Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nagyot gyengült a dollár

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. augusztus 25.   09:57

Hatalmas zuhanások tegnap, ma pedig – ha minden igaz – egy beültető nap jön, emelkedéssel. Persze soha nem lehet tudni, hogy ez csak beültetés vagy egy tényleges fordulat. Mindenestre azt gondoljuk, hogy például a DAX esetében a korrekció a 8.900-9.000 pont környékéig tarthat, s onnan jöhet egy tartósabb fordulat. Tudjuk, hogy Németország rendelkezik az egyik...

Hatalmas zuhanások tegnap, ma pedig – ha minden igaz – egy beültető nap jön, emelkedéssel. Persze soha nem lehet tudni, hogy ez csak beültetés vagy egy tényleges fordulat. Mindenestre azt gondoljuk, hogy például a DAX esetében a korrekció a 8.900-9.000 pont környékéig tarthat, s onnan jöhet egy tartósabb fordulat. Tudjuk, hogy Németország rendelkezik az egyik legnagyobb kitettséggel Kína felé, hiszen GDP-ben mérve, 2,6 százalékos exportja van az ázsiai ország felé, ez hasonló kitettség, mint amilyennel Japán rendelkezik. Ha pedig a ma reggel megjelent részletesebb német GDP adatokra nézünk, akkor nem lehet okunk az örömre, annak ellenére sem, hogy a fő szám az előzetes adatoknak megfelelően 1,6 százalék lett. Ugyanis a német gazdaságot csak az export húzta, miközben a belső fogyasztás és a beruházás is stagnált. Ez pedig a jövőbeli kiáltásokra nézve nagyon elkeserítő, hiszen egy estleges kínai „hard landing” esetén, hamar eltűnhet a német gazdaság ereje!

Sokan az arany feltámadásáról beszélnek, de ezzel óvatosan kell bánni, hiszen Kína a piac mintegy 25 százalékát uralja, vagyis itt is komoly negatív hatásokkal lehet egy kínai lassulás, miközben a félelem pedig előcsalja a spekulatív-befektetési vevőket. A kettő eredője inkább stagnálást sugall, amelyből kicsit felfelé mutat a közeledő indiai esküvői szezon, mint szezonális kereslet. Különben nagyjából a piac másik 25 százalékát viszi India.

Közben a kínaiak likviditásnövelésen keresztül megtesznek mindent a piacok stabilizálása érdekében. Így a mai napon tovább növelték a bankoknak nyújtott likviditást, amelyet megfejelhetnek egy kötelező tartalékráta csökkentéssel az elkövetkező napokban. Ugyan a sanghaji tőzsde tovább zuhant (7 százalék), s ezzel már mindenki „bukóban” ül, aki az idén lépett be a kínai piacra, de még mindig 50 százalékos pluszban áll az index év per év összehasonlításban.

A forint pedig meglepő erőt mutat a mai kamatdöntés előtt, ahol nem várunk változtatást. Ugyanakkor nagyon meglepőnek tartjuk, azt, hogy a piaci turbulenciák közepette, a forint volt az egyetlen feltörekvő piaci deviza, amely péntekről, hétfő estére nézve erősödni tudott az euróval szemben! Ez azt sugallja, hogy a piac által elvárt és a valós kamat felár, amely 113bps, éppen egyenlő. Pedig az év elején a carry még 200bps, 3 éve pedig 800bps volt. Az igaz, hogy a magyar gazdaság megítélése sokat javult az elmúlt hónapokban, de ez a jelenség kicist túlzásnak tűnik. Különben a carry az elkövetkező hetekben tovább fog valószínűleg csökkenni, a korábbi jegybanki intézkedésekének köszönhetően (benchmark betét két hétről három hónapra változik szeptembertől). Ez pedig szerintünk akár 80 bps-re is lenyomhatja a carry-t, amelynek elviekben forint gyengítő hatással kellene bírnia.
Piaci áttekintés
- Tim Cook miatt meg is ütheti a bokáját az Apple
- Ukrajna 20%-os haircut-ot harcolt ki a kötvénytulajdonosoknál
- Nagyot zuhant az olajár, az arany kismértékben gyengült
- Nagyot gyengült tegnap a dollár
- Újabb sikertelen kínai intézkedés
- 6 milliárdos negatív hatással számol az OTP
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap is folytatódott a vérontás a tengerentúli börzéken. A kínai gazdaság lassulásával kapcsolatos félelmek illetve az amerikai kamatemeléssel kapcsolatos bizonytalanság rányomta bélyegét az árfolyamokra. Bár a nagyon gyenge nyitás után megpróbáltak emelkedni a tengerentúli börzék, és a napi mélyponthoz képest sikerült is szépíteniük, de még így is látványos, közel 4%-os mínuszokkal zárult a kereskedés. Négy éve nem volt ilyen rossz napjuk a tengerentúli börzéknek (Dow -3,58%, Nasdaq -3,83%, S&P500 -3,95%).
- A Barclays legfrissebb előrejelzése szerint idén szeptember helyett csak jövő márciusban jöhet az első kamatemelés. A tengerentúli gazdaság megfelelő állapotban van a kamatemeléshez, de a jelenlegi bizonytalan helyzetben mégis annak elhalasztása mellett dönthet a Fed.
- Számos makrogazdasági adat érkezik ma a tengerentúlról. Az S&P500/CaseShiller házárindex mellett szolgáltatóipari beszerzési menedzser index és Conference Board fogyasztói bizalmi index illetve lakáspiaci adatok lesznek.
- Tim Cook az Apple vezére levélben tájékoztatta Jim Cramert a cég kínai teljesítményéről. A hírek szerin az iPhone –ok egész jól fogynak, az App Store az idei év legjobb teljesítményét érte el az elmúlt két hétben. A probléma ezzel csupán annyi, hogy a tőzsdefelügyelet adatszivárogtatásként is kezelheti az ügyet.
Európa
- Tovább borzolták a befektetők kedélyállapotát tegnap a piacok. A FTSE 100 és a DAX index 4,7%-ot, míg a CAC 40 index 5,4%-ot veszített értékéből.
- A korábbi görög energiaügyi miniszter, Panagiotis Lafanzanis továbbra is azon fáradozik, hogy megalakítsa Görögország új EU ellenes pártját. A hírek szerint augusztus 27-től már papíron be is lesz jegyezve a párt.
- Az ügyhöz közelálló források szerint Ukrajna 20%-os haircut-ban egyezett meg kötvénytulajdonosokkal – korábban 40%-os leírást szerettek volna elérni. A magánbefektetők kezében 19 milliárd dollárnyi ukrán adósság van jelen pillanatban.
- A várakozásoknak megfelelően 1,6% lett a német második negyedéves GDP végleges értéke. A délelőtt folyamán az IFO üzleti bizalmi indexre lesz még érdemes figyelnünk.
Olaj, arany
- A WTI típusú kőolaj 38,7 dolláron állt ma reggel, miután tegnap hatalmas esés után sikerült ma reggelre korrigálnia. A WTI tegnap 38 dollár alatt is járt, igaz közben egészen 39,2 dollárig is felhúzták a kereskedők a jegyzést. A piac várja a heti készletadatot: 2 millió hordó csökkenés a várakozás a piacon. Szintén fontos lesz az amerikai kínálat alakulása: a várakozások szerint alig lesz változás a napi 9,6 millió hordós olajkínálatban.
- Az arany 1.150 dollárra süllyedt, miután a félelem kismértékben alábbhagyott tegnap. A piac aggódik a részvénypiaci esés miatt, ami a fő oka az arany vásárlásának. A piac fél, hogy Kína nemcsak hogy lelassul, hanem recesszióba is kerül, ami csökkentheti az arany iránti keresletet.
Devizák
- A forint tegnap 317 felett is járt az euróval szemben, de egy napon belüli éles fordulatot követően az esti órákra sikerült 313-ig visszaerősödnie a hazai fizetőeszköznek. A hajnali kereskedésben is folytatódott a jó hangulat és az EUR/HUF kurzusa 313 forint alá került. A forint a régiós devizák között is kiemelkedő teljesítményt mutatott.
- Tegnap is folytatódott a dollár látványos gyengülése az euróval szemben. Az 1,143-as ellenállás áttörése után begyorsult tegnap az emelkedés. Az 1,14 körüli nyitás után napon belül 1,17 felett is járt az árfolyam, végül 1,161-nél zárta a napot az EUR/USD devizapár. Dennis Lockhart az atlantai Fed elnöke tegnap arról beszélt, hogy az év vége felé jöhet az első kamatemelés.
Távol-Kelet
- Továbbra is tart a pánikhangulat az ázsiai részvénypiacokon. A Nikkei 2,3%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot, a Shanghai index 5,8%-ot esett.
- A kínai jegybank 150 milliárd jüannal növelte a banki likviditást 7 napos repo eszköz segítségével. A mai likviditásbővítés lehetett a tegnap beharangozott újabb „mentőcsomag” első része. A piaci várakozások szerint hamarosan ennél is többet tehet majd a jegybank és 50 bázisponttal vághatja a kereskedelmi bankokra vonatkozó kötelező tartalékrátát.
- Az elmúlt 4 napban csaknem 20%-ot esett a kínai részvénypiac, amire utoljára 1996-ban volt példa. Az elmúlt hetek esésének hatására a Shanghai Composite részvényindex értéke az év eleji nyitóérték közelébe esett vissza.
Határidős piacok
- Pluszban tartózkodnak a határidős jegyzések.
Vállalati hírek
- Az OTP becslése szerint a deviza alapú gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosítása 6 milliárd forint adózás előtti egyszeri negatív eredményhatással jár a bankcsoport számára. Ezt a harmadik negyedévében az egyszeri-korrekciós tételek között fogják kimutatni. Az OTP a fedezéshez szükséges teljes CHF mennyiséget tegnap megvásárolta az MNB-től.
Gazdasági hírek
- Az MNB ma várhatóan 1,35%-on tartja a jegybanki alapkamatot.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben