Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

3.580 forint a Richter bázisára

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2013. július 11.   09:25

A hazai börze tegnap tovább szárnyalt, a BUX múlt hét vége óta töretlenül emelkedik. A következő ellenállást a 19.880 pontos lokális maximum jelenti, amelynek áttörésével több, mint egy éve nem látott magasságba kapaszkodna az index, és célba vehetné a 20.000 pontos lélektani szintet. E felett már közel két éve nem járt a magyar piac. Ma a Richter lesz a figyelem...

A hazai börze tegnap tovább szárnyalt, a BUX múlt hét vége óta töretlenül emelkedik. A következő ellenállást a 19.880 pontos lokális maximum jelenti, amelynek áttörésével több, mint egy éve nem látott magasságba kapaszkodna az index, és célba vehetné a 20.000 pontos lélektani szintet. E felett már közel két éve nem járt a magyar piac. Ma a Richter lesz a figyelem középpontjában a részvényfelaprózás kapcsán. A nyugat- európai és tengerentúli börzéken nyugodt kereskedés zajlott, a piacok gyakorlatilag zárásig oldalaztak. A dollár azonban nagyot gyengült Bernanke beszéde után, aki azt mondta, hogy a laza monetáris kondíciók még hosszú ideig fennmaradhatnak, és az eszközvásárlási programot sem szünteti meg a Fed jövő év közepe előtt. A mai kereskedésben további emelkedésre számítunk, a BUX mellett a nyugat-európai börzék is felfelé vehetik az irányt a tegnapi oldalazás után.
Piaci áttekintés
- Oldalaztak tegnap a vezető tengerentúli mutatók
- Nagyot ugrottak a nyersanyagárak
- Jelentősen gyengült a dollár
- Jelentős emelkedés a kínai piacokon
- 3.580 forint a Richter bázisára
- Emelkedésre számítunk ma a tőzsdén
Nemzetközi hírek
USA
- Minimális elmozdulás mellett zajlott a kereskedés tegnap az amerikai börzéken (Dow -0,05%, Nasdaq 0,48%, S&P500 0,04%)
- Tegnap látott napvilágot a legutóbbi Fed ülés jegyzőkönyve. Az ülésen részt vevő 19 tag fele gondolta azt, hogy a jegybanknak még az év vége előtt abba kellene hagynia az eszközvásárlásokat. A többi tag úgy véli, hogy jövőre is folytatni kellene a programot. A jegybankárok pozitívan ítélik meg a program gazdasági hatását, szerintük az előnyök felülmúlták a költségeket.
- Ben Bernanke jegybankelnök úgy fogalmazott tegnap, hogy a jegybank nem siet a kamatemeléssel, akkor sem, ha a munkanélküliségi ráta jelentősen csökken. A jegybankelnök a 6,5%-os munkanélküliségi rátát emelte ki, aminek elérése után jöhet az első kamatemelés, bár nem automatikusan fogja növelni a rátát a jegybank. Bernanke azt is mondta, hogy a kamatemelés és az eszközvásárlási program között különbséget tesz, és az utóbbit még idén elkezdheti csökkenteni a jegybank, jövő év közepére pedig teljesen le is állíthatja azt.
- Ma a szokásos heti munkanélküliségi kérelmeket publikálják.
Európa
- Nem volt nagy elmozdulás a nyugat-európai börzéken sem (FTSE100 -0,12%, DAX 0,1%, CAC40
- 0,07%).
Olaj, arany
- A Fed jegyzőkönyv hatására nagyot ugrott az arany árfolyama, és az 1.250 dolláros szint közeléből egészen 1.293 dollárig emelkedett.
- Hasonlóan nagyot emelkedett a WTI típusú olaj árfolyama a vártnál gyorsabban apadó készletadatok hatására. Az árfolyam 107 dollárra emelkedett.
Devizák
- Továbbra is laza monetáris kondíciók és 2014 közepéig elhúzódó exit stratégia jellemezheti az amerikai monetáris politikát, ez pedig gyengítette a dollárt az euróval szemben. Az árfolyam 1,28-as szintről kezdett el emelkedni, sőt még 1,32-es árfolyamon is járt a jegyzés, azonban onnan egy korrekció kezdődött és ma reggel 1,3083-as árfolyam mellett zajlik a kereskedés a devizapárral.
- Mozgóátlagok közé szorult az EUR/HUF árfolyama. Alulról a 200 napos mozgóátlag 292-es árfolyamnál, felülről pedig a rövidtávú mozgóátlagok 295-ös árfolyamnál szűkítik be a devizapár mozgásterét.
Távol-Kelet
- Jelentős emelkedés volt megfigyelhető az ázsiai piacokon a mai kereskedés során. A Shanghai index 3,68%-ot, a Hang Seng 2,65%-ot emelkedett, miközben a Nikkei index csak 0,38%-os emelkedést tudott felmutatni.
- A japán jegybank csökkentette a korábbi várakozásait a 2014-es inflációra és a gazdasági növekedésre vonatkozóan is. A maginflációs várakozást 0,7%-ról 0,6%-ra csökkentették, miközben a reálgazdasági várakozásokat is 0,1 százalékponttal 2,8%-ra vágták vissza.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős indexek ma reggel.
Vállalati hírek
- Tegnap zárás után tizedelték a Richtert, mától 100 forintos névértékkel (ISIN HU0000123096) forog a papír. A bázisár 3.580 forint.
- Az angliai Aberdeen Asset Managers befolyása 2013. július 5-én 20,03%-ról 19,95%-ra csökkent a Richterben.
- A MOL kurdisztáni partnere, a Gulf Keystone bejelentette, hogy megkezdte a Shaikan-10-es kút fúrási munkálatait. Ezzel párhuzamosan a Shaikan mező első ütemében hamarosan megindulhat a termelés is. A hír kedvező, de egybevág az eredeti tervekkel, így árfolyamhatásra nem számítunk. A PF-1 termelési kapacitása napi 20.000 hordóra bővülhet.
- Az OTP 2013. július 9-én 34.171 darab törzsrészvényt értékesített javadalmazási politikája keretében. A bank a tranzakciót követően 3.519.429 darab saját részvénnyel (1,33%) rendelkezik.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben