. A munkaerőpiacot azonban kedvezően ítélte meg a jegybank, a munkanélküliségi ráta jövőre és utána is 5% alatt maradhat, míg az idén 5%-ra csökken.
- A friss munkanélküli segélykérelmek a várakozásoknál kedvezőbben alakultak, a piac 275 ezres adatra számított, ezzel szemben 264 ezerre csökkent az igénylők száma.
- Az Adobe profitwarningot tett közzé a felhő alapú szolgáltatások vártnál kisebb növekedése miatt. A piac által várt 64 centes egy részvényre jutó eredménnyel szemben a menedzsment 56-62 centes értéket vár.
- Az Amazon egy olcsóbb (49,99 dollár) tabletet és a Fire TV gamer, videó játékhoz tervezett változatát mutatta be, aminek ára 139,99 dollár lesz.
Európa
- Vegyes teljesítményt láthattunk az európai indexektől tegnap. A FTSE 100 index 0,7%-ot esett, a DAX index nullában zárt, míg a CAC 40 index 0,2%-os pluszt tudott felmutatni.
- A végjátékhoz ért a görög választási kampány, ugyanis vasárnap a szavazó urnákhoz járulnak a görögök. Az előzetes felmérések szerint a Szíriza és az Új Demokrácia fej-fej mellett halad, míg a kis pártok már előre gondolkodhatnak a koalíciós rendszerben. A piac szerint a legrosszabb forgatókönyv az lenne, ha a Szíriza megnyerné magának a nacionalista Független Görögök pártját.
Olaj, arany
- A WTI típusú kőolaj ára 46,5 dollárig süllyedt a tegnapi Fed döntés után. Janet Yellen szerint a nemzetközi gazdaságok kockázatai elhomályosítják az erős USA gazdasági növekedést. A Fed kommentárja mellett, ami alapján némileg kisebb nemzetközi kereslet lehet a kőolajra, az USA termelése lehet a figyelem középpontjában: június eleje óta napi 493 ezer hordóval csökkent az USA nyersolaj kihozatala. Ez várhatóan jövő év III. negyedévéig csökkenhet, főleg a mostani alacsony olajárak mellett.
- Az arany tegnap emelkedni tudott a Fed döntésének köszönhetően, ami elhalasztotta a kamatok emelését, bár erős célzást tettek arra, hogy az év végéig ez azért bekövetkezhet. A piaci szereplők ezzel együtt inkább lefelé mozgó olajárra számítanak, tehát a mostani emelkedést átmenetinek tartják.
Devizák
- Egészen a kamatdöntésig oldalazott az EUR/USD devizapár, majd a kamatemelés elmaradása dollárgyengülést hozott a piacra. A devizapár 1,129-nél kezdte a kereskedést, majd a Fed döntés nyilvánosságra kerülését követően néhány óra leforgása alatt 1,144-ig rallyzott az árfolyam. Azóta kisebb korrekció látható a devizapárban, de hamarosan újra gyengülésnek indulhat a dollár, a következő erősebb ellenállás 1,171-nél található.
- A forint a Fed döntést követően indult látványos erősödésnek az euróval szemben. Az EUR/HUF 311,4-nél kezdte a kereskedést, a délelőtti órákban még 312,3-nál is járt a devizapár, végül zárásra 309,4-ig zuhant a kurzus. Már csak egy forintra van az árfolyam a 200 napos mozgóátlagtól.
Távol-Kelet
- Az ázsiai részvénypiacok összességében enyhén pozitívan reagáltak arra, hogy a Fed nem emelte meg a jegybanki kamatot. Ez alól azonban a japán részvénypiac kivételt képezett. A Nikkei 1,8%-ot csökkent, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot emelkedett.
- Lassan kezd magához térni a kínai ingatlanpiac. Augusztusban a vizsgált 70 városból már összesen 35-ben emelkedtek az ingatlanárak, míg júliusban csak 31-ben mértek javulást.
- Az amerikai kamatdöntés hatására a japán jen erősödött a dollárral szemben, ami viszont negatívan érinti az exportorientált japán vállalatokat, melyek eséssel reagáltak, így a Nikkei a többi ázsiai részvénypiaccal ellentétben csökkent ma.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak ma a határidős indexek. Az S&P, a Dow és a Nasdaq a pozitív, míg a DAX a negatív tartományban volt ma reggel.
Vállalati hírek
- A MOL bejelentette, hogy a pakisztáni Karak blokkban új kőolaj, kondenzátum és földgáz találatot ért el. A blokk operátora 60 százalékos tulajdoni hányaddal a Mari Petroleum Company Limited, a MOL leányvállalatán keresztül 40 százalékos részesedéssel rendelkezik. A jelenlegi a tizedik találat Pakisztánban 1999 óta, amelyet három különböző blokkban ért el a vállalat. A Kalabagh-1A ST1 találat a második siker a Karak blokkban, a Halini-1 kutató fúrás során elért 2011-es olajtalálatot követően. A Kalabagh-1A ST1 tesztelése során a Datta formációból gáz és kondenzátum került felszínre napi 618 hordó kőolaj egyenérték (boepd), illetve napi 160 hordó (bblpd) hozammal. A Samanasuk formációból felszínre került gáz és kondenzátum hozama napi 877boepd és 180bblpd. A Lockhart formáció tesztelése kereskedelmi mennyiségű kőolajat mutatott ki 500bblpd hozammal. A hír kedvező a MOL számára, azonban összességében nem jelentős a teljes napi 100 ezer hordó egyenértékes szinthez képest, ezért nem lesz jelentős hatása a részvényárra.
- Az Allergan (korábban Actavis) és a Richter megkapta az amerikai gyógyszerfelügyelet engedélyét a VRAYLAR® (cariprazine) forgalmazására. A jóváhagyás a várakozásoknak megfelelően két indikációban történt meg: skizofrénia és I. típusú bipoláris betegség. A két indikáció együtt csaknem 10 milliárd dolláros piacméretet jelent az USA-ban. A teljes 4 indikáció pedig egy 16 milliárd dolláros piacot jelenthet. Az amerikai partner, Allergan 350-1000 millió dolláros árbevételi csúcsot vár a Cariprazine-tól. A royalty, amit a Richter kap 10% körül lehet, így az adó előtti eredményt a gyógyszer felfutása mintegy 10-30 milliárd forinttal dobhatja meg, ráadásul kap egy egyszeri mérföldkő kifizetést is. Párszáz forintos árfolyam emelkedést tartunk ma reálisnak.
- A mai zárásban történik meg a BUX, a BUMIX, a CECE és a CETOP indexek átsúlyozása. A BUX-ban az OTP és a Magyar Telekom súlya csökkenni, míg a MOL és a Richter súlya emelkedni fog.
- Ma este publikálja a Standard and Poor’s hitelminősítő a magyar besorolás felülvizsgálatának eredményét. A besoroláshoz most valószínűleg nem nyúlnak, de vannak, akik arra számítanak, hogy a kilátásokat stabilról pozitívra módosítják.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben