Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Holnap reggel jelent az OTP

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2015. augusztus 13.   09:24

Még tegnap is mindenki a kínai deviza leértékelődési hullámmal volt elfoglalva, és ennek megfelelően adták is a részvényeket. Hozzá kel tennünk, hogy a jüan középárfolyamát ugyan a központi bank határozza meg, de egy szabályrendszer szerint. Ez a szabályrendszer változott meg kedden, egy kezdeti eltolással. A többi mozgás, leértékelődés már piaci mozgás volt. Így az,...

Még tegnap is mindenki a kínai deviza leértékelődési hullámmal volt elfoglalva, és ennek megfelelően adták is a részvényeket. Hozzá kel tennünk, hogy a jüan középárfolyamát ugyan a központi bank határozza meg, de egy szabályrendszer szerint. Ez a szabályrendszer változott meg kedden, egy kezdeti eltolással. A többi mozgás, leértékelődés már piaci mozgás volt. Így az, hogy ma már gyakorlatilag nem gyengült a jüan a sávközéppont reggeli eltolása miatt, szintén piaci folyamat. Persze az is igaz, hogy a jegybank tegnap már interveniált a belföldi piacon. Tegnap egy régebben hagyott rést töltött be a belföldi jüan árfolyama, s egy hatalmas kanócot is hagyott. Másrészt a kínai központi bank ma szóban is nyugtatta a piacokat.

Míg egyes kormányzati tisztviselők 10 százalékos leértékelődést szeretnének látni, addig a központi bank azzal, hogy gyakorlatilag szabadon lebegőre állította devizarendszerét beavatkozási lehetőséggel, most építi fel a jegybanki hitelességet. Vagyis bizonyos értelemben függetlenül és hitelesen kell viselkednie ahhoz, hogy tényleg higgyenek neki a piaci szereplők, és ne a 10 százalékos leértékelődést szívesen látó párt katona irányítson. Így válhat ténylegesen világvalutává a jüan, és válhat az SDR egyik rész-valutájává, mintegy egy év távlatában.

Az, hogy mintegy 4 százalékos leértékelődés után stabilizálódott a jüan, jó hír. Így a Kínába exportáló vállalatok eredményére limitált lehet az árfolyam hatása, miközben hatalmas mozgások voltak mind a devizák, mind a részvények piacán. Így a mai napon a túllihegett mozgások visszarendeződésére számítunk, azaz pl. a DAX vagy a dollár esetében erősödésre számítunk.
Piaci áttekintés
- Megkopott az Alibaba fénye
- A németek még egyszer átnéznék a görög csomagot
- Emelkedett a WTI, stabil az arany ára
- Nagyot gyengült tegnap a dollár
- Tovább gyengült a jüan, de ezúttal nem okozott pánikot
- Holnap reggel jelent az OTP
- Emelkedésre számítunk ma a BÉT-en
Nemzetközi hírek
USA
- Tegnap ismét jó hangulat uralkodott a tengerentúli börzéken, bár a nyitás elég rosszul sikerült, de a napon belüli fordulat után ledolgozták a veszteséget a piacok (Dow 0%, Nasdaq 0,14%, S&P500 0,09%).
- Piacbefolyásoló makrogazdasági adat nem érkezett tegnap a tengerentúlról, ma viszont a júliusi kiskereskedelmi fogalmi adatot, illetve a friss munkanélküli segélykérelmek számát publikálják.
- 5%-ot esett a Macy’s a második negyedéves gyorsjelentés számaira. A cég értékesítései 2,6%-kal 6,1 milliárd dollárra csökkentek, miközben a piac 6,22 milliárdos értéket várt. Az egy részvényre jutó eredmény egy évvel ezelőtti 80 centes értékét 64 centre értékelték le, ami ugyancsak nem annyi, mint a piac 76 centes prognózisa. A menedzsment szerint az idei eladások a tavalyival fognak megegyezni, a korábbi 2%-os növekedési prognózis helyett.
- A Cisco megverte az elemzői várakozásokat tegnap. A bevételek 12,66 milliárd dollár helyett 12,84 milliárd dollárt értek el, míg az EPS 56 cent helyett 59 centet ért el. A menedzsment szerint a folyó negyedévben 2-4% közötti árbevétel bővülés és 55-57 centes EPS várható (a piac 3%-os bővülést és 56 centes eredményt várt). A részvény árfolyama 4%-kal emelkedett a hírekre.
- Az Alibaba árfolyama több mint 6%-kal esett tegnap a piacnyitás előtt megjelenő gyorsjelentés számaira, ezzel 71,03 dolláron elérve mindenkori mélypontját. Novemberben még 120 dolláron járt a papír, a 68 dolláros IPO ár innen már csak egy karnyújtásnyira van. A társaság bevételei 28%-kal 3,265 milliárd dollárra emelkedtek, a piac viszont 3,32 milliárdot várt. A bruttó értékesítési volumen (GMV) 34%-kal 109 milliárd dollárra nőtt, míg a mobiltelefonól érkező bevételek a cégszintű bevételek 55%-át teszik ki. A menedzsment egy kétéves, 4 milliárd dolláros részvény visszavásárlási programot jelentett be. Ami kiverte a biztosítékot, hogy az elemzők 38%-os GMV növekedéssel kalkuláltak, illetve három év óta a legalacsonyabb növekedési dinamikát láthattuk a bevételekben.
Európa
- Komoly pofonba szaladtak bele az európai indexek tegnap. A FTSE 100 index 1,4%-os mínusza még kicsinek volt mondható a DAX és a CAC 40 index 3,3%-os visszaesése mellett.
- A görög mentőcsomagot a görög parlament ma este, az euróövezet pénzügyminiszterei pedig várhatóan pénteken tárgyalják meg. A német Bild szerint azonban nem eszik ilyen forrón a kását, ugyanis Angela Merkelnek a privatizációs és az adósság fenntarthatóságával kapcsolatos kérdéskörökben lenne még kérdése. Az újságírók szerint Németország áthidaló hitellel oldaná meg a helyzetet, hogy több idő legyen a részletek kidolgozására. Görögország ezzel szemben gyorsan kíván pontot tenni az ügy végére.
- A Reuters értesülései szerint a görög bankszektornak szánt 25 milliárd eurós csomagból 10 milliárdot már most elkülönítene az ESM, és akkor használná fel, ha a stressz teszteken elhasalnának a görög bankok.
- A júliusi német inflációs adat év/év alapon 0,2%-kal, a várakozásoknak megfelelően emelkedett. A nap folyamán a második negyedéves görög GDP adatra lesz érdemes figyelni.
Olaj, arany
- A WTI ma reggel 43,5 dolláron stabilizálódott, miután a tegnapi jelentés szerint 1,68 millió hordóval csökkentek az USA nyersolaj készletei, ami így 453,6 millió hordón áll. A piac továbbra is aggódik a túlkínálat és a csökkenő kínai kereslet miatt, az USA nyersolaj készlete még így is mintegy több mint 90 millió hordóval magasabb, mint a 10 éves átlag. A piaci változékonyság is jelentősen megugrott az elmúlt napokban.
- Az arany 1.122 dolláron állt ma reggel, ami lényegében azonos a tegnapi záró szinttel. A hírek szerint az indiai fizikai aranykereslet erős lehet idén az alacsony árak miatt. Indiában szeptember végétől indul az esküvői szezon, ekkor ugrik meg fizikálisan az arany kereslete, ami novemberben éri el a csúcsát.
Devizák
- A kínai jegybank lépése mozgatta tegnap is a devizapiacokat. Részben a kamatemelési várakozások kitolódása gyengítette a dollárt az euróval szemben. Az EUR/USD devizapár nagyot emelkedett, az 1,104-es nyitást követően 1,115-ig kapaszkodott zárásra a kurzus. A következő ellenállást a 200 napos mozgóátlag jelenti 1,138-nál.
- A délelőtti kereskedésben még intenzív gyengülést mutatott a forint az euróval szemben, az árfolyam 313,3-ig emelkedett, majd éles fordulatot követően zárásra visszazuhant a 310,8-nál húzódó 30 napos mozgóátlagra. Így továbbra sem sikerült a 312-es ellenállást áttörnie a devizapárnak.
Távol-Kelet
- A Nikkei 1,0%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, miközben a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett.
- Ma ismét leértékelték a jüant azáltal, hogy a lebegtetési sáv közepét 1,1%-kal 6,4010-re emelték fel. A már sorozatosnak nevezhető leértékelés az árfolyam meghatározás mechanizmusának, a jegybanki rezsim megváltoztatásának az eredménye, mivel az árfolyamsáv közepének a meghatározásakor a korábbinál jobban figyelembe veszik a piaci jegyzéseket. Mivel a piaci jegyzések alapján gyengül a jüan, ezért a jegybank fokozatosan csúsztatja felfelé a sáv közepét.
- A leértékeléssel kapcsolatban megszólalt a kínai jegybank is, közleményük szerint az egyensúlyi árfolyam elérését követően stabilizálni fogják a jüan árfolyamát. Piaci pletykák alapján a cél a 10%-os leértékelés lehet, ami 6,83-as USDCNY középárfolyamot jelentene, azonban ezt a kínai jegybank cáfolta.
- Közben a jüan leértékelésének hatására a piaci offshore és a jegybank által sávosan lebegtetett offshore jüan közötti különbözet mára 0,7%-ra csökkent.
- Júniusban a japán gépipari megrendelések a vártnál kisebb mértékben emelkedtek. A várt 17,6% helyett, „mindössze” 16,6% volt a növekedés mértéke.
- A dél-koreai jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta a jegybanki alapkamatot.
Határidős piacok
- Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel, de a főbb indexek (Dow, S&P, Nasdaq, DAX) a pozitív tartományban voltak.
Vállalati hírek
- Holnap hajnalban teszi közzé II. negyedéves eredményét az OTP.
Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben