Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Forintosítják az autó hiteleket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. augusztus 24.   09:29

Míg mi ünnepeltünk, addig a világ tőzsdéi összeomlottak. Persze ennek már számos előjele volt, hiszen a DAX valójában április óta korrekcióban van. Kínának köszönhetően az amúgy is terhelt piacon begyorsult a korrekció. Korábban mindenféle ukrán, görög sztorik elfedték a valóságot, de az is látszott mind a német mind a magyar piacon, hogy a jó gyorsjelentéseket arra...

Míg mi ünnepeltünk, addig a világ tőzsdéi összeomlottak. Persze ennek már számos előjele volt, hiszen a DAX valójában április óta korrekcióban van. Kínának köszönhetően az amúgy is terhelt piacon begyorsult a korrekció. Korábban mindenféle ukrán, görög sztorik elfedték a valóságot, de az is látszott mind a német mind a magyar piacon, hogy a jó gyorsjelentéseket arra használta az „okos pénz”, hogy kiszálljon a részvénykitettségből. Vagyis bizonyos értelemben semmi meglepő nem történik. Valószínűleg ez a nagy suhintás a korrekció vége. Persze ehhez fundamentális támasz is kell. Ki kell derülnie, hogy a Kínától való félelem túlzó. Mindenesetre a mozgások hevességéből (stop loss-ok aktiválódása), akár napokon belül is elfogyhatnak a minden áron vevők, s jöhetnek a short pozíciókat záró vevők. Mindenestre addig lehet nagyokat esni, s az is igaz, hogy valószínűleg nem fog egyik napról a másikra kiderülni, hogy Kínában esetleg kisebb a probléma, mint amit egyesek gondolnak.

A DAX esetében nyugodtan visszatesztelésre kerülhet a 8.900 pontos szint, vagy az euro-forint keresztben a 318 Ft körüli szint. A BUX indexben is kinéz a 19.600 pont környéki szint tesztelése. A 200 napos mozgóátlag éppen erre mozog, s egy támasz szint is errefelé van. Ma nem írjuk le, hogy mit várunk a BUX-tól és DAX-tól, mindenki találja ki maga!
Piaci áttekintés
- Az iPhone 6S bemutatása is kevés lehet az Apple befektetőinek
- Szétszakadt a Sziriza, de Ciprasz nem adja fel
- Összeomlott az olaj ára, robbant az arany
- Nagyot gyengültek a feltörekvő devizák
- Tovább folytatódott az eladási hullám Ázsiában
- Forintosítják az autó hiteleket
- Esésre számítunk ma
Nemzetközi hírek
USA
- Nagyot estek múlt hét második felében a tengerentúli indexek. A Dow Jones index pénteken 530 pontot zuhant a csütörtöki esést követően, amely 4 éve nem látott nagyságú esés, de a 20 legnagyobb esésben is benne van. A Nasdaq index a hét utolsó kereskedési napján 7%-ot veszített értékéből, az S&P500 pedig 2011 óta nem látott mértékben zuhant (Dow -3,12%, Nasdaq -3,52%, S&P500 -3,18%).
- James Bullard a St. louis-i Fed elnök pénteken azt mondta, hogy a piac túlreagálja a világgazdaság problémáit. Továbbra is arról beszél a Fed döntéshozója, hogy a jegybanknak hamarosan el kell kezdenie a kamatemelést. Egyébként eddig is Bullard volt az egyik tanácstag, aki a szeptemberi kamatemelés mellett érvelt.
- Szerdán tették közzé a Fed legutóbbi ülésének jegyzőkönyvét. A jegybankárok további megerősítést várnak a tengerentúli gazdaság javulásáról, de a jegyzőkönyvből az derül ki, hogy a Fed az első kamatemelés küszöbén áll.
- Csütörtökön érkeztek a szokásos friss munkanélküli segélykérelmek. A várt 271 ezernél némileg gyengébb, 277 ezres számot publikáltak. A függőben lévő lakásértékesítések a várt 5,43 milliónál jobbak lettek, 5,59 milliót publikáltak, amely a várt 1,1%-os esés helyett 2%-os emelkedést jelent.
- Az Apple háza táján már az iPhone 6S és 6S Plus szeptemberi bevezetése is kevés lehet. Egyes elemzőházak szerint 2016-ban év/év alapon már csökkenhetnek az iPhone eladások. A negyedik negyedévre a konszenzus szerint 48 millió darabos értékesítés jöhet, ezzel a 2015-ös értékesítések 231 millió darabra emelkedhetnek, ez pedig 36,6%-os növekedés a tavalyi évhez képest. 2016-ra az elemzői várakozások már csak 235 millió darabos eladást várnak. Így talán már érthető miért esett 6%-ot pénteken a papír.
Európa
- Pénteken igazi vérengzést tartottak a befektetők az európai piacokon. A FTSE 100 és a DAX index 2,9%-os, míg a CAC 40 index 3,2%-os mínuszban zárt.
- Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök csütörtöki lemondása után már az előrehozott választások időpontját találgatja a piac. Valószínűsíthető, hogy szeptember 20-ára tűzik majd ki. A görög választási feltételek alapján az elnök a többi parlamenti párttal tárgyal, hogy megbizonyosodjon róla, hogy képesek-e kormányt alakítani. A Ciprasz vezette Sziriza közben kettészakadt, ugyanis a 25 kilépő képviselő új pártot szeretne alakítani.
- A mai napon fontos makroadat Európából nem érkezik.
Olaj, arany
- A WTI 39,2 dollár volt ma reggel, ami 6 és féléves minimumnak felel meg. Az árfolyam a kínai híreknek köszönhetően zuhanórepülésbe váltott, amihez hozzájárult az USA készletek múlt heti növekedése is. Az árfolyamot egyelőre nem tudja semmi megállítani: a mai hírek alapján újabb hatalmas esés várható: az USA tőzsdeindexek a határidős árak alapján 3-4%-os eséssel indulhatnak.
- Az arany viszont menekülő eszközzé vált, az árfolyam ma reggel 1.155 dollárig ugrott. A befektetők megijedtek a fejlődő piacokon tapasztalható tőkementéstől és az arany felé fordultak. Az arany árát segítette a dollár zuhanása is, mivel saját devizában csökkent az árfolyam. Ma ismét az arany emelkedése várható.
Devizák
- Az elmúlt napok részvénypiaci esésével összhangban, a pánikhangulat hatására a feltörekvő részvénypiaci devizák is jelentősen gyengültek mind az euróval, mind pedig a dollárral szemben. Az EURHUF devizapárral ma reggel már 315,5-es árfolyam környékén kereskedtek.
- Az orosz rubel is tovább folytatta gyengülő trendjét, amire válaszul Medvegyev bejelentette, hogy az legnagyobb exportáló vállalatok megkezdik a devizapiaci tranzakciókat (euró és dollár eladás rubel ellenében) a rubel erősítése érdekében.
- A dollár gyengült az euróval szemben az elmúlt napokban. Az EURUSD árfolyamát ma reggel 1,146- on jegyzik. A piac valószínűleg elkezdte a szeptemberi kamatemelés lehetőségét kiárazni, aminek korábban már 90% körüli esélyt adott a piac. Az FOMC jegyzőkönyve továbbra is a szeptemberi kamatemelés lehetőségét sugallja, de a piac a reakciók alapján nem hisz ebben.
Távol-Kelet
- A Nikkei 4,3%-ot, a Hang Seng 5,2%-ot, a Shanghai index 8,8%-ot zuhant ma reggel. Az ázsiai részvénypiacokat már múlthét végén is erőteljes eladói nyomás jellemezte, ami ma reggel tovább folytatódott. A kínai részvénypiac esetében 2007 óta nem volt példa hasonló mértékű esésre.
- A kínai növekedés lassulásával és a részvénypiaci összeomlással kapcsolatos félelmeket csak növelte, hogy a kínai kormány intézkedései sem jártak eredménnyel és nem hozták meg a remélt fordulatot.
- Az IMF igyekszik nyugtatni a kedélyeket. A kínai gazdaság növekedésének lassulását normális folyamatnak nevezte és megerősítette, hogy a tavalyi 7,4% után idén 6,8%-os kínai GDP bővülésre számítanak.
- A kínai jegybank bejelentette, hogy tovább fogja növelni a piacok likviditását, azonban az ehhez használt eszközök körét még nem határozták meg. Piaci várakozások szerint a jegybank a tartalálékrátát fogja ismételten csökkenteni.
- A kínai kormány a helyi nyugdíjalapok számára engedélyezte, hogy az alap legfeljebb 30%-ig részvény és kiegyensúlyozott befektetési alapokat vásároljanak, ezáltal is igyekeznek a részvénypiacon a keresleti oldalt megtámasztani.
- Még pénteken jelent meg a Caixin (korábban HSBC) előzetes beszerzési menedzserindex értéke, ami a várt növekedéssel szemben csökkenést mutatott. Az index a júliusi 47,8 pontról 47,1 pontra esett vissza. A gyenge mutató tovább növelte a növekedési aggodalmakat.
- Kim Dzsong Un elrendelte a teljes harckészültséget az Észak- és Dél-Korea határán állomásozó fegyveres erőknél. A lépés jelzi, hogy a két ország amúgy is sérülékeny viszonya az elmúlt héten tovább romlott. A harckészültség ellenére a diplomáciai egyeztetések folyamatosak.
Határidős piacok
- Az összes határidős piac jelentős mínuszban tartózkodik.
Vállalati hírek
- OTP: Varga Mihály bejelentette a személyi- és gépjármű devizahitelek forintosítását. A teljes érintett állomány 305 milliárd forint. A hitelesek összesen 31 milliárd forint kedvezményt fognak kapni, ami olyan, mintha 256-os CHFHUF árfolyamon történne meg a forintosítás. A 31 milliárd forintnyi támogatás felét effektíve a bankok fogják fizetni, míg a másik felét a bankadóból írhatják majd le, így a bankokra összesen 15,5 milliárd forint teher hárul. A forintosítás hatása az OTP-re 4,8 milliárd forint, ami részvényenként 18 forintot jelent. A forintosításhoz szükséges CHF likviditást az MNB biztosítja. Az első swap tendert augusztus 24-én tartják. A bejelentést követően az OTP árfolyama emelkedett, egyrészt kiárazódott egy kockázati faktor, másrészt egyes piaci szereplők a legrosszabb, 31 milliárd forint költséget okozó forgatókönyvvel számolhattak.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben